Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Uzyskanie paszportu \"caminowca\"

NOWY! Autor: Ryszard | Dodano: 2008-07-09 23:15:33

Mam pytanie dotyczące zakupienia paszportu caminowca, czy można go nabyć w każdym albergue? .

Ja planuje rozpocząc swoje "camino" w Ponferrada, czy ktoś moze polecic mnie miejsce nabycia paszportu. Ile poświadczeń (pieczątek) nalezy uzyskiwać każdego dnia aby nie było kwestionowane uzyskanie "compostelki" w SdC.

Ryszard

NOWY! Autor: marcin | Dodano: 2008-07-10 17:44:46

Nie wszedzie mozna kupic paszport (credentiales), Ponferrada to duze miasto, dobrze bedzie spytac w biurze turystycznym, albo w lokalnym schronisku. Wystarczy jedna pieczatka dziennie, z miejsca gdzie spedzilo sie noc.

NOWY! Autor: Ela | Dodano: 2008-08-04 21:54:22

Czy ktoś może podpowiedzieć jak uzyskać polski credencial i czy nie ma problemów z jego akceptacją na szlaku? Zaczynam pielgrzymkę w O\'Cebreiro i obawiam się, że mogę mieć tam kłopoty z nabyciem credencial... Czy ktoś zaczynał w tym samym miejscu? Będę wdzięczna za kontakt na esigma@wp.pl

Pozdrawiam i buen camino :)

NOWY! Autor: anka_r11 | Dodano: 2008-08-05 15:16:51

Polski paszport na Camino dostępny jest na stronie Polskiego Klubu Camino de Santiego. poniżej podaję link do polskiego creditalu:

www.santiago.defi.pl/index.php?i=paszport

NOWY! Autor: kasiUnia | Dodano: 2008-08-08 09:47:25

Ja miałam polski credencial i problemu póki co nie było z wydaniem Compostelli, ale rozmawiałam na ten temat z ks. Romkiem z Monte do Gozo. Okazuje się, że to episkopat każdego kraju ustala wzór credencialu i zwraca się o jego akceptację (tak zrobiono np. w Niemczech) i polski paszport to niestety partyzantka, choć naprawdę ładnie wygląda...

NOWY! Autor: Ela Ch. | Dodano: 2008-08-13 20:20:31

Hola!
Witajcie!
Zarowno ja jak i moj maz mielismy polski paszport pielgrzyma . nie bzlo problemz z otrzymaniem sejo+pieczatek ani composteli . Aby otrzymac Compostele nalezy wylegitymowac sie przejsciem OSTATNICH 100km lub przejechanim na rowerze lub konno ostatnich 200 km. To co przechodzisz wczesniej robisz tylko dla siebie samego. I to jest wspaniale!
Zycze  milych doznan.
Buen camino!

NOWY! Autor: Ania | Dodano: 2008-08-17 20:39:24

W lipcu przeszłam swoje camino, drogę aragońską i francuską i nigdzie nie miałam problemu z uzyskaniem sello, a przez cały czas posługiwałam się polskim paszportem. Także polecam, to taka mała cząstka Polskości na camino. Również z wydaniem composteli nie było żadnych problemów.

NOWY! Autor: Michał K. | Dodano: 2008-09-17 22:13:49

Witajcie!

3 września wysłaliśmy pocztą na adres Mundicamino w Burgos ankiety (ze strony internetowej Mundicamino) oraz 6 euro, po 3 za jeden paszport i dziś (17 września) otrzymaliśmy pocztą Credenciale, które zamierzamy podbić w swojej parafii zanim wyruszymy w drogę.

Wyruszamy na Drogę Francuską z Burgos 13.10.2008r.

Pozdrawiam!
Michał

NOWY! Autor: wywaldi (42) | Dodano: 2008-09-23 12:48:15

a niby czemu tylko "ostatnie 100 km" mialoby uprawniac do "zaliczenia " pielgrzymki ?
czyzby za sprawa galicyjskiego dzialu turystyki ?

w oryginalnym tekscie jest passus: "przynajmniej ostatnie 100 km" 
tekst ten okresla minimalny wymög stawiany pielgrzymom pieszym by otrzymac "Compostelke",
akcent przy tym pada na  "100 km" a nie na "ostatnie 100 km"

poniesiony trud pielgrzymiej drogi  jest przecie jednakowy czy w Navarze czy w Rioja, czy tez w Galicji...
jesli komus nie starczy czasu lub sil na dojscie pieszo calego Camino az do Santiago otrzyma tez "Compostellke" i ma prawo nazywac sie "Peregrino" , chocby zmuszony byl ostatnie kilometry zrobic pociagiem lub autobusem

NOWY! Autor: wywaldi | Dodano: 2008-10-16 10:10:15

moje poglady zostaly przed tygodniem zweryfikowane przez Biuro Pielgrzyma w Santiago:

tylko ten kto przeszedl OSTATNIE 100 KM PIESZO otrzyma "Compostelke" !

