NOWY! camino aragońskie
NOWY! Autor: maria | Dodano: 2014-04-04 22:07:07
Witajcie, mam pytanie o camino aragońskie to które biegnie przez przełęcz Samport - w przewodnikach piszą że to trasa dla wytrawnych piechurów. Czy ktoś moze podzielić się swoimi doświadczeniami z tej trasy - chcę przejść z Lourdes do Obanos.
NOWY! Autor: dorota | Dodano: 2014-04-05 18:48:51
a ja mam pytanie, jak dostać się z Barcelony do Somport?
NOWY! Autor: J | Dodano: 2014-04-05 21:26:58
Z Barcelony autobusem Alsa z dworca Barcelona Nord do Zaragoza (czyli po naszemu do Saragossy) w/g rozkładu odjazdów, następnie wsiąść do autobusu Avanza relacji Zaragoza-Jaca .
Ostani etap dojazdu do Somport to autobus Jaca-Astun i wysiadka na przedostatnim przystanku ,czyli w Somport.
Tak wynika z rozpisek dostępnych w necie, jak dotąd nie ujawnił się nikt, kto ten sposób dotarcia do Somport przerobił osobiście.Spotkałem kiedyś na Camino France pewną podróżniczkę,która Drogę Aragońską rozpoczęła w Jaca .
Buen Camino
NOWY! Autor: boguskrowa@op.pl | Dodano: 2014-04-05 22:55:31
MARIO
Ja osobiscie tej DROGI nie przeszdlem.znam jej "kawalek" od Lourdes w strone Gavarnie.
Proponuje przestudiuj mapy jak ta ARAGONSKA dokladnie przebiega.Ja przeszedlem FRANCUSKA, wiec tez przez PIRENEJE ale troche inne niz te na TWOJEJ drodze.
Wydaje mi sie,ze rzeczywiscie jest trudniejsza (ta TWOJA),bo w samych gorach sa chyba trzy takie dosc strome podejscia (bez paniki,tam tez chodza ludzie) tak juz za Gavarnie.Jednak jak to "przebrniesz" nie zapomnisz tego nigdy=CUDO,niesamowite widoki.Namawiam (mimo tych trudnosci) idz od samego Lourdes,nie szarzuj zbyt mocna i napewno dasz sobie rade.Tam w tej okolicy chodzi sporo ludzi.A kiedy chcesz isc???
Przejzyj mapy na www.peterrobins.co.uk (po angielsku, ale na mapach francuskich i hiszpanskich)
Ten odcinek "najgorszy-pod gorke" czyli do przelecza SOMPORT,mozesz postudiowac na stronie:
www.geoportal.gouv.fr i tam sa mapy Narodowego Instytutu Geograficznego (francuskie).
Jesli znasz troche jezyk francuski,to podpowiem tez inne strony z opisem poszczegolnych odcinkow tej DROGI
Jesli bedziesz miala trudnosci-pisz na moj adres,napewno pomoge
Buen Camino
Bogdan
NOWY! Autor: siwogruby | Dodano: 2014-04-06 00:35:58
@Maria
Swego czasu szedłem od Jaca do Puenta la Reina(Navarra) . Z Lourdes pojechałem "stopem" do Jaca ,trochę gonił mnie czas.Trasa nie jest straszna,Przebyłem ją bez przygotowania a ważyłem ponad 100 kg.Jak pamietam na szlaku to dużo kamyków więc warto mieć grube podeszwy.Temperatura mi doskwierała(szedłem przełom maj\ czerwiec) więc ważna jest woda(ważne),nakrycie głowy,okulary przeciwsłoneczne,krem.Pielgrzymów nie widać,to trasa dla samotników.Szedłem spokojnie bez pośpiechu,odpoczywałem po drodze,podejścia są ale łagodne mogą być fragmentami długie ale na spoko.Też miałem zakończyć w Obanos ale ale trudno mi było ją zakończyć i szybkim krokiem jeszcze doszedłem do P.l.R.
NOWY! Autor: Joanna B. | Dodano: 2014-04-06 17:53:02
Camino Aragones przeszłam we wrześniu 2011r zaczynając od Somport i "przećwiczyłam" dojazd częściowo zbieżny z trasą, o której pisze J. Tyle, że do Zaragoza jechałam nie z Barcelony, a z Madrytu (pospieszny AVE). Z Zaragoza autobusem do Jaca (dworzec kolejowy i autobusowy są w jednym kompleksie). W Jaca odebrałam Credential w kościele Św. Jakuba i po zwiedzeniu uroczego miasteczka (niesamowita katedra romańska) i spędzeniu nocy w schronisku, rano lokalnym busem udałam się na przełęcz Somport, A stąd, po podpieczętowaniu Credentiala (i wypiciu kawy) w schronisku, wyruszyłam już na trasę wśród przepięknych Pirejenów. Camino Aragońskie jak żadne inne sprzyja samotnemu pielgrzymowaniu - przez większość trasy pielgrzymów można policzyć na palcach, a schroniska prawie puste (; PS. Koniecznie trzeba zboczyć z trasy i wspiąć się do San Juan de la Pena, a przed Obanos zatrzymać się w Eunate!
W przewodniku C. A dodałam parę informacji praktycznych o różnych alberuge, ale być może już się nieco zdezaktualizowały (:
NOWY! Autor: Bo 60 + | Dodano: 2014-04-06 19:24:30
do Marii:
szlam ta droga na przelomie wrzesnia i pazdziernika 2012 r.
sa dwie drogi z Lourdes do Col du Somport 1636 m npm
1. idzie sie szlakiem GR 101 z Lourdes do Col de Soulor gdzie ten szlak laczy sie z GR 10, ktorym sie dalej idzie az do Ensemble Fortifié de Portalet niedaleko Urdos. Tam GR 10 przecina GR 653 (droga sw. Jakuba). GR 653 prowadzi do Col du Somport i Jaca. Ta droga jest bardzo trudna, pokonuje sie wysokosci 1500 - 2200 m a nawet i wiecej. Droga idzie przez lasy z daleka od siedzib ludzi, a refugia sa polozone w znacznej odleglosci. To droga dla ludzi wprawionych w wysokogorskie wyprawy, z odpowiednim sprzetem i idacych w malej grupie. Poza tym mozna ta droga isc tylko od polowy czerwca do polowy wrzesnia.
2. droga z Lourdes szlakiem GR 78 do Oloron-Ste-Marie, gdzie wchodzi sie znowu na szlak GR 653 w strone Jaca. Ta droga (GR 78) jest latwiejsza i ponadto latwiej o nocleg, zaopatrzenie itp. Podejscie (GR 653) na przelecz wymaga kondycji, ale nie jest trudne. Jedynie w czasie mgly trzeba b. uwazac lub podjechac autobusem. Po stronie hiszpanskiej droga nie jest juz trudna, a nawet bym powiedziala latwa. Na camino arragon jest duzo mniej pielgrzymow, latwiej tez o noclegi - nie trzeba gonic. Co do Monastero de San Juan de la Pena to z Jaca idac nadklada sie cá 10 km, pokonujac 1000 m w gore i 1060 m w dol. Polecam obejrzenie bo to jedyny w swoim rodzaju klasztor i w nim byl przechowywany kielich Chrystusa z ostatniej wieczerzy; w nowym klasztorze jest hotel tak jak i w miejscowsci Santa Cruz de la Serós, w Santa Cilia de Jaca jest bardzo ladne male schronisko dla pielgrzymow. Co do butow to na tej trasie, staw skokowy powinien byc zabezpieczony (cholewka).
Ja osobiscie wybralam droge przez Oloron-Ste-Marie.
Polecam kupienie mapy francuskiej Nr. 167 IGN Top 100, na miejscu mozna decydowac o wyborze drogi.
Niedlugo, znowu ide do Lourdes, ciesze sie na wieczorna procesje.
NOWY! Autor: Maria | Dodano: 2014-04-07 22:36:20
Witajcie, serdeczne dzieki za wszystkie rady, czytając czułam się jak wśród troskliwych przyjaciół - camino łączy :). Szczególne dzięki BO 60+ za rzeczowe rady. Wybieramy się z koleżanką w II połowie lipca z Warszawy przez Paryż do Lourdes - najtańsze połączenia, a potem dalej juz na nogach. Czasu mamy mało - 7 -8 dni więc dojdziemy tam gdzie się uda dojść. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie. Buen Camino.
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-04-08 17:34:30
Witajcie
Kolejny rok i kolejne plany...
Tym razem chciałbym we wrześniu przejść szlak aragoński, ale "od tyłu". Może rozpocznę na lotnisku w Biarritz albo w SJPdP i przez Pampelunę dojdę do Lourdes.
Czy ktoś zwrócił uwagę na oznakowanie szlaku aragońskiego? Czy znaki na drodze będą widoczne dla wędrowca idącego z przeciwnej strony?
Buen Camino
Tomek
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-04-08 17:37:09
do Bo 60+
Gdzie mogę znaleźć wykaz alberg w drodze z Somport do Lourdes? Najlepiej po angielsku.
Buen Camino
Tomek
NOWY! Autor: Bo 60+ | Dodano: 2014-04-08 19:21:16
Do Tomka:
Camino aragón jest bardzo dobrze oznakowane, trzeba tylko uwazac, bo krzyzuje sie z innymi szlakami i drogami sw. Jakuba np. tym ktory idzie z Monserat przez Zaragosa. Najczesciej na skrzyzowaniach szlakow sa ustawione slupki z napisami na tabliczkach -drogowskazach - po jednej stronie w strone Santiago a po drugiej w strone Candanchu lub Canfranc (to w strone Somport). Z noclegami nie mialam klopotow, trzeba tylko pamietac ze po stronie francuskiej nie nalezy isc na "zywiol". Noclegi trzeba zamawiac przez telefon z 1 - 2 dniowym wyprzedzeniem szczegolnie w czasie dni wolnych od pracy i ferii we Francji. Niestety nie mam adresow noclegow po angielsku tylko po francusku, chyba w przewodniku na tutejszych stronach sa podane, jesli nie podaj swoj adres to Ci wysle e-mail.
NOWY! Autor: dorota | Dodano: 2014-04-08 22:47:06
Okazuje się, że za dużo urlopu to ja mieć nie będę. Czy Ktoś mógłby mi podpowiedzieć, gdybym doszła idąc z Somport do Obanos lub Pamplony jak stamtąd podjechać w miarę prosto do np. Sarii żeby przejść te ostatnie 100 km. W następnym roku może się uda przejść całą trasę.
NOWY! Autor: a. | Dodano: 2014-04-09 00:21:49
Dla Tomka i nie tylko :http://caminodesantiago.consumer.es/los-caminos-de-santiago/aragones/
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-04-10 07:18:02
Witajcie
Dziękuję za informacje
dla Bo 60+ bulatka@onet.pl - podeślij co możesz
Buen Camino
Tomek
NOWY! Autor: Bo 60+ | Dodano: 2014-04-10 20:29:55
do Tomka:
mam nadzieje ze mail'a dostales.
Buen camino
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-04-11 09:32:54
Dziękuję Bo
A może ktoś (może znający język francuski) chciałby we wrześniu przejść razem Camino Aragones?
