NOWY! szlak Vasco
NOWY! Autor: Agata | Dodano: 2013-02-03 12:06:13
Witam...w tym roku moja mama wybiera sie do Santiago. Niestety znalazłam połączenie autokarowe jedynie do Irun, a mama chce iść szlakiem francuskim. Stąd moje pytanie: czy może ktoś zna szlak Vasco z Irun do Santo Domingo de la Calzada i może podać szczegóły, lub jak najprościej dotrzeć z Irun do SJ Pied de Port? Będę wdzięczna za każdą informację...pozdrawiam Agata
NOWY! Autor: ag. | Dodano: 2013-02-03 13:46:05
Najwygodniej i najszybciej /w ciągu pól dnia/ z Irun pojechać pociągiem do Bayonne . W Bayonne na tej samej stacji masz lokalny pociąg - kilka razy dziennie do S.J.P de P. Z tego co wiem na pewno to autobus firmy" Eurolines" zatrzymuje się w Bayonne .Buen Camino
NOWY! Autor: ag. | Dodano: 2013-02-03 14:18:22
Specjalnie dla Ciebie sprawdziłem http://www.eurolines.pl/ wpisz Francja /nie Hiszpania/ autokar ma przystanek w Bayonne nad ranem /to jest ten sam autokar co jedzie dalej do Irun - Bilbao -Burgos.W ubiegłym roku jechałem tym autokarem .Przystanek jest blisko stacji kolejowej w tym samym dniu przed południem jestes już na szlaku francuskim.
NOWY! Autor: Agata | Dodano: 2013-02-03 15:22:41
...bardzo dziękuję, myślę, że to dobre rozwiązanie zwłaszcza, że faktycznie autokar zatrzymuje się w Bayonne obok dworca sncf...jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam...
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2013-02-03 20:56:12
Agato! Z Irun można dojść do Santo Domingo de Calzada szlakiem Vamino Interior lub Camino Vasco. Bardzo ciekawy szlak i jeszcze w tym tygodniu będzie na tej stronie dostępny przewodnik o tym camino. Właśnie go kończę. Z Irun do Santo Domingo można dojść w 8 dni, po drodze bardzo fajne albergues. Prawie cały szlak można prześledzić na foto przy pomocy narzędzia Google Street view. Poraz pierwszy robię opis trasy na podstawie tego co widzę na zdjęciach, a widać każdą strzałkę, każdą tablicę. Polecam!
Pozdrawiam! Buen camino!
NOWY! Autor: Agata | Dodano: 2013-02-04 20:38:31
Dziękuję Maćku za wiadomość:)...czekam więc na informacje o szlaku Vasco, chciałabym "wyposażyć" moją mamę w trochę przydatnych wskazówek, skoro już wiem, że nie zdołam jej odwieść od wyprawy do Santiago...pozdrawiam serdecznie
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2013-02-04 23:11:33
Agato! Właśnie znalazłem opis szlaku z Bayonne i "przeszedłem" go do Irun za pomocą Street View i opisuję to co widzę w przewodniku. Tak więc nic nie stoi na przeszkodzie by Twoja Mama szła z Bayonne. Znalezione nowe informacje pozwalają mi na opis całej trasy Camino Via de Bayona, która prowadzi z Bayonne do Burgos i w znacznej części pokrywa się z Camino Vasco, które kończy się w Santiago de Calzada. Myślę, że jeszcze kilka dni potrwa pisanie i poprawianie i o ile nie wpadną mi w ręce nowe informacje to zakończę pracę nad przewodnikiem. Jeśli Mama ma potrzebę iść do Santiago to Jej nie odwódź od tego. Zadbaj aby przygotowała się fizycznie i odpowiednio wyposażyła na tą drogę, bo to jest ważne. Jeśli opanuje kilka podstawowych zwrotów hiszpańskich to też się bardzo przyda!
Pozdrawiam! Buen camino!
NOWY! Autor: ag. | Dodano: 2013-02-05 13:19:46
Jeśli Twoja Mama idzie pierwszy raz na szlak Camina to należy mieć na uwadze i się spodziewać,że na szlaku Vasco do połączenia ze szlakiem francuskim może poczuć się bardzo samotnie.Natomiast od S.J.P de P można iść całkiem samemu ,ale ma się tą świadomość ,że niedaleko z tyłu ,lub przed tobą ktoś idzie i można zamienić kilka słów po drodze . Ja zaczynałem swoje Camino od szlaku francuskiego ,które dało mi dośwadczenie w nastepnych latach na spokojne wędrowanie szlakami Norte, Alicante, Portugalskie i Via de la Plata. Przy okazji dziekuję Macku z Twoje cenne przewodniki.Pozdrawiam Buen Camino.
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2013-02-19 12:03:20
Właśnie przesłałem do Pawła przewodnik opisujący Camino Vasco del Interior/ Camino Via de Bayona. Opisałem trasę z Bayonne we Francji do Burgos (Via de Byaona) i z Irun do Santo Domingo de Calzada (Interior). Obie trasy pokrywają się na odcinku od Irun do Estevilla. Z Santo Domingo lub Burgos kontynuacja do Santiago szlakiem Camino Frances. Pierwszy raz większą cześć trasy opisałem na podstawie Street view narzędzi Google, a więc zdjęć zrobionych przez operatorów Google. Trasa jest bardzo dobrze oznakowana i są przyzwoite schroniska, a "powala z nóg" albergue Case del Santo w Santo Domingo de Calzada http://www.alberguecofradiadelsanto.com . Wiele widziałem ale to (na podstawie zdjęć) wygląda jak super hotel. Z Bayonne można dojść do Saint Jean de Pied wzdłuż rzeki Nieva, jak również bezpośrednio do Pampluny (omijając SJDP i Ronsesvalles). Jest też oznakowany szlak łączący Irun z SJDP i są schroniska. Trzeba jednak pamiętać, że cena schronisk we Francji sięga 20 euro. Być moż w przyszłości wykorzystam zdobyte informacje i opiszę wszystkie warianty z Bayonne.
Pozdrawiam! Buen camino!
NOWY! Autor: e.s | Dodano: 2013-02-19 15:37:25
w Jaca też jest fajne.
NOWY! Autor: AW | Dodano: 2013-02-23 13:51:09
tak sobie przypomnialam w związku z wątkiem i przewodnikiem Macieja, że w 1505 roku pewien kupiec wrocławski, Piotr Rindfleisch, szedł właśnie do Santiago tym szlakiem, potem francuskim. Zostawił po sobie krótkie notatki, w których notował swoją trasę.
NOWY! Autor: J | Dodano: 2013-02-23 14:45:31
No to wrzucaj ten opis na forum.Pewnie w czymś pomoże pytającym.
NOWY! Autor: Piotr | Dodano: 2025-12-02 15:32:50
Witam
W 2026 r. zamierzam odbyć kolejne Camino tym razem z Irun przez Vitorie Mirande de Ebro do Burgos. czy ktoś szedł ostatnio /2025,2024/tą drogą. Co z noclegami.
NOWY! Autor: Krakowianka | Dodano: 2025-12-12 09:24:44
Szłam tą trasą w 2018 roku. nie było problemów z noclegami spałam, w tych zalecanych przez gronze.com/ nie było schroniska w Pancorbo, więc stamtąd pojechałam autobusem do Burgos. Piękna trasa, spotkałam tylko 1 osobę, która szła trasą ignacjańską. Przepiękny etap z Zegama przez przełęcz św.Adriana. bardzo polecam, najlepiej w co najmniej 2 osoby.