Na moje pytanie "czy trud pielgrzymi poniesiony na sciezkach Navary i La Rioja sie nie liczy?"  (pielgrzymowalem od St. Jean do Burgos) uprzejma pani z biura poinformowala mnie ze Gröb sw. Jakuba znajduje sie w Santiago i dlatego te ostatnie 100 km do sanktuarium sa tak wazne...

Z okien autobusu podziwialem przyrode Galicji, postanowilem: w roku jubileuszowym 2010 ruszam ponownie, tym razem drugi etap od Leon...

Waldek

NOWY! Autor: polski paszport | Dodano: 2008-11-12 21:18:36

Ja mialem polski paszport drukowany ze strony podanej powyzej. Zdobylem pierwsza pieczatke w Burgos. Kazdego troche dziwila wydrukowana kartka papieru ale po kilku dniach kiedy kartka zapelnila sie pierwszymi pieczatkami nie bylo juz zadnych watpliwosci. Spokojnie tez uzyskalem finalne potwierdznie odbycia pielgrzymki w Santiago. Pozdrawiam

NOWY! Autor: Anka_r11 | Dodano: 2008-11-13 08:27:29

Ja równiez potwierdzę, że honorowany jest polski paszport camino. Nie miałyśmy żadnego problemu z noclegiem i z uzyskaniem composteli.

NOWY! Autor: JANINA | Dodano: 2008-11-13 20:53:07

do Michała K.
Bardzo jestem ciekawa jak odbyta droga przebaczenia na Camino. Jeżeli będziesz uprzejmy i się podzielisz swoimi przeżyciami i doświadczeniami będę bardzo wdzięczna.
Poza tym jak można zdobyć Paszport.
k.jaremaks@gmail.com

NOWY! Autor: Krzysztof | Dodano: 2008-11-26 12:01:18

Do Michała K.

Może to trochę snobistyczne ale chcę mieć oryginalny  "PASZPORT". Wyruszam w 2009 na NORTE z Aviles i mam wątpliwości czy będę tam mógł go nabyć. Jeżeli byś mógł przybliżyć ten temat na forum lub na priv iser1@o2.pl
Pozdrawiam Krzysztof

NOWY! Autor: anka_r11 | Dodano: 2008-11-26 12:11:17

Rozumię Cię, bo to jest pewnego rodzaju pamiątka z camino.

NOWY! Autor: Anka | Dodano: 2008-11-26 15:04:49

Paszport można  dostać (kupć)  w schronisku municypalnym w Aviles

NOWY! Autor: Krzysztof | Dodano: 2008-11-26 20:36:43

OK. Dziękuję za podpowiedź.

NOWY! Autor: Mira | Dodano: 2008-11-27 22:50:34

Hejka!
ja wydrukowalam sobie polski paszport pielgrzyma z sieci!
Robil wrazenie, szczegölnie dla ludzi z dalekich krajöw, jak Brazylia Ameryka..
jest tam swietna mapka Polski i Europy i naniesiona dawna droga "Mleczna"?
polecam wszystkim!
buon Camino Pelegrino! :-)
Mira

NOWY! Autor: Krzysztof | Dodano: 2008-12-18 21:10:46

Ciekawe ? jak wygląda taki posklejany  "Credencial  del Peregrino".

NOWY! Autor: gosia | Dodano: 2009-01-05 19:00:32

Kochani co to jest  sello? Podziwiam że doszliście. Ja jesli Bóg pozwoli wyruszę w 2010.

NOWY! Autor: Krzysztof | Dodano: 2009-01-05 20:07:21

"Sello" inaczej pieczątka otrzymywana najczęściej w noclegowniach - schroniskach  "ALBERGUE", potwierdzająca przebytą trasę.

NOWY! Autor: gosia | Dodano: 2009-01-12 11:59:50

Czy jak zaczynam drogę to powinnam sie gdzieś zarejestrowac? Zakładam, że wstępnie paszport wydrukuję w domu i nie będę musiała go na gwałt kupowac. Pozdrawiam Gosia

NOWY! Autor: snd | Dodano: 2009-02-05 09:36:49

Witam.  Czy można kupić paszport w Santander, lub okolicach? Pozdrawiam

NOWY! Autor: Marcin (mojecamino.blogspot.com) | Dodano: 2009-02-05 22:51:18

Można. W schronisku Albergue Santos Martires, Rua Mayor 9, które jest prowadzone przez miejscowe Towarzystwo Jakubowe (Federacion Camino Norte de Santiago). 10 minut piechotą od dworca autobusowego, na który przyjeżdża także autobus wahadłowy z lotniska Santander.

Schronisko znajduje się bezpośrednio na Camino, ma 18 łóżek w jednym pomieszczeniu, prysznice, kuchnię i pralkę. Bardzo sympatyczna obsługa.

NOWY! Autor: gosia | Dodano: 2009-02-07 22:10:46

Czy jak zaczynam drogę to powinnam sie gdzieś zarejestrowac? Zakładam, że wstępnie paszport wydrukuję w domu i nie będę musiała go na gwałt kupowac. Pozdrawiam Gosia

NOWY! Autor: snd | Dodano: 2009-02-09 11:55:38

Dzięki za tak dokładną odp! Pozdrawiam:)

NOWY! Autor: Marcin (mojecamino.blogspot.com) | Dodano: 2009-02-09 12:29:41

Uwaga! Polskie paszporty wydrukowane z internetu w obecnej formie chyba nie będą uznawane przez biuro pielgrzymie w Santiago!