Buen Camino
Tomek
NOWY! Autor: Mar | Dodano: 2014-04-11 10:28:47
Witam Was :), bylam na Camino Aragones w zeszlym roku - szlam z Somport. Dzis gdybym miala sie zdecydowac, zaczelabym wczesniej tj. w Lourdes lub w Oloron St.Marie. Trasa z Somport trudna nie jest. :) Pozdrawiam serdecznie, Mar
NOWY! Autor: Bo 60+ | Dodano: 2014-04-11 15:24:55
Do Tomka:
jesli znasz angielski, wloski, hiszpanski lub uczyles sie w szkole laciny to nie zginiesz. Po stronie francuskiej sie porozumiesz w kazdym z tych jeszykow lepiej czy gorzej, ale da sie rade. Moj francuski jest taki o lala, a po stronie hiszpanskiej rozmawialam po wlosku, no nie powiem czysem byly komiczne nieporozumienia, ale teraz jest co wspominac.
Buen camino
NOWY! Autor: Dario | Dodano: 2014-05-02 14:52:45
WITAM. Jeżeli jeszcze kogoś interesuje dojazd z Barcelony do Jaci lub Somport , służę pomocą mogę opisać dokładny dojazd łącznie z cenami biletów i godzinami odjazdów.
Mieszkam w Sabinanigo (blisko Jaci) i często jeźdżę trasą do Barcelony.
Pozdrawiam wszystkich pielgrzymów....
NOWY! Autor: dorota | Dodano: 2014-05-02 15:16:17
Dario, a czy mógłbyś to opisać po prostu w tym wątku, przyda się nie tylko mi, ale i innym, może i dopiero za rok, ale z całą pewnością ktoś z tego skorzysta. Na początku watku jest już opisana jedna opcja, ale zawsze przyda się więcej szczegółów, a moze jest też inna opcja podróży? Z góry dziękuję.
NOWY! Autor: Dario | Dodano: 2014-05-03 16:12:06
Witam ponownie,
Poniżej opisałem trasę, jak dostać się z lotniska w Barcelonie na początek EL CAMINO ARAGONES w Somport.
Na lotnisku Barcelona El Prat są dwa terminale: T1 i T2, pomiędzy którymi co 10 minut kursuje darmowy autobus. Rozpoczynamy drogę spod terminalu T2. Z lotniska można dojechać do centrum miasta na Plaça Catalunya autobusem A2 – kursuje co 10 minut, bilet kosztuje 5,90 euro – należy wysiąść na Plaza de España i dojść ok. 1 km do Estación de Sants (Barcelona Sants).
Według mnie lepiej jechać pociągiem. Żeby dostać się na stację kolejki, trzeba wybrać tunel napowietrzny, który widoczny jest po lewej stronie, gdy wyjdziemy z terminalu (wejście do niego jest w terminalu). Tunel prowadzi prosto na stację, z której odjeżdżają pociągi R2 tylko do centrum Barcelony (innych kierunków nie ma). Trzeba dojechać do stacji Barcelona Sants – trzecia stacja, nie licząc wsiadającej (wsiadająca Aeroport, następnie El Prat de Llobregat, Bellvitge i Barcelona Sants). Bilet można kupić w kasie lub automacie, kosztuje 4,10 euro, pociąg kursuje co 30 minut, a do stacji Barcelona Sants jedzie się 18 minut.
Po wyjściu z pociągu na stacji Barcelona Sants trzeba dostać się na górne piętro dworca i opuścić go głównym wyjściem – wówczas po lewej stronie, w odległości ok. 100 m widać dworzec autobusowy, podłużny, zadaszony (niezbyt ciekawy, powiedziałbym, że niejedno miasto powiatowe w Polsce ma ładniejszy dworzec autobusowy). Z tego dworca odjeżdżają również autokary do Polski. Bilet na autobus należy kupić w kasie, ponieważ kierowca nie chce sprzedawać biletów. Kasa znajduje się w budynku, który wygląda jak barak na budowie – jest tylko jeden taki na tym dworcu. Bilet musimy kupić na poszczególne odcinki, gdyż w Barcelonie nie da się kupić biletu do naszego miejsca docelowego.
Chciałem wypisać wszystkie godziny odjazdów, przyjazdów oraz ceny biletów, ale niestety jest to dość trudne, ponieważ autobusy różnie kursują w tygodniu i weekendy. Za to załączam adres do strony gdzie można sobie samemu sprawdzić godziny kursowania autobusów i ceny biletów:
http://alosa.avanzabus.com/web/rutas__horarios_y_precios.html
Zatem trzeba kupić bilet z Barcelony do miejscowości Huesca (czyt. „łeska”), cena 17,05 euro lub 23,50 euro, zależy od godziny odjazdu. Autobus do Huesci jedzie ok. 4 godziny, następnie w Huesce ma miejsce przesiadka. Żeby dostać się na początek EL CAMINO ARAGONES, trzeba dojechać do miejscowości Candachu, lecz niestety do tej miejscowości autobus jedzie tylko dwa razy w tygodniu z Huesci: w piątek o 18:15 lub w niedzielę o 12:15, ceny 10,80 euro. Można też wsiąść do tych samych autobusów w Sabiñánigo – odjazd w piątek o 19:10 lub w niedzielę o 13:10, cena 4,75 euro. Do Sabiñánigo można dojechać innymi autobusami z Huesci, cena 6,05 euro.
Miejscowości Candachu i Astun to ośrodki narciarskie, dlatego autobus jeździ tylko w weekendy. Wszystkie autobusy, które jadą z Huesci w tym kierunku są przelotowe, a swój początek mają w Zaragozie. Pozostaje jeszcze możliwość dojechania autobusem z Huesci do miejscowości Jaca, a stamtąd można złapać jakiś autostop na północ w kierunku Francji – w tym rejonie mamy jedną główną drogę, więc jest duże prawdopodobieństwo złapania szybko jakiejś okazji, lecz nie daję gwarancji. Z Jaci nie ma autobusu do Candachu.
W Huesce, w tym samym budynku mieści się dworzec autobusowy i kolejowy, zatem istnieje możliwość dojechania pociągiem. Pociąg kursuje z Huesci przez Sabiñánigo i Jacę do Canfranc, gdzie znajduje się jego stacja końcowa. Wyjazdy z Huesci pociągu są od poniedziałku do piątku o godz. 9:53 i 16:52, a w soboty i niedziele o godz. 7:48 i 16:52. Kursują tylko dwa pociągi dziennie do Canfranc, jadą ok. 2 godzin 40 minut, bilet kosztuje 10,45 euro. Wówczas z Canfranc trzeba pieszo dojść do Somport ok. 13 km.
Jeszcze jednio, nie ma co liczyć na ewentualność przenocowania na dworcach – wszystkie są zamykane na noc, zarówno autobusowe, jak i kolejowe, w Barcelonie również.
Mam nadzieję, że dość szczegółowo opisałem dojazd do początku EL CAMINO ARAGONES i komuś się to przyda.
Poniżej załączam adres strony z połączeniami kolejowymi:
http://www.renfe.com/viajeros/index.html
Jeżeli ktoś wybiera się samochodem w te rejony na EL CAMINO ARAGONES, to także mogę udzielić trochę potrzebnych informacji dot. dojazdu.
BUEN CAMINO wszystkim, może i sam wybiorę się wreszcie – obiecuję to sobie już od kilku lat.
NOWY! Autor: Bo 60+ | Dodano: 2014-05-03 19:05:21
Z Canfranc Estación jedzie autobus do Francji (Oloron Sante Marie ) przez Candachu lub przez tunel. Jesli przez tunel trzeba przejechac granice do pierwszej miejscowosci po stronie francuskiej (Urdos)i wrocic sie z powrotem przez przelecz. Autobus kursuje 2 - 4 x dziennie poza niedziela. Latwiejszy dojazd jest ze strony francuskiej! W Urdos jest schronisko dla pielgrzymow (ma 12 miejsc i do ubeglego roku bylo co laska) podaje tel. 0039 608 17 57 36; e-Mail: comurdos@cdg-64.fr . Autobus jest jako zastepstwo dla koleji, czyli trzeba szukac na stronie: www.ter-sncf.com i podac region lub departament ( Midi-Pyrénnées lub Aquitaine) albo na www.voyages-sncf.com. Prosze podczas szukania kopiowac nazwy (pisownia francuska).
Buen camino
NOWY! Autor: Bo 60+ | Dodano: 2014-05-04 15:36:35
przepraszam, pomylilam kierunkowy do Francji, prawidlowo jest: 0033 (0039 jest do Wloch), reszta jest ok.
NOWY! Autor: rybka | Dodano: 2014-06-30 23:33:02
Dario, proszę doradź jak dostać się z Obanos do Lugo :-), interesują mnie pierwsze dni września. Bardzo dziekuję za tak wyczerpujący opis połączeń z Barcelony na szlak aragoński. ....przy okazji, doradź proszę jak najszybciej dostać się z lotniska Barcelona Girona do autobusu alosa w kierunku na Huesce :-)
NOWY! Autor: Dario | Dodano: 2014-07-06 22:01:48
@rybka
Jeżeli chodzi o dojazd z lotniska w Gironie do Huescy, to sytuacja przedstawia się w sposób następujący: musisz dotrzeć na dworzec autobusowy Barcelona Sants, z którego dopiero wyruszysz autokarem Alosy w dalszą podróż, co szczegółowo opisałem we wcześniejszym poście. Z samej Girony do Huescy tak łatwo nie dojedziesz.
Z lotniska należy dojechać do dworca autobusowego (połączonego z kolejowym) w centrum Girony - godziny odjazdów autobusów:
http://www.barcelona-girona-airport.com/es/main/get/31
Następnie należy wsiąść do pociągu jadącego do Barcelony - wyszukiwarka poniżej:
http://www.renfe.com/viajeros/
Origen -> wybrać: Girona
Destino -> wybrać: Barcelona
wybieramy datę i naciskamy Buscar (Szukaj)
Wyświetli się rozkład pociągów do Barcelony, należy pamiętać, że nie wszystkie mogą jechać na dworzec Barcelona Sants, zatem trzeba sprawdzić to klikając na numer danego pociągu - wyświetlą się wówczas wszystkie stacje pośrednie, łącznie z docelową Barcelona Sants.
Klikając na Consultar można dodatkowo sprawdzić cenę biletu.
Musisz pamiętać, że autokary z Barcelony do Huescy odjeżdżają tylko z dworca Sants.
Z lotniska w Gironie można dojechać do Barcelony również autokarem, niemniej w Barcelonie zatrzymują się one na dworcu Nord, który znajduje się w innej części miasta - wymagany dojazd metrem do dworca Sants.
Jeżeli chodzi o dalszą część podróży do Huescy, to postępuj tak, jak napisałem wcześniej.
A jak dostać się z Obanos do Lugo? Jeśli masz na myśli Obanos pod Pampeluną, to:
1) najłatwiejszym rozwiązaniem jest wsiąść do autokaru jadącego z Pampeluny do Logroño - godziny odjazdów z przystanku "Obanos Skrzyżowanie" (Obanos-Cruce):
http://www.autobusesdenavarra.com/siv/internet/itinerarios.jsp?codigoEmpresa=3&codigoItinerario=64
a następnie w Logroño wsiąść do autokaru jadącego bezpośrednio do Lugo - godziny odjazdów:
http://www.alsa.es/portal/site/Alsa/template.PAGE/menuitem.a2b8c42c4264a03c66c766c7421000e5/?javax.portlet.tpst=28b12525bd34c9fec845c845421000e5&javax.portlet.prp_28b12525bd34c9fec845c845421000e5=_spageview%3D%252FSearchExpeditions.do%26_kraview%3D1&javax.portlet.begCacheTok=com.vignette.cachetoken&javax.portlet.endCacheTok=com.vignette.cachetoken
(gdyby link nie działał, posłuż się wyszukiwarką na stronie przewoźnika Alsa: www.alsa.es)
Z Logroño do Lugo jadą dwa autokary na dobę, o godzinie 2:15 i 16:10, cena biletu 37,27€.
