Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! jestem na camino del norte

NOWY! Autor: krzysztof kiełek | Dodano: 2014-05-28 11:37:21

w Bezana jest nowa alberge Nimon w bloku w mieszkaniu prywatnym o klucze pytac w barze o takiej samej nazwie NIMON strzalki poprowadzæ ale trzeba uwazac do alberge miejskiego jest oznakowanie ale prowadzi za miasto dwa razy sprawdzałem raz sam i raz z partnerka .Polecam alberge w Guemes atmosfera rodzinna cena donativio kolacja obfita i sniadanie prowadzi ja rodzina nestor reodu i synowie przyjmuja pielgrzymow z otwartym srcem ,nestor rodu opowiada przed kolacjæ swoje podroze korzystam z hiszpanskiej klawiatury i z tad ten tekst .Nie polecam alberge w Colombres nie dosc ze wysoko to i drogo 12 euro za sam nocleg atmosfera dretwa polecam w Llanes albergrge La Estacjon cena 10 euro wyposazenie super kuchnia internet za darmo sniadanie 2,50 euro mozna byc kilka dni ja tak korzystam bo moja partnerka nadwyrezyla kolano i nie moze isc dalej ja jutro jade do Oviedo i zaczynam camino primitiwo pozdrawiam wszystkich caminowiczow co wybieraja sie na camino del norte BUEN CAMINO alberge w Bilbao w bloku bardzo droga 18 euro od osoby chyba najdrozszy nmocleg na norte jak jest mozliwosc to korzystajcie z innych alberg 

NOWY! Autor: Kasia | Dodano: 2014-05-28 12:00:37

Dziekuje ci za wpis i proszę o wiecej. 

Pisz wszystko i duzo. ja tez wybieram się w wakacje na ten szlakek. Dlatego interesuje mnie wszystko. Buen Camino

NOWY! Autor: Dam | Dodano: 2014-05-28 12:21:33

Dziękuję za informacje, też mam zamiar przejść camino del norte, ruszam w lipcu. Gdybyś miał jeszcze jakieś cenne rady to pisz ;) 

Buen Camino!

NOWY! Autor: Tamara | Dodano: 2014-05-28 12:42:12

Krzysztofie, witam na Twoim kolejnym Camino. Czekam na Twój opis Camino Primitivo, bo na pewno będzie równie ciekawy i szczery jak Twój opis Camino Frances. Życzę pięknych przeżyć. BUEN CAMINO

NOWY! Autor: J | Dodano: 2014-05-28 20:23:22

Krzysztofie,

gratuluję podjęcia kolejnego wyzwania i życzę ciekawych  niestresowych przeżyć.

Jeśli idziesz teraz C. primitivo, to na trzecim etapie: Salas-Tineo w miejscowości La Espina jest nowe prywatne schronisko Albergue el Texu (to tutaj), w którym to mówią po polsku!!!

Podobno  są tam super warunki dla zmęczonych piechurów.

Napisz coś o tym.Buen Camino

NOWY! Autor: krzysztof kielek | Dodano: 2014-05-28 21:57:13

dzekuje wszystkim za sympatyczne iu mile wpisy jak tylko bede mial dostep do internetu to nie omieszkam napisac macie to mjak w banku jeszcze raz dziekuje i buen camino dla nastepnych caminowiczow WAMOS DESPERADOS PEREGRINOS