Odpowiedni dokument został już wydany a czytałem o tym w angielskim tłumaczeniu:

Commencing on January 1, 2009, the Pilgrims’ Office will only accept as such the credential issued by the Santiago Cathedral, which has a space for the seal of the authorized institution, church or Santiago Friends’ Association that issued it.
Friends Associations that are not part of the Federation of Associations that may wish o issue credentials must contact its parish to obtain the information that must be imparted to those who wish to make the pilgrimage. Through their parish they may obtain a sufficient number of blank credential forms.
For the purposes of granting the Compostela the criteria that have compelled the need to accept at the Pilgrims’ Office only the credential issued by the Cathedral, or those that may be created by the Federation of Friends of Santiago Associations that will clearly contain information about the religious character of the Santiago pilgrimage, have been openly, abundantly and repeatedly discussed and recognized.
Genaro Cebrian Franco
Canonic of Pilgrimages

Cytat z: http://www.pilgrimage-to-santiago.com/board/miscellaneous-topics/topic5099.html

Myślę, że jeszcze nie jest za późno, żeby się tym zająć i dopełnić koniecznych procedur przed rozpoczęciem nowego sezonu pielgrzymkowego. Organizacja wydająca paszport musi być zarejestrowana w Stowarzyszeniu Przyjaciół Santiago. Paszport musi zawierać wymagane informacje o religijnym charakterze pielgrzymki.

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2009-02-18 15:25:52

Witam wszystkich serdecznie!

Mam pytanie: Czy paszport "caminowca" jest niezbędny w wędrówce? Nie lubię żadnej biurokracji i nie potrzebuję potwierdzenia mojej pielgrzymki. A zatem, czy muszę go wyrabiać?

NOWY! Autor: anka_r11 | Dodano: 2009-02-18 15:55:55

Jeśli chcesz nocować w schroniskach - tzw. albergue to musisz mieć ten paszport "caminowca", bo tylko on upoważnia do noclegu w tych schroniskach.

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2009-02-19 08:36:58

Dzięki serdeczne za podpowiedź

NOWY! Autor: Jurek | Dodano: 2009-02-19 17:53:19

Według informacji na stronie Archidiecezji Santiago de Compostella (www.archicompostela.org) od r. 2009 dla uzyskania Composteli pielgrzym będzie musiał się wylegitymować kredencjałem według jednego wzoru przedstawionego na w/w stronie( jest to wzór obowiązujący dotychczas w Hiszpanii), inne kredencjały nie będą honorowane, a więc skończyła się epoka dowolności kredencjalnej i pobierania kredencjałów z internetu, w tym również polskiego z strony: www.santiago.defi.pl.

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2009-04-22 14:53:59

Witam, mam konkretne pytanie:

Czy w Oviedo można uzyskać paszport? Jeśli tak, to gdzie?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Mariusz

NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2009-04-22 16:46:57

W Oviedo jest albergue, w którym na pewno dostaniesz credencial, aktualny koszt 2 euro. Bardzo wiele osób właśnie tu zaczyna Camino Primitivo. Oto namiary na albergue:

Albergue de El Salvador de Oviedo
Calle San Pedro Mestallón, nº 1
Oviedo
tel. 985 228525, kom. 628 678029

Mieści sie na rogu ulicy naprzeciw kościoła, przy wejściu metalowa krata za którą przechowywane są rowery. 16 miejsc na piętrowych łóżkach ale hospitalero pozwala spać na podłodze. Miły hospitalero. Raczej zawsze jest pełne szczególnie w sezonie letnim. Blisko do katedry, którą warto zobaczyć.

Pozdrawiam i buen camino

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2009-04-23 10:44:34

Dzieki serdeczne za odpowiedź i namiary

buen camino!

NOWY! Autor: dianadi | Dodano: 2009-04-28 19:59:26

wybieramy się z koleżanką na Camino 23 maja. Mamy lot do Barcelony, potem autobus do Logrono i z Logrono ruszamy. Czy w Barcelonie można kupić paszport pielgrzyma? W Logrono będziemy o śwcie i od razu chcemy ruszyć w drogę,  potem nie wiem czy możnaby paszport gdzieś prędko dostać...

NOWY! Autor: takis@poczta.onet.pl | Dodano: 2009-08-14 23:59:42

W sprawie paszportu pielgrzyma. Tez mam pytanie czy mozna go uzyskac w Barcelonie. Taka sama sytuacja jak kolezanek powyzej.

Pozdrawiam

NOWY! Autor: ryszard | Dodano: 2010-07-28 09:52:03

jak tam być obecnym nie mogąc dojść?

NOWY! Autor: Teresa | Dodano: 2010-07-28 23:51:34

Witam! Wyruszam na Camino del Norte z Bilbao. Czy mażna tam nabyć paszport i gdzie? Pozdrawiam