2) kolejnym rozwiązaniem jest dojazd do Pampeluny, z której do Lugo jedzie tylko jeden autokar na dobę, o godzinie 22:15, cena 46,16€.
3) można znaleźć też inne połączenia, np. przez Saragossę czy Madryt, ale to już jest bardziej skomplikowane.
Pozdrawiam
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-07-22 18:25:57
Witajcie
Nadal szukam desperata dowolnego stanu, płci i wieku, który zechce swoje Camino zakończyć (a nie rozpocząć) w Lourdes. Termin 5-23 wrzesień. Start SJPdP. Meta Lourdes. Do przejścia ok. 300 km Pirenejami (początek drogi francuskiej i szlak aragoński).
Tomek
NOWY! Autor: Asia | Dodano: 2014-08-09 13:24:12
ciekawe...
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-09-02 21:12:03
W piątek wylatuję na moje piąte Camino. Tym razem z SJPdP do Lourdes. Kawałek Camino Frances i Camino Aragones wspak. Trzymajcie kciuki :)
Tomek
NOWY! Autor: zośka | Dodano: 2014-09-02 21:48:05
Buen Camino Tomku! A przez Picos de Europa sprawdziłam szlak Ruta de la Reconquista - dochodzi do Covadonga. Nie taki diabeł straszny ;). Może się skusisz za rok....
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-09-03 10:11:43
@Zośka
W tamtym roku planowałem iść z Santander 2 dni C. Norte, potem odbić na południe Camino Lebaniego, Ruta de la Reconquista do Covadonga i dalej przez dzikie Camino Covadonga do Oviedo.
Jednak mój potencjalny towarzysz musiał się wycofć a ja ze swoją niepełnosprawnością zarówno ruchową jak i językową nie miałem odwagi na mało uczęszczany szlak ruszyć sam.
Kto wie... Merytorycznie jestem przygotowany...Może za rok początkiem września, tak, by do Oviedo dotrzeć na odpust 14 albo 21 września... To byłby dobry finał 2-3 tygodniowej wędrówki
Odezwij się na e-mail bulatka@onet.pl
Buen Camino
Tomek
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-09-03 10:13:24
PS
A Covadongę i jeziora Covadonga w Picos de Europa polecam. Perełka
Tomek
NOWY! Autor: libero | Dodano: 2014-09-03 10:18:46
Powodzenia Tomek w Twojej wędrówce "pod prąd". Dobrej Drogi
NOWY! Autor: J | Dodano: 2014-09-03 15:39:41
O tak ,na piątym z kolei Camino można poeksperymentować.
Kiedy idziemy z "nurtem" widzimy samoporuszające się plecaki,w Twojej wersji pielgrzymowania zobaczysz najpierw uśmiechnięte twarze a nast.usłyszysz melodię pozdrowień Buen Camino.
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2014-09-03 18:16:44
W poniedziałek 15 etap Vuelta de Espana prowadzi z Oviedo do Lagos de Covadonga. Transmisja w Eurosporcie o godz 16-tej. Pokażą na żywo ostatnie 50 km, a więc Covadongę i na pewno będzie można zobaczyć dolinę z jeziorem Covadonga, a więc kawałek Ruty de Reconqista. Może widoki zachęcą więcej rodaków na pójście śladem Zośki (serdecznie pozdrawiam). Zachęcam do zboczenia z Norte na camino Lebaniego, a potem dalej szlakiem Ruty de Reconquista do Covadonga i powrót na Norte. Wrzesień jest dobrym okresem na taki zmianę trasy.
Pozdrawiam! Buen camino!
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-09-04 10:44:21
Dzięki, dzięki wszystkim za wsparcie duchowe i modlitwę
Tomek
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-09-28 14:04:47
Witajcie
W minionym tygodniu wróciliśmy z naszego "Camino Pyrenees Rewersa" (jak to tłumaczyliśmy zaskoczonym hospitaleros i pielgrzymom).
W odróżnieniu od szlaku portugalskiego tu nie ma tradycji wędrowania wspak. Znaki też nie są dostosowane. Na skrzyżowaniu dróg na drodze, którą przyszedłem zwykle stał słupek za strzałką, Ale z której z pozostałych trzech odnóg przychodzą pielgrzymi? To były całkiem fajne rebusy, choć za błędne odpowiedzi trzeba było płacić nadkładaniem drogi.
Ale warto było! Polecam. Takich widoków się nie zapomina, a spotkanie z Matką Bożą w Lourdes na zakończenie Drogi rekompensuje pluskwy, odciski i inne niedogodności. Nie należy też nie doceniać faktu łatwości szybkiego powrotu do Polski z lotniska w Lourdes via Stansted czy Bergamo.
Dodatkową nagrodą (na co zwracam uwagę przyszłym wrześniowym pielgrzymom Camino Aragones) były gonitwy byków oraz walki z bykami na tygodniowym Festiwalu w Sanguesie. Z tym, że wtedy są problemy z noclegiem czy zakupami. A cena menu w restauracji oscyluje w granicach 30 euro.
Tomek
NOWY! Autor: Anna | Dodano: 2016-10-13 17:43:02
Do Bo 60+ lub niekoniecznie :)
Potrzebowałabym wiecej informacji o odcinku Oloron St Marie do Somport .
Zależy mi na informacjach dotyczących czasu przejścia tego odcinka,schronisk oraz ich kosztu.
Może być na priv.sanna6310@gmail.com
pozdrawiam
NOWY! Autor: Bartosz | Dodano: 2017-02-21 12:48:45
Hej!
Ja również się dołączam do prośby Ani. Interesuje mnie również czy ktoś szedł z Lourdes Pirenejami do Camino Aragones (do Somport)? - jak wygląda ta trasa pod względem kosztów, noclegów, dostępu wody i ewentualnie żywności:) czy są jakieś inforamacje o albergach po drodze - a może to nie jest typowe camino więc ich nie ma - tylko schroniska górskie? Jeśli ktoś mógłby się szczegółowo podzielić tymi informacjami - będę wdzięczny. Mam w sobie naturę nomady i kocham góry - preferowałbym tę trasę, ale za mało mam informacji, a jestem totalnie ajęzykową osobą - znam ciut włoskiego, łaciny, przygotuje sobie kilka zwrotów po hiszpańsku i francusku, trochę lepiej angielski i trochę znam też język migowy- ale on w każdym kraju trochę inaczej wygląda:) Proszę o pomoc.
e-mail: br.bartosz@interia.pl
Pozdrawiam ciepło
Czy idąc tą trasą mogę zbierać pieczątki do paszportu od Lourds(który jeszcze też nie wiem gdzie zdobędę- ponoć można nabyć w albergach) czy dopiero od Somportu?
NOWY! Autor: Bo 60+ | Dodano: 2017-02-21 18:36:52
@ Ania
@ Bartka
wyslalam do Was emaile, odpowiem na wszystko co wiem
NOWY! Autor: Marcin | Dodano: 2017-03-01 13:05:52
@ Bo 60+
Czy ja mogę mieć do Ciebie podobną prośbę jak Anna i Bartosz?
Jakiś czas temu przeszedłem Camino Aragones od przełęczy Somport. Marzy mi się powtórne przejście, ale z Lourdes. Niestety, pomimo dosyć dobrego ogarnięcia językowego (angielski, hiszpański) nie mogę znaleźć w necie dobrych informacji.
Jeśli więc masz jakies wskazówki jak pokonać odcinek Lourdes - Somport (chętniej przez Pireneje jak Bartosz) to bardzo proszę o przesłanie matus77@wp.pl
Buen Camino
NOWY! Autor: J | Dodano: 2017-03-01 16:39:04
@Bo 60+,Dario
dzięki za bardzo pożyteczne informacje dla planujących przejście Pirenejów zaczynając w Lourdes.
Moje plany trasy Lourdes- Oloron Ste Marie(tu już via Tolosana)-przełęcz Somport (początek C. Aragones) do Obanos na Drodze Francuskiej zrobiłem na podstawie dostępnych informacji w internecie i poczytując obce fora dla pielgrzymów. Na początek mapka regionu
http://www.asson.fr/asson/images/acces-asson.pdf
z miastami w których można zaplanować nocleg. Są to Asson,Arrudy,Oloron ste Marie ,Sarrance.Na tej mapie https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=12!43.1043!-0.0811
są naniesione trasy turystyczne i te z muszelką prowadzące w kier. Santiago.
Start w Lourdes z terenu Sanktuarium.Po odpowiednim powiększeniu mapy na której naniesiona jest trasa Voie du Pièmont, widać gdzie się kierować w stronę Oloron Ste Marie,czyli do Drogi via Tolosana,która z kolei łączy się z początkiem Drogi Aragońskiej.W informacji dla pielgrzymów koło bazyliki można nabyć Credencial i zaopatrzyć się w mapy.
Etapy
- [x] Lourdes - Asson 23km
- [x] Asson - Arrudy 19km
- [x] Arrudy - Oloron Ste Marie 23km
- [x] Oloron ste Marie - Sarrance 21km
- [x] Sarrance - Borce 22km
- [x] Force - Somport 17,5km
Dalszy przebieg trasy z przewodnika pani Agnieszki Muzioł http://www.caminodesantiago.pl/przewodnik/camino-aragones
O noclegach napiszę później.
Pozdr. Jago
NOWY! Autor: Wiesiek Trójmiasto | Dodano: 2017-03-01 17:25:13
@Jago
Witaj Jago, czy masz może wiedze czy ta trasa jest również dla roweru czy trzeba posiłkować się alternatywną
Dziękuję
Pozdrawiam Wiesiek
NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2017-03-01 20:41:43
Wędrując 2 lata temu z Pampeluny do Lourdes stwierdzam, że droga po stronie francuskiej bardziej służy pielgrzymowaniu na rowerze niż na nogach. Praktycznie cały czas asfalt albo scieżką równolegle do drogi głównej
Tomek
NOWY! Autor: AK | Dodano: 2017-03-01 21:55:20
Jechałem z sakwami w odwrotnym kierunku .Pampeluna- Jaka-Sabinanigo-Col de Pourtalet do Lourdes i dalej.... piękna droga takie /camino rowerowe/ ale jeśli chcesz się dokładnie trzymać pieszego szlaku GR /chyba 65.3.3/ to spakuj swój bagaż w stylu bikepacking . Podobno łatwiej się podchodzi i schodzi w trudnym terenie,ale nie jestem przekonany. Tak czy inaczej w tym roku swój bagaż zredukuję do minimum na drodze z Le Puy en Valey do Bilbao.
Buen Camino
NOWY! Autor: AK | Dodano: 2017-03-01 23:01:54
@Wiesiek
Jak można jechać tak jak ---- . http://cyklistka.pl/przygody/bikepacking-w-alpach/
to camino aragońskie też można rowerem. A z mojego doświadczenia nie raz była "huśtawka" odpięte sakwy na szlaku i 200m do góry z rowerem i powrót po sakwy i tak około 3-4 km do lepszej drogi :)
Pozd.