NOWY! Autor: krzysztof kielek | Dodano: 2014-06-02 16:50:49

najnowsze wiesci z camino primitiwo ale najpierw jeszcze jedna uwaga co do camino del norte dla tych co sie wybieraja jedena stacje trzeba przejechac pociagiem z Poo  de Pielegos do Morono bardzo wskazane niebezpieczny most kolejowy wiekszosc pielgrzymow korzysta z takiego rozwiazania i sami hiszpanie mowia i kieruja do pociagu ale jesli ktos na tyle bedzie odwazny by przejsc na nogach tem odcinek to zycze mu buen camino ale po co ryzykowac a sw Jakub chce zobaczyc kazdego zdrowego piergrzyma u siebie ja tak uwazam .Co do camino primitivo na ktorym jestem to jestem na czwartym odcinku z La Mesa doCastro na dzisiaj skonczyem bo nastepna alberge 22 km dalej a tutaj w alberge jest 16 miejsc i dobrze przyjsc wczesniej szybko sie zapelnia hostaliera sympatyczna atmosfera tez kosztuje 13 euro ale juz z posilkiem w cenie jest internet polecam albergr w La Mesa gdzie nocowalem mila hostaliera Mariane Perez prowadzi tez alberge w Grandas de Salinas cena 5 euro  lozka wygodne hociaz jedna duza sala na ponad 20 osob ale widok ladny polecam alberge w San Juan de Villapanada cena 5 euru hostaliero Domingo bardzo sympatyczny alberga przy kosciele nie zniechecac sie bo pisze ze alberge jest juz a trzeba przejsc jeszcze niecaly km ale warto to na razie by bylo na tyle jeszcze jedna uwaga wAsturii jest oznaczenie przewaznie muszelkami szlaku strzalek jest malo trzeba sie kierowac dolem muszli tak jak jest narysowane dwa wasy pokazuja kierunek ja dopiero drugiego albo trzeciego dnia sie zorientowalem co jest grane i trzeba uwazac szlak moim zdaniem slabo oznakowany trzeba miec oczy dookola glowy .Tak wiec buen camino aha co do tej alberge El Texu to mnie juz przyjeli po hiszpansku 

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2014-06-02 17:06:18

Krzysztof,

Na tym moście kolejowym między Boo de Pielagos i Mongro jest na tyle miejsca, że nawet gdy przejeżdża pociąg, to nic się nam nie stanie. Gdyby było inaczej, Hiszpanie by już dawno zagrodzili to przejście, a tymczasem większość pielgrzymów (i miejscowych) korzysta z tego mostu. A tym, którzy nie chcą przerywać sobie ciągłości Camino polecam po prostu trzymanie się oryginalnego Szlaku które wielkim łukiem obchodzi ten most kolejowy i prowadzi przez normalny most dla pieszych. Te dodatkowe parę kilometrów przy kilkusetkilometrowej trasie to tyle co nic. A skorzystanie z pociągu będzie się nam jeszcze po wielu latach odbijać czkawką. Buen Camino!

NOWY! Autor: aksel@interia.eu | Dodano: 2014-06-02 19:49:42

Witam wybieram sie na Camino prawdopodobnie wyjadę Rzeszowa 25 czerwca powrót około 12-14 lipie. Miałem jechać sam ale jednak przydał by sie dla bezpieczeństwa jakiś kompan/kompanka. Jade i wracam autobusem koszt w obie strony 1200 zł planuje przejsć z Leon, trasa na 2 tygodnie na wiecej nie mam urlopu, prosze o kontakat na adres aksel@interia.eu

NOWY! Autor: krzysztof kielek | Dodano: 2014-06-02 21:36:24

mnie ten przejazd pociagiem jakos sie nie odbil czkawka ale po co mialem ryzykowac jak nie wiedzialem co jes przedemna a jesli ktos mnie dobrze radzi wiec ja tego nraczej nie lekcewaze ale sa rozne zdania i opinie ja wybralem taka opcje i nie sadze by sw Jakub mial cos przeciw tak samo jak plynolem promem do Santoni i do Santander tez tego nie uwazam ze odbije mnie sie czkawka a uwazam ze sprobowac nalezy wszystkiego ale decyzje zostawiam kazdemu z osobna co sie wybiera na camino del norte ja napisalem swoja opinie a nie wymagam by ktos musial sie z tym zgodzic jest to decyzja kazdego z osobna i jego sumienia ,Aco do alberge w Castro kosztuje 13 euro w tym wliczone sniadanie a menu wieczorem osiem euro ale warto je wydac smacznie ugotowane buen camino 

NOWY! Autor: Eliza | Dodano: 2014-06-03 08:14:58

Bardzo dziękuję za świeże informacje ze szlaku. Ja wyruszam jutro, więc idealnie się przydadzą :) 

Chciałam jeszcze zapytać, gdzie najlepiej przenocować w San Sebastian, bo tu informacje są różne. Jak zrozumiałam alberge miejskie otwarte jest tylko w czasie wakacji, od lipca, więc w czerwcu zostają tylko schroniska prywatne?