NOWY! Autor: Wiesiek Trójmiasto | Dodano: 2017-03-02 14:41:43
@Jago i AK
Jago
Dziękuję Jago za wskazanie. Rowerzysta z Lourdes kieruje się na Ochogavia a nie do SJPdP i to jest ciekawe rozwiązanie. A w SJPdP przecież już byłem.
AK
Ale wrażenia, strona i opis Ok. Kręciłem korbą na CF razem z Muxia i Fisterra 1100 km ale tej trasy co Bożena to „wymiękam”. Lata lecą.
Pozdrawiam Was i dziękuję
Wiesiek
NOWY! Autor: J | Dodano: 2017-03-02 18:34:04
Możliwości noclegów na trasie Lourdes - Oloron Ste Marie-Somport.
Dla zainteresowanych podaję jeszcze jedną stronę w jęz. francuskim( niestety),ale można sobie z listy po lewej poklikać na etapy nas interesujące,zaczynając od Lourdes- Asson, Asson- Arudy itd. http://www.ariege.com/cheminstjacques/histoire/index.html
Lourdes-o tani nocleg pytać w punkcie informacyjnym dla pielgrzymów i turystów na terenie sanktuarium ,tam także wziąć opis etapów - drogi Voie du Pièmont.Jedna z wielu możliwości noclegowych jest ACCUEIL JACQUAIRE "LA RUCHE“,blisko sanktuarium.
Asson-Gite „Paroisse Notre Dame du Piemont “- 4 miejsca. http://www.doyenne-nay.org/index.php?id=444
Arudy - Gite „Paroisse Saint Michel dÒssau“,parafialne , mail: pierrs@orange.fr
Oloron i dalej do Somport: tutaj lista http://www.jakobus-info.de/jakobuspilger/arles.htm
Wybrać z listy odpowiednią miejscowość i odpow. lokum do spania.
We Francji należy wcześniej nawiązać kontakt z wybranym schroniskiem w celu rezerwacji.
Dobrej Drogi
Jago
NOWY! Autor: Grażyna | Dodano: 2017-03-17 14:25:51
Mam pytanie: czy można przejechać szlak aragoński z Jaca do Puene la Reina rowerem szlakiem pieszym ( mamy rowery górskie )
NOWY! Autor: Sławek z Gdańska | Dodano: 2017-03-18 14:08:17
Szedłem w ubiegłym roku, ale przez San Juan de La Pena więc btłem tylko na połowie odcinka Jaca - Puente la Reina. Szlak wiedzie wzdłuż drogi więc nawet jak jakiś odcinek nie jest przejezdny obok jest szosa. Na moim odcinku tylko w jednym miejscu kilkaset metrów przed Puente rowerzyści muszą jechac szosą a nie szlakiem.
Na moim pokazie slajdów od 7 min 16 sek jest odcinek przed Santa Cillia dlaej w kierunku Puente (nawet jest rowerzysta na fatbiku).
https://youtu.be/7YwoSRv781g?t=7m16s
Rower miejski spokojnie wystarcza. Buen Camino
NOWY! Autor: Wiesiek Trójmiasto | Dodano: 2017-03-18 17:09:16
@Sławek
W jakim czasie byłeś na Camino?
Pozdrawiam Wiesiek
NOWY! Autor: Sławek z Gdańska | Dodano: 2017-03-18 18:21:51
28 maj Somport - 22 czerwiec Fisterra
NOWY! Autor: Wiesiek Trójmiasto | Dodano: 2017-03-18 19:01:59
@Sławek
Porównywałem ilość pielgrzymów w maju/czerwcu na Camino na którym byłeś do mojego we wrześniu. Miałeś fajne klimaty, mój termin był przeludniony ale było b. fajnie. Co ważne, pogoda była Ok.
Dziękuję
Wiesiek
NOWY! Autor: Sławek z Gdańska | Dodano: 2017-03-18 19:52:34
Pielgrzymów którzy dotarli w czerwcu a wyruszyli z Somport było 99 we wrześniu 56. Trudno nazwac to tłumami :). Jak się wchodzi na szlak z Aragonii na ten z SJDP widać zsecydowaną różnicę
NOWY! Autor: J | Dodano: 2017-03-18 20:11:35
Mam zamiar sprawdzić tę różnicę w tym roku wyruszając z Lourdes
Wszystkim w drodze: Buen Camino
Jago
NOWY! Autor: Retto | Dodano: 2017-03-18 22:02:22
Na rowerze górskim można śmiało przejechać szlak aragoński.Widziałem też młoda parę hiszpanów z takimi rowerami w schronisku.
NOWY! Autor: Sławek z Gdańska | Dodano: 2017-03-20 11:20:42
Pytanie brzmiało czy można odcinek szlaku pieszego Camino Aragońskiego przejechać rowerem.
Są odcinki gdzie trzeba by rower prowadzić inne są niewykonalne dla rowerzesty na pewnym odcinku. Oczywiście przejechac można ale nie po szlaku pieszym.
NOWY! Autor: Anna | Dodano: 2017-04-18 13:52:51
Jaka jest pogoda w Lourdes i na camino aragońskim w sierpniu?
NOWY! Autor: Anna | Dodano: 2017-04-25 12:31:37
@Bo 60+
Zastanawiam się nad skorzystaniem z autobusu na ostatnim odcinku trasy Oloron Ste.Marie - Somport. W którym miejscu pokrywają się trasy autobusu i Via Tolosana? Czy warto podjechać autobusem do Somport i stamtąd rozpocząć Drogę Aragońską, czy zostać już w Canfranc i stąd rozpocząć wędrówkę po stronie hiszpańskiej? (Z tego co się już zorientowałam trasa autobusu biegnie przez Canfranc do Somport).
Dziękuję z góry za sugestie. Pozdrawiam serdecznie. Buen Camino.
NOWY! Autor: Bo 60+/70 | Dodano: 2017-04-25 21:23:08
@ Anna
Autobus przyjezdzajacy z Oloron-St-Marie wyjezdza z tunelu w Canfranc-Estacion (1183m n.p.m) i tam sie zatrzymuje na przystanku koncowym. Od razu jest sie na drodze jakubowej. Do Somport- Candanchu ( 1640m n.p.m.) trzeba sie wrocic ok. 7 km i pokonac wzniesienie na tym odcinku ok. 460 m. a potem znowu ta sama trasa wrocic do punktu wyjscia. Tylko niektore autobusy przyjezdzajace z Francji dojezdzaja do Somport-Candanchu.
NOWY! Autor: Bo 60+/70 | Dodano: 2017-04-25 21:30:10
@ Anna
Zapomnialm napisac, ze po stronie francuskiej pomiedzy Oloron a Somport droga jakubowa idzie praktycznie wzdluz drogi szybkiego ruchu. Autobus zatrzymuje sie w miejscowosciach: Escot, Sarrance, Bedous, Accous, Cette-Eygun, Etsaut i Urdos.
NOWY! Autor: Bo 60+/70 | Dodano: 2017-04-25 21:50:13
@ Anna
podaje strone koleji francuskiej, ktora na tym odcinku prowadzi komunikacje autobusowa.
NOWY! Autor: Bo 60+/70 | Dodano: 2017-04-25 21:54:40
@ Anna
podaje link juz godzinami odjazdow z Oloron Ste Marie
NOWY! Autor: Anna | Dodano: 2017-04-26 20:14:01
@Bo 60+/70
Dzięki za informacje. Zastanawiam się czy jednak nie podjechać autobusem z Oloron. Iść cały czas wzdłuż drogi szybkiego ruchu i to pewnie po asfalcie, szkoda czasu i moich stawów stopy, z którymi mam kłopoty. Do tej pory jeszcze nie zdecydowałam jak będę wracać. Zastanawiam się czy nie powrócić do Lourdes z Puente la Reina i stąd ponownie Ryanair do Krakowa.
Wracałabym już autobusami. Wiem, że z Pamplony jest autobus do Saint-Jean-Pied-De-Port, a jak dalej nie wiem. Czy może wiesz coś na ten temat? Pozdrawiam serdecznie. Buen Camino.
NOWY! Autor: Bo 60+/70 | Dodano: 2017-04-27 12:54:58
@Anna
Z SJpP jest polaczenie do Lourdes, ale z przesiadkami, poniewaz jak zalwazylam na stronie SNCF czesciowo zlikwidowano (przynajmniej teraz) bezposrednie polaczenia. Z Oloron jedzie tylko jeden bezposredni autobus, wszystko inne z przesiadkami (pociag TER + autobus - CAR). Moze to sie zmieni od polowy - konca maja. Normalnie pierwszy autobus na tym odcinku byl 8:15 i wracal. Sprawdze polaczenia z SJpP do Lourdes i postaram sie pomoc.
NOWY! Autor: Bo 60+/70 | Dodano: 2017-04-27 13:13:14
@ Anna
Z SJpP jest tylko polaczenie przez Bayonne, tam trzeba sie przesiasc na pociag, ktory jedzie do Toulouse lub Tarbes (TGV lub intercity), one zatrzymuja sie w Lourdes. Inaczej trzeba z Bayonne dojechac do Pau lub Oloron i tam znowu brac przesiadke. Troche to skomplikowane. Postaram sie znalesc polaczenia autobusowe, wtedy napisze.
NOWY! Autor: Bo 60+/70 | Dodano: 2017-04-27 15:20:01
@Anna
przesylam Ci link do strony koleji francuskiej z godzinami odjazdow z Lourdes do Canfranc wraz z cenami, niestety po niemiecku, bo angielska strona jakos nie funkcjonuje. Umst. = przesiadka. Podalam pierwsza, lepsza date w srodku tygodnia. Autobusow na dzien dzisiejszy niestety nie ma.
Bon chemin
NOWY! Autor: Bo 60+/70 | Dodano: 2017-04-27 15:51:57
@ Anna & zainteresowani
Autobus jest, rozklad jest do 1.07.2017, nie ma wielu polaczen, ale sa! Przesylam link z rozkladem jazdy:
http://www.citrampyrenees.fr/wp-content/uploads/2016/12/Bedous-Canfranc-Hiver-2017.pdf
NOWY! Autor: J | Dodano: 2017-04-27 18:32:14
Powrót z Drogi aragońskiej do Lourdes,by stamtąd wrócić Ryanairem do Krakowa nie nie jest aż tak "straszny" jeśli weźmiemy pod uwagę wyjazd autobusem z Pampeluny do Tarbes a nast. pociągiem lub autobusem do Lourdes,lub autobusem bezpośr. na lotnisko.
A więc szlak aragoński kończy się w Puente la Reyna niedaleko Pampeluny/Pamplona.Dojazd do Pampeluny tutaj - wybrać tablicę Logrono-Estella-Pamplona .W dolnym wierszu cyfry oznaczają
1- kursy codzienne,2-w dni robocze od pon. do piątku,3-nieistotne dla przystanku w Puente la Reyna4- w piątki ,5- jak 3, 6-kursy w dni świąteczne.
Z Pampeluny Movelia realizuje przy pomocy Alsy 2 kursy z przesiadką w San Sebastian/bask. Donostia do Tarbes.
Z Tarbes do Lourdes np. pociągiem (15 min.)
Udanego planowania
Jago
NOWY! Autor: J | Dodano: 2017-04-27 18:42:16
Właściwa firma przewozowa królująca w Navarra to Conda ,sprzedająca bilety przez novelia.es ,a jeździ do Francji Alsa.
NOWY! Autor: Anna | Dodano: 2017-04-28 14:02:54
@Bo 60+/70
@Jago
Dziękuję Wam za pomoc. Ten autobus z Pamplony do Tarbes przez San Sebastian to ciekawe rozwiązanie i tańszy od taxi z lotniska Tarbes do Lourdes.
Pozdrawiam. Buen Camino.
NOWY! Autor: J | Dodano: 2017-04-29 11:42:41
Po wprowadzeniu przez WiZZair połączenia Santander-Warszawa (2x w tyg. od maja do 24-tego listopada o różnych porach dnia) ciekawą trasą powrotną z Pampeluny/Pamplony(i nie tylko) do Polski staje się opcja: autobus do Santander a nast. lot do Warszawy.
I tak ,najtańszy lot w maju jest w piątek 26-go (w maju i czerwcu w pon. i pt. o 20:20) i kosztuje 35€.
W czerwcu: w poniedziałek 5-tego ,25€.
Od lipca do peździernika loty odbywają się w środy i niedziele o 10:05.
W listopadzie WIZZAIR lata znowu w pon. i piątki (o 20:00).
Niemal z każdego większego miasta Hiszpanii jest dobre połączenie autobusowe(bywa i kolejowe) z do Santander, a niektóre autobusy np. Alsa mają przystanek na lotnisku.Większość autobusów dociera do dworca autobusowego i stamtąd dopiero kursują regularnie autobusy na Aeropuerto.
Z Pamplona czy z Logroño (bo te miasta są najbliżej końcowego etapu C. Aragones) dojazd Alsą do Santander to wydatek w granicach 20€,tak więc w sumie- przy odpowiednim planowaniu-powrót z Camino do Polski i czasowo i finansowo nie będzie dużym obciążeniem.
Wesołych Świąt Majowych :)
Pozdr.Jago
NOWY! Autor: Agata | Dodano: 2017-05-05 19:28:51
Witam. Północnę droge przebyłam w 2010r. Teraz jak wielu chciałabym przejś camino rozpoczynając w Lourdes. Na jednym z forów znalazłam taki oto wpis: "trase z Lourdes planuje przejść inaczej : przez Gavarnie-przełęcz Bajaruelo-Torolę do Jaca - dalej typowo".
Podobno przepiękne widoki, ale nie mogę nic o tym tropie sie dowiedzieć , czy ktoś z Was wie i mógłby pomóc i pojaśnić czy to jakiś oznakowany szlak? A może już o nim tutaj jest , tylko ja go nie rozpoznaję?
Bedę wdzięczna - camino znowu woła
Agata
NOWY! Autor: Bogdan | Dodano: 2017-05-06 21:50:52
@AGATA
Widziałem "kawałek" proponowanej trasy, tj. z Lourdes do cyrku lodowcowego Gavarnie.Rzeczywiście widoki (z dołu,z doliny) w stronę szczytów,ktore mają ponad 3000 m,sam wodospad to "cudeńko". Bylemm tam we wrześniu (kilka lat temu), cisz ,spokój, tylko sum strumienia.SUPER!!!! Ale dalej szlak podany,to już takie "prawdziwe górki",to nie Beskidy (też bardzo piękne).Mam nawet mapę IGN TOP25,1748 OT,ale ona obejmuje tylko "kawaleczek TWOJEJ planowanej trasy.Buen Camino.
NOWY! Autor: Anna | Dodano: 2017-05-07 13:15:13
@Jago
Dziękuję Jago. Powrót z Santander to dobry pomysł. Mam nadzieję, że tym razem będę mogła zrealizować swoje kolejne Camino. Buen Camino.
NOWY! Autor: Adam | Dodano: 2017-05-28 16:12:58
Widzę, że dawno nikt tu nic nie pisał, ale zaryzykuję. Mam pytanie: jak najlepiej dostać się z Lourdes do Somport. Chcemy we wrześniu połączyć Camino Aragones i Frances i najlepiej z Krakowa jest lot do Lourdes.
Pozdrawiam, Buen Camino
NOWY! Autor: Adam | Dodano: 2017-05-28 16:29:30
Przepraszam, zacząłem od góry czyli najstarszego wpisu, który uznałem za najnowszy i stąd moja omyłka, ale będzie mi miło, gdy kto odpowie.
NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2017-06-05 13:13:01
@Adam
Właśnie studiuję różne opcje dojścia bądź dojazdu z Lourdes na Camino Aragońskie.
Osobiście chyba zrezygnuję w tym roku z przejścia pieszo całego szlaku z Lourdes do Somport, to zbyt wiele etapów, ale z drugiej strony nie chcę też wyjechać na przełęcz Somport (1650m) autobusem, chciałbym wyjść na przełęcz Somport pieszo od podnóża Pirenejów od strony francuskiej, tak jak się podchodzi z SJPdP.
Na trasie napoleońskiej z SJPdP też w zasadzie możnaby wyjechać na przełęcz 1430m taksówką, po to żeby tylko zejść do Roncesvalles, ale wiadomo, że nikt tego nie robi.
Więc na razie planuję tak. Z Krakowa do Lourdes samolot, dzień w Lourdes, następnego dnia o 6:32 rano pociąg Lourdes - Pau i od razu przesiadka na drugi pociąg Pau - Sarrance (przyjazd pociągu 8:27). Z Sarrance (350m npm, klasztor) chcę iść pieszo 26 km do Urdos (800m, nocleg w albergue Gîte Pélerins), a następnego dnia z Urdos wyjść pieszo na przełęcz Somport (1650m) i tego samego dnia zejść do Canfranc-Estación (1170m, albergi). Dalej już według przewodnika Camino Aragońskiego aż do Eunate i Puente de la Reina.
W sumie przejście z Sarrance do Puente de la Reina (bądź Pamplony) powinno zająć 8 lub 9 dni.
Pociągi TER Lourdes-Pau-Sarrance można znaleźć tutaj:
https://www.ter.sncf.com/lorraine/horaires/recherche
Pozdrawiam Artur
NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2017-06-05 13:20:47
Poprawiam link do rozkładów jazdy bo powyżej zrobiłem pomyłkę:
NOWY! Autor: Adam | Dodano: 2017-06-12 22:15:40
Dziękuję bardzo za dokładną rozpiskę. Też to musimy przekombinować, żeby czasowo się wyrobić.
Buen Camino
NOWY! Autor: Krystian | Dodano: 2018-08-10 14:36:56
Po raz trzeci wybieram się na Camino. Tym razem będzie to Camino Aragońskie, ale bez możliwości dotarcia do Santiago
Mamy wykupione z przyjacielem bilety z Krakowa do Lourdes na dzień 13.09 i na powrót z Lourdes do Krakowa na dzień 23.09. W pierwszy dzień chcemy przeznaczyć na pobyt w Lourdes a w następny dzień chcemy dojechać do Somport. Stamtąd planujemy udać się trasą aragońską w stronę Obanos. Potem chcemy się dostać do Pampeluny i stąd dojechać do Lourdes.
W związku z tym mam pytanie ogólne; czy ten plan i w tym czasie, jest do zrealizowania ? A z pytań już bardziej szczegółowych; gdzie najlepiej znaleźć nocleg w Lourdes, czy można zarezerwować go wcześniej, w jaki sposób dostać się z Lourdes do Somport oraz z Pampeluny do Lourdes, jakie ciekawe miejsca polecacie zwiedzić na tej trasie ?
Szczęść Boże i Bueun Camino
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2018-08-23 18:33:26
To może się spotkamy. Ja zaczynam w Montserrat Camino Catalan por San Juan de la Pena i właśnie w Monasterio San Juan de la Pena będę 17.09 skąd udaję się doJaca i będę spał w albergue. 18.09 jadę autobusem do Somport i tego samego dnia wracam na piechotę doJaca rozpoczynając Camino Aragon, które zakończę 24.09 w Pamplona. Do zobaczenie w Drodze!
Pozdrawiam serdecznie! Buen camino!
NOWY! Autor: J | Dodano: 2018-08-25 12:34:05
@Krystian,
o Camino Aragones znajdziesz wiele informacji w internecie,mimo tego trochę ode mnie:
Na 14-tego wrz. znalazłem jedyne połączenie koleją z tym, że odcinek Bedous-Somport pokonuje się autobusem (Car 50653)
07h20 Lourdes
07h45 Pau
pociąg TGV 8561
09h15 Pau
10h20 Bedous
pociąg TER 67419
10h35 Bedous
11h20 Somport
bus Car 50653
Na przejście Aragones potrzeba 6 dni http://www.mundicamino.com/los-caminos/20/camino-aragones/
http://www.caminodesantiago.pl/przewodnik/camino-aragones
więc 20-tego wrz. zakończenie w Puente la Reina
POWRÓT
Z Puente do Pampeluny jest kilka autob. dziennie,np ten relacji Logrono-Estalla-Pamplona https://laestellesa.com/themed/laestellesa/files/uploads/38/99/63/HORARIO%20PAMPLONA-ESTELLA-LOGRO%C3%91O%20WEB.pdf
Z Pampeluny we wtorki ,czw. i sob. autobus Alsa do Tarbes (12km od lotniska Lourdes)-wyjazd o 20:00 i 21:15 ,przesiadka w San Sebastian. W Tarbes ok.02:00 w nocy.
Z Tarbes na lotnisko regularna komunikacja spod dworca kol. Gare SNCF http://www.sla-airport.com/Fichiers/documents/44_NAVETTEMALIGNE2018.pdf
Czytaj też http://www.caminodesantiago.pl/forum/2681
Dobrej Drogi
Jagd
NOWY! Autor: Krystian | Dodano: 2018-09-01 09:51:49
Do @ J.
Bardzo dziękuję za informację i proszę o jeszcze.
Chcę wyjechać z Lourdes 15.09.18r. Znalazłem połączenie wcześniejsze. Wyjazd o 6.32 i przyjazd do Somport o 9.27. Czy możesz mi to potwierdzić i czy bilety lepiej kupić na miejscu?. W sobotę tj. 22.09.18r planuję z Pampeluny pojechać do Tarbes. Możesz mi wysłać infomację, gdzie znajdę rokład jazdy autobusów o których pisałeś i czy bilety można kupić na miejscu?
Szczęść Boże i Buen Camino.
NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2018-09-01 13:19:03
@Krystian
Bilety do Somport możesz kupić na miejscu w Lourdes, to są pociągi lokalne, bez rezerwacji, cena jest taka sama jak przez internet. Ja tak zrobiłem w zeszłym roku, z tym że kupiłem bilet do Urdos (to jest jeszcze po stronie francuskiej, parę kilometrów przed Somport), żeby choć trochę się zmęczyć (i rozgrzać) wychodząc pod górkę:) Czyli mój pierwszy etap był z Urdos przez Somport do alberge Pepito Grillo w Canfranc, drugi etap do Jaca, i potem tak jak w przewodniku. Co więcej, w Twoim przypadku do Urdos mógłbyś pojechać już w piątek o 14:20 i tam sobie zrobić nocleg - jest tam albergue i mały sklepik spożywczy: linki: przejazd albergue
Co do powrotu, zwróć uwagę że autobusy z Tarbes na lotnisko nie kursują w niedzielę. Być może lepszym rozwiązaniem byłby przejazd jeszcze w sobotę z Tarbes pociągiem do Lourdes na nocleg (rozkład), i z Lourdes masz autobus w niedzielę rano na lotnisko za 2 euro o 8:25 rozkład
Jeśli w czymś mogę pomóc to pisz. Pozdrawiam!