Buen Camino wszystkim :)

NOWY! Autor: Euzebiusz | Dodano: 2014-06-07 15:41:26

Jestem na Camino del Norte od tygodnia począwszy od Irun. Same góry,wejścia i zejścia, czasem bardzo strome. Myślę, ze warto o tym wspomnieć i zasygnalizować, że przynajmniej pierwszy tydzień to nie asfalt i nie sandałki. Pozdrawiam serdecznie, odpoczywając nad morzem w Arenie.

NOWY! Autor: bicycl | Dodano: 2014-06-07 19:27:01

EUZEBIUSZ wybieram sie tá trasá rowerem, jakies rady??

NOWY! Autor: wiola | Dodano: 2014-06-08 09:35:05

Euzebiusz,

super, że piszesz, ruszam za trzy tygodnie, sledzę Cię;-),

Buen Camino i sandałków :-)

NOWY! Autor: Jutro jedziemy Barcelona-Pamplona-Irun | Dodano: 2014-06-20 14:46:39

My ruszamy jutro z Irun. 2 osoby faceci. jakby ktoś chciał się przyłączyć tel. +48 502384797. Wachamy się czy nie iść wariantem francuskim. Zobaczymy.

NOWY! Autor: Monika | Dodano: 2014-07-07 18:53:36

Proszę o radę, czy październik to dobry czas na przejście Camino del Norte?

NOWY! Autor: Teb | Dodano: 2014-07-07 22:33:01

Każdy czas jest dobry, a październik może okazać się wspaniały

NOWY! Autor: krzysztof kiełek | Dodano: 2014-07-13 14:07:32

fakt każdy czas jest dobry na zaczęcie camino ja od 22 sierpnia zaczynam nowe stare camino del norte i primitiwo tym razem od Irun do Bilbao i z Llanes do Oviedo i w Oviedo skręcam na Primitivo mam nadzieję że tym razem uda mnie się dokończyć zwłaszcza że idę sam wobec tego do zobaczenia ze wszystkimi co wybierają się mniej więcej w tym czasie na norte i buen camino albo inaczej vamos desperados peregrinos 

NOWY! Autor: Kotburry | Dodano: 2026-07-20 00:27:26

Jak wygląda możliwość znalezienia albergues na pierwszych 300 km camino del norte na początku sierpnia? Chciałbym wybrać się bez namiotu. Czy jest szansa na znalezienie albergues, czy też lepiej od razu rezerwować pokoje na bookingu? Jakie noclegi polecacie?

NOWY! Autor: VernonnPerkinsd | Dodano: 2026-07-21 15:16:54

Camino del Norte to niesamowita przygoda – szlak prowadzi wzdłuż wybrzeża północnej Hiszpanii, przez Kraj Basków, Kantabrię, Asturię i Galicję, oferując piękne widoki na ocean oraz bardziej kameralną atmosferę niż popularniejszy Camino Francés.

Życzę Ci wielu inspirujących spotkań, dobrej pogody i niezapomnianych kilometrów na trasie. Buen Camino!

NOWY! Autor: Jesta | Dodano: 2026-07-22 14:19:50

Bylem na Camina del Norte dosyć dawno w 2021 roku i  wtedy alberque municipales nie przyjmowały rezerwacji  i nie było problemu z miejscami - myśle ze teraz też jeśli przyjdziesz w miareę wcześnie do 18;00   to nie bedzie problemu - a jak nie bedzie miejsca to znajdziesz coś w  prywatnych  schroniskach .Jedynia w Laredo rezerwowałem telefonicznie miejsca  w schromsku przy katedrzea  Casa de Triniidad w centrum miasta  ale wtedy nie wszystkie schroniska działąly z powodu Covidu . Buen Camino !

NOWY! Autor: Jesta | Dodano: 2026-07-22 14:19:50

Bylem na Camina del Norte dosyć dawno w 2021 roku i  wtedy alberque municipales nie przyjmowały rezerwacji  i nie było problemu z miejscami - myśle ze teraz też jeśli przyjdziesz w miareę wcześnie do 18;00   to nie bedzie problemu - a jak nie bedzie miejsca to znajdziesz coś w  prywatnych  schroniskach .Jedynia w Laredo rezerwowałem telefonicznie miejsca  w schromsku przy katedrzea  Casa de Triniidad w centrum miasta  ale wtedy nie wszystkie schroniska działąly z powodu Covidu . Buen Camino !

NOWY! Autor: Jesta | Dodano: 2026-07-22 14:19:51