NOWY! Autor: J | Dodano: 2018-09-02 13:38:13
@Zainteresowani
Skonfrontowałem po wpisie Artura jeszcze raz czasy odjazdu autobusów z Pampeluny w sob.22.09. i zaskoczył mnie rozkład na którym widnieją oprócz dwóch wspomnianych przeze mnie wcześniej - trzy przedpołudniowe.Najbardziej pasujący do opcji noclegu w Lourdes(wymuszonej brakiem autubusu na lotnisko z Tarbes w niedzielę) byłby wyjazd z Pampeluny o godz. 06:55,przesiadka w San Sebastian i w Tarbes godz.13:40.
Dojście z przystanku(stacji?) autub. w Tarbes na dworzec kol.(gare SNCF) zajmie 40min i jest jeszcze spora rezerwa czasowa na dojazd i znalezienie noclegu w Lourdes a w niedzielę autobus na lotnisko.
Bilety i godziny odj. tutaj. Możesz kupić bilet na miejscu w Pamplonie w kasie na dworcu ESTACION DE AUTOBUSES
CALLE YANGUAS Y MIRANDA, 2
najlepiej w przeddzień wyjazdu.
Dobrej Drogi
Jago
NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2018-09-03 00:48:56
@ Krystian
Plan Jago jest niezawodny, wyjeżdżając o 6:55 z Pamplony jesteś ok. godz. 16 w Lourdes.
Ma jednak jeden mankament: cenę.
Bilet ALSY z Pamplony do Tarbes kosztuje 37 euro - plus 4-5 euro za pociąg Tarbes-Lourdes.
Wychodzi w sumie ok 42 euro.
Jako krakowski centuś (...) zaproponuję rozwiązanie tańsze.
Kupujesz bilet Alsy z Pamplony na ten sam autobus o 6:55 ale tylko do San Sebastian za 8 euro.
Kupujesz bilet na OuiBus z San Sebastian do Pau na godz. 10:00 za 13 euro (można to zrobić na stronie Alsy ale będzie opłata manipulacyjna)
W Pau czeka Cię spacer na stację kolejową (ale w Tarbes również i to nawet dłuższy)
Z Pau pociągiem do Lourdes dojedziesz za 5 euro - jeśli zdążysz to o 14:14, ewentualnie o 16:03 - wystarczy czasu by zwiedzić Pau (ładne miasteczko).
W sumie: 26 euro. Voilà! ¯\_(ツ)_/¯ Zaoszczędziłeś 16 euro!
PS. Moja znajomość tych wszystkich połączeń bierze się stąd że kilka dni po Krystianie ja sam będę wracał do Lourdes - co prawda nie z Pamplony ale z Santo Domingo de la Calzada.
Pozdrawiam i Buen Camino!
NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2018-09-03 01:40:03
@Krystian
Jeśli lecicie do Lourdes we dwóch - nie zastanawiajcie się i weźcie sobie tani hotelik, jest ich cała masa, za ok. 30-32 euro za pokój dwuosobowy - można przez booking.com - i na dzień przylotu i na noc przed wylotem. Wyjdzie wam po 15-16 euro na osobę, a tyle to kosztuje łóżko na wspólnej sali w albergue (gite) we Francji, a ponadto będziecie w samym centrum miasteczka tuż przy Sanktuarium.
Pozdrawiam
NOWY! Autor: Krystian | Dodano: 2018-09-03 18:36:11
Do @ Artur.
Widzę, że już jesteś i pomagasz. Dziękuję za informację. Skoro przeszedłeś drogę aragońską z Urdos, to miałbym do Ciebie jeszcze kilka pytań. Czy możemy dalszą korespondencję prowadzić @.? Nie chciałbym " zaśmiecać" tego forum zbyt szczegółowymi pytaniami.
Pozdrawiam.
NOWY! Autor: Aga | Dodano: 2018-09-03 21:07:46
Szczegółowe pytania i odpowiedzi w temacie wątku nie "zaśmiecają" forum.A z wpisów Artura będą mogli skorzystać wszystkie osoby wybierające się na camino aragońskie.
NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2018-09-04 11:47:19
@Krystian
Kolejna szansa na obniżenie kosztu powrotu do Lourdes - w dniu dzisiejszym Ouibus ma promocję 50% jeśli zakupimy dowolny bilet przez aplikację Ouibusa w telefonie. Trzeba przy zakupie podać kod zniżkowy OUIFAST. Kupując dzisiaj bilety na przejazd z San Sebastian do Pau, w dwie osoby zaoszczędzicie 13 euro (zakup musi być przez appkę na telefonie).
Podróżując po Hiszpanii i Francji, warto mieć na telefonie appki Alsy, Renfe, Ouibusa i Flixbusa. Zawsze mogą się przydać. I do sprawdzenia rozkładów jazdy, i do zakupu biletu. Ja mam jeszcze aplikację Trainline EU, no i Ryanair. Czas podróży z papierowymi biletami, drukowanymi na drukarkach, chyba już odchodzi do lamusa. Teraz już praktycznie wszystkie bilety można pokazywać na ekranie telefonu. Pozdrawiam!
NOWY! Autor: J | Dodano: 2018-09-05 00:28:09
@Aga,
b.słuszna uwaga i ja mam coś do zaoferowania w temacie powrotu z tej części Hiszpanii do Polski.
Mało znane lotnisko w Vitoria-Gasteiz ma połączenie za pośrednictwem linii Ryanair z Sevillą i Mailand Bergamo.Jeśli chcesz wrócić w ciągu jednego dnia np. z Pampeluny do Krakowa wybierasz soboty(międzylądowanie w Sevilli), a do Warszawy Modlina niedziele(przez Mailand Bergamo).Planując loty odpowiednio wcześnie są b. korzystne cenowo.
Dojazd do Vitorii z Pampeluny pociągiem lub autobusem http://laburundesa.com/compra-de-billetes/ .Spod dworca autobusowego(wcz. spod katedry) na dwie godz. przed odlotem odjeżdża autobus Ryanaira na lotnisko http://www.aena.es/en/vitoria-airport/public-transport.html
Lot z Vitoriii do Sevilli o 12:30, z Sevilli do Krakowa o 17:30.
Lot do Mailand Bergamo o 17:20 a z Mailand do Warszawy Modlina o 21:15.Na 14.paźdź. wychodzi w sumie za 60 parę Euro.
Oszczędnego planowania
Jago
NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2018-09-05 22:41:12
@Aga
W mailach pisałem Krystianowi, że gdyby brakowało mu czasu, może zamiast do Puente de la Reina iść z Monreal prosto do Pamplony (mapka), proponowałem aby w wypadku złej pogody zacząć Camino nie w Somport ale w Canfranc-Estacion (link do albergi) oraz polecałem malowniczy wariant Camino aragońskiego przez Foz de Lumbier (foto1, foto2). Jeśli ktoś ma dużo czasu i dobrą kondycję mogę też polecić odwiedzenie słynnego Monasterio de San Juan de la Peña (foto) oraz ewentualnie Chemin de la Mature (który wywołano do tablicy w innym wątku...) znajdujący się w okolicy Borce - Urdos po stronie francuskiej - ale lepiej bez dużych plecaków (foto).
Krystian na pewno będzie miał dużo świeższe informacje za 17 dni kiedy wróci z Camino Aragońskiego, obiecał napisać o nich na forum. Ja z kolei podzielę się informacjami ze Szlaku Basków (Camino Vasco del Interior), który chcę przejść w podobnym terminie (mapka).
W międzyczasie polecam artykuł o Aragonii w Onecie (nie dotyczy Camino, ale ogólnie krainy Aragon) - LINK
NOWY! Autor: Krystian | Dodano: 2018-09-07 07:24:28
Do @ Maciej
Ty idziesz z Montserrat i później będziesz na trasie aragońskiej. My planujemy na niej być od 14/15 do 20/21.09. Bedzie nam miło Cię spotkać.
Buen Camino i Szczęść Boże.
NOWY! Autor: Aga | Dodano: 2018-09-10 19:06:22
Dziękuję bardzo wszystkim za cenne informacje.
Z myślami o szlaku aragońskim życzę
Szczęśliwej Drogi
Buen Camino
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2018-09-18 19:40:44
Etap Somport - Jaca 33km. Do Somport dojechałem z Jaca autobusem o 8:25, po pół godz jazdy na miejscu, bilet 2,75e. Sello w barze, sesja zdjęciowa i w drogę, która wcale nie była taka łatwa. Prowadzi równolegle do szosy to w górę to w dół kamienistymi ścieżkami. Widoki cudne ale trzeba oglądać się do tyłu. Obiad w restauracji w Castiello de Jaca Z 13.50 e. Do Jaca dotarliśmy zmęczeni.
Pozdrawiam, bien Camino!
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2018-09-19 19:00:34
Etap Jaca - Arres 28km. Myślę, że z wyniku Endomondo można odjąć 5-10%, przekłamuje. Z Jaca po śniadaniu w barze przy dworcu autobusowym -3e, wyprowadza nas do szosy przyjemna ścieżka, potem dalej między szosą a rzeką. Przed hotelem Aragón idzie się po lewej stronie szosy i ścieżka wspina się pod górę by na chwilę zbliżyć się do szosy i znów oddalić w końcu łączą się trasy Camino Catalan i Camino Aragón. Wkrótce przekraczamy szosę i wchodzimy do Santa Cilia. Tu bar i albergue. Opuszczamy pueblo i wracamy do szosy N240. Idziemy tak aż do Puenty de Reina. Zaskoczył nas czerwony kolor wody w rzece po wczorajszej burzy. Wyglądało to niesamowicie. Za mostem jest meson z menu za 12,50e. Aby iść dalej wracamy do szosy, wkrótce skrzyżowanie i szosą do Arres więc skręcamy. Po chwili w lewo prowadzi ścieżka pod górę to ostatnie 2,5km trasy, można iść dalej szosą. W albergue witają nas hospitaleros wolontariusze. Łóżka piętrowe, łazienka. O 20-tej wspólna kolacja, rano o 7-mej śniadanie. Donativo.
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2018-09-20 19:40:51
Etap Arres - Ruesta 30km. Dodam tylko, że mieliśmy przyjemność zwiedzić kościół i zabytkową wieżę i usłyszeć od hospilatero historię Arres. Potem kolacja na pierwsze ensalada mixta, na drugie coś ala lentejas, deser. Słabą stroną albergue jest łazienka, rano tłok. Śniadanie gorąca kawa, tosty z marmoladą i margaryną. Trasa prowadzi ostro w dół wąską ścieżką. Potem już bardzo przyjemnie. Do momentu gdy drogowskaz, żółta tablica wskazuje Mianos w prawo, a trzeba iść prosto. Potem budowa nowej szosy, tu skręcamy w lewo idziemy szosą do chwili gdy znak nakazuje skręcić w prawo na starą asfaltową szosę, którą idziemy przez kilka km. Potem nagle w lewo na wąską ścieżkę pod górę, która poprowadzi nas do końca przez dębinę w towarzystwie natrętnych much. Gdy zobaczymy ruiny dwóch wież, jesteśmy na miejscu. Albergue 10.00e, obiad, kolacja bez wyboru dań12e, śniadanie 4e. Po prawej stronie sztuczny zalew na rzece Aragón.
Pozdrawiam, buen camino!
NOWY! Autor: Franczeska | Dodano: 2018-09-20 19:58:19
@ buen camino Wam ....
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2018-09-21 19:15:48
Etap Ruesta-Sanguesa 24km. Trasa przyjemna choć sporo pod górę, pierwsze zaraz po wyjściu z albergue, długie 6km ale nie tak stromo i przez las. Potem ładne widoki i zejście i podejście do Unduesa -bar. Potem dłużąca się droga do Sanguesa i wejście do prowincji Navarra. Albergue 5e przyjemne z kuchnią i część łóżek normal. Jest co zwiedzać, obiad 15e.
Pozdrawiam i buen camino!
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2018-09-22 18:12:56
Etap Sanguesa - Monreal 37km. Wybrałem wariant przez Foz de Lambier, dlatego więcej km i nie żałuję. Wprawdzie dojście szosą ponad 6km ale potem już szutrowa droga. Śniadanie można zjeść w barze blisko albergue, przed symboliczną bramą miasta. Po drodze też bar przed Liedena obok stacji benzynowej. Potem długa droga po linii kolejowej i tunel prowadzący do przełomu. Przed tunelem warto wspiąć się po łańcuchu do Puento del Diablo. W tunelu dobrze mieć latarkę. Wychodzimy z tunelu do przełomu rzeki, widoki super. Przełom kończy krótki tunel i dojście do Lambier tu bar. Potem krótko szosą i dwa warianty w prawo na ścieżkę lub prosto szosą by ją opuścić w prawo na polną drogę, która poprowadzi pod autostradą i doprowadza do Nardues, małe piekło, Potem znowu dwa warianty w prawo szosą lub na wprost scieżką pod górę, trzeba uważać bo słabo oznakowane ale tam łączą się oba warianty prowadzące do Izco, bywa otwarty bar, brak zasad. Albergue nadal zamknięte. Stąd już tylko 9km do Monreal, albergue 10e, dwa bary, dzisiaj jeden nieczynny, w drugim imprezą. O 7-mej może coś dadzą. Na śniadanie suchy prowiant, następny bar w Tiebas za 14km. W albergue jest kuchnia ale nie ma sklepu.
Pozdrawiam, buen camino !
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2018-09-23 21:35:33
Ostatni etap Camino Arogón Montreal - Puente de Reina 35km. Dał nam popalić, dużo pod górę, upał i niejasne oznakowanie, nie wiadomo gdzie kieruje cię strzałka na słupki. Trzeba bardzo uważać. W Monreal można było dostać tylko suchy prowiant, pierwszy bar w Tiebas po 15km. Potem jeszcze kilka barów lub punktów z automatami z napojami. Zatrzymaliśmy się w albergue w Obanos, mało ludzi i spokojnie, 8e plus 3e śniadanie, 13e obiad od 18-tej. Miły hospitalero, czysto i spokojnie. Wydaje się, że dniówka utrzymania wychodzi ponad 25e. Oznakowanie to kamienne słupki z myślą i strzałką, rzadko sama strzałka. Kilka razy korzystałem z nawigacji Navigator aby upewnić się czy wybieram dobry kierunek.
Pozdrawiam, buen camino!
NOWY! Autor: Krystian | Dodano: 2018-10-02 10:28:28
Lourdes- Camino Aragones-Pampeluna- Lourdes
Jest to również uzupełnienie trasy Camino Aragones opisanej powyżej przez Macieja.
1 dzień (13.09.18) Kraków-Lourdes
Wylot z Krakowa o godz. 17:20 , przylot na lotnisko Tarbes Lourdes Pyrrenees i przejazd autobusem za 2 euro do Lourdes, który czeka na przylot samolotu i zatrzymuje się na dworcu kolejowym oraz na końcowym przystanku na parkingu przy rzece, obok biura turystycznego Excursions, nocleg w hotelu Christiana w Lourdes ze śniadaniem.
2 dzień (14.09.18) Pobyt w Lourdes.
Zwiedzanie najważniejszych miejsc m.in.: bazyliki i krypty Niepokalanego Poczęcia NMP, bazyliki Matki Bożej Różańcowej, groty, placu różańcowego. Udział w nabożeństwach mszy św. , drogi krzyżowej, procesji różańcowej, zakup paszportu pielgrzyma w Centrum Informacyjnym, zakup biletów na jutrzejszy przejazd koleją z Lourdes do Bedous na dworcu kolejowym, nocleg w Lourdes.
3 dzień (15.09.18) Somport -Jaca.
Dojście piechotą z bazyliki Niepokalanego Poczęcia NMP do dworca kolejowego zajmuje około 20 min. Wyjazd pociągiem z Lourdes o godz. 6:32 do Pau. Na miejscu jest o godz. 07:06. Potem pociągiem do Bedous, który w/g planu miał wyjechać o godz 7:30 a wyjechał z 15 minutowym opóźnieniem. Cena biletu na tej trasie to 17,25 euro. Jedzie się tam około 65 minut. Obsługa pociągu informuje, że pociąg jest opóźniony, ale autobus będzie czekał a na stacji zapraszają na kawę. Bilet autobusowy do Somport kosztuje 2 euro i jedzie się tam około 40 minut. Kierowcą autobusu jest kobieta i wcale jej nie przeszkadza kręta droga i owce idące drogą. Wyjście z Somport o godz. 10:00 i schodzi się w dół, piękne krajobrazy, zupa cebulowa i małe piwo za 4,5 euro w barze w Canfranc. Idzie się wzdłuż rzeki i przez Vilanua i kamiennie Castello de Jaca, gdzie koniecznie trzeba się zatrzymać. Po 10 godz drogi jest się w Jaca. Nocleg w Jaco Conte Aznar za 11 euro. Bardzo przestrzenne, czyste i ładne albergue. Miasto warte zwiedzenia, dużo sklepów, barów i restauracji.
4 dzień (16.09.18) Jaca- Arres .
Warunki w alberque pozwalają spokojnie zjeść śniadanie. Miasto rano jest sprzątane po wczorajszej fieście, dużo biegaczy przy wyjściu z miasta. Krajobraz przypomina trochą Toskanię, idzie się ścieżkami leśnymi, wśród krzewów, m.in. bardzo smaczne jeżyny a w dali widać jeszcze szczyty Pirenejów. Jest i drogowskaz dla tych, którzy chcą iść na Monasterio de San Juan de la Pena. Można odpocząć przy rzece a potem droga prowadzi wzdłuż szosy. Dopiero w Santa Cilia de Jaca jest piękna studzienka z wodą pitną i rzeźbą św. Jakuba. Jest most i nie można przez niego przejść do Puenty de Reina de Jaca. Nocleg na wzgórzu w Arras.
5 dzień (17.09.18) Arres- Ruesta.
Jest źródełko św. Michała. Do Mianos wchodzi się mocno pod górę i do Artieda można iść szosą w dół a potem znowu pod górę. Jest tu kranik z wodą, albergue, bar i menu pelegrino za 12 euro lub sama zupa za 5 euro. Stąd jest wspaniałe miejsce widokowe. To miasteczko trzeba koniecznie zobaczyć. Alberque w Ruesta znajduje się w dużym budynku przy ruinach starego zamku. Pokoje przestrzenne, ale sanitariaty małe, za pościel dodatkowa opłata.
6 dzień (18.09.18) Ruesta-Sanguesa.
Będąc blisko Sanguesy i idąc drogą trzeba pamiętać aby nie przeoczyć znaku, informującego o skręcie w lewo. Na tej drodze zatrzymuje się samochód a kierowca częstuje pomidorami i proponuje dowiezienie do centrum. Dla takich chwil warto znosić bóle pielgrzymowania. Piękne albergue jest w centrum miasta. Wychodząc z niego zabiera się klucz a pralnia jest za budynkiem. Hospitero przynosi pościel, kasuje 5 euro i wychodzi. Późnym popołudniem czas na zwiedzanie pięknego miasta. W mieści jest corrida a ulice są w tym celu zabezpieczone ogrodzeniami. Jest piękny park nad rzeką i masa zabytków, m.in. kościół Santa Maria z portykiem. Zakupy w markecie BM pozwalają zrobić kolację i śniadanie we własnym zakresie.
7 dzień (19.09.18r.) Sanguesa – Moreal.
Tu prowadzą dwie drogi. Aby iść przez wąwóz Foz de Lumbier nie wolno iść zgodnie ze strzałkami, które prowadzą do Rocaforte , tylko iść prosto drogą nr Na 127. Na początku tej drogi, po lewej stronie jest zakład drzewny. Idzie się do Liedeny i tam za mostem skręca się w lewo. Jest kranik z wodą i piękny widok na to miasteczko. Oglądając wąwóz jest się w niebie. Aby znowu dostać się na szlak trzeba iśc cały czas prosto do Lambier. Przed miasteczkiem rzeka Salazar. Na rondzie skręcić w lewo a potem dwa warianty drogi. Ten przez pola jest źle oznaczony, mało uczęszczany i idzie się w pełnym słońcu. Można pobłądzić. W końcu pod autostradą dochodzi się do drogi na której miły kierowca podwozi, około 0,5 km, pod miasteczko Izco. Do Abizano wąska droga jest najpierw asfaltowa a potem szutrowa. Tam jest kranik z wodą i nie ma sklepu. Nocleg w albergue w Monreal za10 euro w którym jest bardzo czysto. Jest kościół , w którym wieczorem jest odmawiany różaniec św. , zamknięty sklep i bar a jego właścicielka pełni również rolę hospitero. Ładnie jest tutaj, bo czuć tu klimat bawiących się w barze i przed nim miejscowych.
8 dzień (20.09.18r.) Moreal – Obanos
Rano śniadanie z tego co zostało w plecaku z poprzednich dni. Na tej trasie trzeba mieć zawsze coś w zapasie. Do miejscowości Yarnos zalega mgła. Tam, jak i w Otano są kraniki z wodą . Idzie się północnym stokiem pagórków. W Tiebas, przy skwerze obok ruin starego zamku jest też woda i są ławeczki. Trasa do Enezis prowadzi południowym stokiem i jest bardzo nasłoneczniona. Są gaje oliwne i plantacje winogron. W Enezis jest kranik z wodą i bar, który otwarty jest od godz. 15:00. Następny etap wypoczynku to Ermita de Santa Maria de Eunate, który można zwiedzić. Są tu również miejsca noclegowe. Do Obanas mocno pod górę. Nocleg w bardzo zadbanym albergue USDA. Mieście się on na rynku przy kościele, do którego można wejść. Bardzo funkcjonalna miejscowość. Są tam dwa sklepy, kilka barów. I tutaj kończy się Camino Aragones.
9 dzień (21.09.18r.) Obanas-Pampeluna-Jaca- Canfranc Estacion
Autobus Alsy z przystanku obok kościoła do Pampeluny zamiast o godz. 8:15 odjeżdża o godz.8:10. Cena biletu 2,45 euro. W Pampelunie jest po 45 min jazdy. Zakup biletu w kasie do Jaca. Jest czas na zwiedzanie miasta m.in: katedra, plac Plaza Consistorial, Plaza de Castillo, pomnik encierro. Z dworca autobusowego do centrum jest około 15 min drogi. Autobusy Alsy w piątki mają inny rozkład jazdy i tak do Jaca odjeżdża w ten dzień o godz. 13:00 i jest na miejscu o godz. 14.40. Późniejsza godzina odjazdu to 18:00. W dni od poniedziałku do czwartku autobusy odjeżdżają o godz. 15:30. Z dworca autobusowego w Jaca do Canfranc Estacin odjeżdża autobus linii Mancomunidad Aldo o godz.14:45. Bilet, który kosztuje 2,05 euro sprzedaje kierowca a na miejscu jest się po 40 minutach. Na tej trasie kursuje również wieczorny pociąg przewoźnika Renfe , który przyjeżdża na zabytkowy dworzec. Nocleg w albergue Pepito Grillo za 12 euro, które tyko z zewnątrz ładnie wygląda. Są tu jeszcze dwa inne albergue.
10 dzień (22.09.18r) Canfranc Estacion – Pau- Lourdes
Po śniadaniu za 3 euro wyjazd autobusem o godz. 8:30 do Bedous. Tam przesiadka do pociągu do Pau. Bilety za 12 euro na tej trasie sprzedaje kierowca autobusu. Pociąg na miejscu jest o godz. 10:40. Do odjazdu pociągu do Lourdes o godz. 14.14, który kosztuje 4:50 euro jest czas na zwiedzanie miasta. Na wzgórzu jest m.in.: bulwar z widokiem na Pireneje, zamek, katedra. Pociąg do Lourdes jedzie pół godziny. Z dworca piękne widoki na Pireneje. Nocleg daleko od centrum, u podnóża góry Pic de Jer, gdzie jeździ kolejka. Tym razem w procesji Maryjnej słychać polski język w czasie modlitwy różańcowej i piosenki „Po górach, dolinach”
11 dzień ( 23.09.18) Lourdes-Kraków
Po porannej mszy św. odjazd z parkingu naprzeciw biura turystycznego Excursions o godz. 8:25 na lotnisko. Wylot samolotu o godz. 10:20.
Buen Camino .
.
NOWY! Autor: pielgrzym | Dodano: 2018-10-02 13:14:33
Krystian, wspaniała relacja za którą bardzo dziękuję.
NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2018-10-02 14:16:17
Brawo Maciej i Krystian! Wasze relacje na pewno pomogą wielu osobom wybrać się na to piękne, choć krótkie Camino. Co więcej Krystian pokazał jak można ciekawie połączyć zwiedzanie Sanktuarium w Lourdes i Camino Aragones. Wielkie dzięki w imieniu przyszłych pielgrzymów!
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2018-10-02 18:11:34
Gratuluję Krystian!!! Dreptałem Twoim śladem od Somport, dwa dni po Tobie. Jeżyny w Catalonii były większe i słodsze. Dziękuję, że zostawiłeś coś dla mnie!
W przeciwieństwie od Ciebie ja z Obanós podreptałem "pod prąd" do Pamplona pokonując Alto de Perdón w przeciwną stronę zderzając się z tłumem zdążającym szlakiem Camino Frances. Było to ciekawe doświadczenie spotykając zdziwionych pielgrzymów kierunkiem naszej wędrówki pokazywali "Santiago jest tam!". Zaskoczyła mnie ogromna liczba pielgrzymów z Azji, chyba głównie z Japonii, również w albergue Jesus y Maria w Pamplonie było ich wielu. Polecam wszystkim albergue Usda w Obanós, sympatyczny hospitalero poprowadził nas za miasteczko i pokazał widok na Alto, przygotował nam jak na warunki camino królewskie śniadanie za 3 euro, spokój i cisza, niewielu pielgrzymów, którzy gnali do hałaśliwego Puento de Reina. Tylko hospitalero było nam żal, który codziennie patrzy jak te tłumy przelewają się przez Obanós, tuż obok jego albergue i pędzą dalej.
Nie polecam albergue Jesus y Maria w Pamplona, ogromne wypełnione po brzegi, niewiele prysznicy i toalet. Na dodatek coś mnie pokąsało i to w wielu miejscach. Nieprzespana noc.
Pozdrawiam serdecznie! Buen camino!
NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2021-02-06 13:09:22
Planuję wyruszyć w tym roku z Lourdes.Kusi mnie trasa do przełęczy Somport szlakiem GR10...
Czy ktoś może szedł w ten sposób? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i informacje.
Pozdrawiam
B.C.
NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2021-02-07 09:55:34
Doprecyzuję : Voie d'Ossau - początek w Arudy- ktoś już przeszedł?
Pozdrawiam.
B.C.
NOWY! Autor: Tadek | Dodano: 2021-07-17 14:29:10
Do Piotr Paweł:
Ciekawy jestem czy udało Ci się zrealizować plan, bo planuję przejście z Lourdes do Somport i dalej w przyszłym roku. Chodzę sporo po górach i rozważam wariant górski GR10.
Będę wdzięczny za dodatkowe info, albo doświadczenia z pierwszej ręki :)
Pozdrawiam
NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2021-07-18 22:41:40
Plan przejścia przez Pireneje przełęczą Col des Moines zrealizowany.było przepięknie.Jestem teraz w Estella ,więcej napiszę po dojściu do Santiago.
Buen Camino
NOWY! Autor: Tadek | Dodano: 2021-07-19 11:44:53
Cieszę się, że udało się wyruszyć i dotarłeś juz do Estelli!
Kibicuję dalszej drodze.
Buen camino!
NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2021-08-20 19:27:09
Do:Tadek
Opisuję, jak obiecałem,trasę przez Pireneje z Lourdes:
Zaczęliśmy(szliśmy we dwoje, z żoną) w Lourdes trasą camino de Piamonte, najpierw do Asson(24 km)-trasa łatwa i ładna wzdłuż rzeki Pau,tam albergue parafialne;w tym roku zamknięte -obsługująca ją para zachorowała na covid...my mieliśmy mały namiot,więc biwak pod kościołem;uwaga na poniedziałki we Francji - wszystko było zamknięte! Następny etap Asson-Arudy,(20 km) trochę pagórków ale łatwo,choś szlak camino wytyczony wzdłuż szlaku turystycznego GR 108- czasem schodzi z głównej drogi w kozie ścieżki,zakosami w dół i w górę 2km,by wrócić na główną drogę o 100m dalej...W Arudy albergue "Accueil Saint-Jacques de Asson"prowadzone przez księdza; raczej trzeba rezerwować,my tego nie zrobiliśmy-przyjął nas ,ale z rezerwą- nie uwzględnili nas we wspólnej kolacji :)Tu skręciliśmy na szlak Chemin de Ossau, choć można odbić wcześniej ,w Sainte -Colome. Szlak jest dobrze oznaczony znakami muszli i strzałkami, jako camino Ossau;wiedzie wzdłuż rzeki Ossau,lekko pod górę,bardzo malowniczy.Pokrywa się z trasą turystyczną Voie d'Ossau i szlakiem Gr-108.Etap do Laruns, krótki, ok 19 km - nocleg na campingu; miejscowość turystyczna,wiele campingów i miejsc noclegowych, ale raczej drogo.Z Laruns do Gabas, ok 20km, dalej lekko pod górę,przełom rzeki Ossau piękny;głęboki wąwóz,w dole widzieliśmy trasę z tyrolką i pomostami,dla wyczynowców:) Ze względu na pogodę( mżyło) szliśmy asfaltem- szlak kręcił wysoko w górze zgodnie z GR108; zapewne piękny i trudny,ale my idziemy do Santiago! W Gabas nie ma noclegu,z wyjątkiem hotelu;mała miejscowość, kilka domów,dwie restauracje( z powodu covid otwarte tylko dla rezydentów)zaraz za Gabas, na granicy parku narodowego,przy parkingu jest cabana "Cabane de Bious-Oumette",ale zaniedbana- materace i łóżka w kiepskim stanie,ale w razie czego można się schronić, i jest kominek! Rozbiliśmy nasz namiot przed nią i zagotowaliśmy wodę na kominku:) Trochę wyżej,już nad jeziorem, na terenie parku jest kawiarnia-restauracja i mają do wynajęcia miejsca noclegowe w dużym namiocie.W Gabas mamy dwie opcje:
1. przy dobrej pogodzie przez Col de Moines(2168),szlak górski,ale niezbyt trudny; kilkanaście km,doliną pomiędzy szczytami ,wzdłuż malowniczych jezior,a potem 2km bardziej stromym podejściem pod samą przełęcz;
2.przy gorszej, dawną główną trasą pielgrzymów przez przełęcz Col du Pourtalet (1790),częściowo wzdłuż drogi asfaltowej,dalej w dół przez Formigal i Sallent de Gallego do camino Aragones.
My wybraliśmy pierwszą opcję,pogoda dopisywała,więc jeszcze odbiliśmy na odnogę szlaku do górskiego schroniska "Refuge d'Ayuns"nad jeziorem Lac Gentau - z zamiarem nocowania pod gwiazdami na 2000 mnp.Tutaj już bardziej stromo, podejście ok 2,5 godziny,ale nic ponad to co w Tatrach;jednak schronisko Ayuns było w remoncie,tylko napoje i szczątkowe sanitariaty, więc poszliśmy dalej do przełęczy Col des Moines; Potem zejście do Candachu przez stację narciarską Astun- bardzo stroma ścieżka w dół, nie do przejścia w złą pogodę-albo łagodne zejście do górnej stacji kolejki i kolejką w dół, lub łagodnymi serpentynami.Tak dochodzimy do przełęczy Somport,dalej już wszystko opisane jako Camino Aragońskie.My jeszcze doszliśmy do Canfranc Estation, gdzie liczyliśmy na nocleg,ale była niedziela i festiwal muzyczny, więc nawet drogie hotele były zajęte...Ale to już inna historia.
W razie pytań chętnie odpowiem tutaj lub priv: ppawlik@op.pl
NOWY! Autor: Tadek | Dodano: 2024-07-04 14:38:40
Do: Piotr Paweł
Dzięki za opis trasy. Przeczytałem 3 lata później - ależ ten czas leci!
Wygląda na to, że w końcu jest szansa na zrealizowanie planu - mam już bilet do Lourdes we wrześniu. Zamierzam pójść trochę inną trasą niż Wy - https://pl.mapy.cz/s/facefejusu
NOWY! Autor: Tadek | Dodano: 2024-09-30 15:49:01
Wrócilem z wrześniowego camino:
Lourdes -> Pireneje - Camino Aragońskie - Camino Francuskie do Santo Domingo de la Calzada.
Relacja na YouTube
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2024-10-02 17:44:11
Super relacja!
Buen camino! Pozdrawiam!
NOWY! Autor: Aldona | Dodano: 2024-10-04 11:45:04
Serdecznie dziękuję za świetny film z przyjemnością obejrzałam.Buen Camino pozdrawiam Aldona
NOWY! Autor: J | Dodano: 2024-10-04 22:47:57
Gratulacje . Pozdrawiam
Jago
NOWY! Autor: Tadek | Dodano: 2024-11-20 18:46:13
Dzięki Maciek, Aldona, J :-)
Już mnie znowu coś wyciąga i zaczynam patrzeć w stronę Via de la Plata....
NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2024-11-21 13:43:41
Gratulacje Tadek, no i patrz uważnie, może się spotkamy :) W tym roku miałem czas tylko na trasę Salamanca-Santiago, ale już zabukowałem lot do Alicante na przyszły rok, więc... asta la vista en el Camino!
BC