NOWY! Butla z gazem w Santander
NOWY! Autor: Sebastian | Dodano: 2015-03-01 19:56:50
Drodzy Caminowicze,
Za kilka dni ruszam na swoje camino z Santander i mam do Was pytanie w sprawie zakupu butli z gazem. Lecę Ryanairem, więc butli w bagażu podręcznym nie przemycę. Jak wygląda sytuacja w Hiszpanii z zakupem butli, czy popularniejszy jest system wkręcany (Epigaz, Primus) czy wciskany (Campinggaz)? Nie wiem który palnik zabrać ze sobą. Gdzie w Santander można kupić gaz (stacje beznynowe, sklepy sportowe)? Bedę w Santander w sobotę około 15. Doradźcie proszę.
Pozdrawiam,
Sebastian
NOWY! Autor: Peter Alex | Dodano: 2015-03-01 21:37:10
A może w decathlonie w Santander?
Pax
Peter Alex
NOWY! Autor: Sebastian | Dodano: 2015-03-01 21:55:15
Niestety Decathlon nie prowadzi sprzedaży gazu, ma w ofercie tylko kuchenki/palniki. Na polskiej oraz hiszpańskiej stronie Decatlonu nie ma w ofercie samego gazu.
Sebastian
NOWY! Autor: Peter Alex | Dodano: 2015-03-01 22:49:27
A ostatnio widziałem. Chociaż nie będe się upierał, bo być może był to inter sport lub go sport. Za dużo ich ostatnio zwiedziłem ;) Spróbuj zatem w intersporcie. http://www.intersport.es/tiendas/santander-intersport-borbolla-s1535
Pax
Peter Alex
NOWY! Autor: /row/ | Dodano: 2015-03-01 23:09:01
W Santander są dwa sklepy sportowe intersport widoczne na mapie po wpisaniu w google >>>>> intersport santander . W tej firmie w Polsce kupowałem ostatnio butlę / wkręcany Primus/ wiec tam też powinna być ta butla dostępna.
NOWY! Autor: J | Dodano: 2015-03-01 23:40:38
Podobno też w sklepikach tzw. "żelaznych " Ferreterias,które są nawet na prowincji.
Na mapie Santander wybierz któryś z nich(Ferrreteria Mercado) i przedzwoń pod podany nr telefonu.
Powodzenia
Jago
NOWY! Autor: Vagabond | Dodano: 2015-03-03 19:27:36
W małych sklapikach "żelaznych" i dużych marketach budowlanych typu OBI, Castorama i ich odpowiednikach hiszpańskich dostaniesz popularne w całej Europie naboje gazowe 190 gramowe przebijane, nazwy mają różne. Mój ostatni jest jeszcze w kuchence, więc też nie podam jego nazwy.Nie wiem jak sie ten model nazywa.. Stosowane sa do lamp lutowniczych i oświetleniowych i kuchenek turystycznych. Pewnie wiesz o jakie mi chodzi, wkłada sie go do obudowy kuchenki od dołu i dokręca do oporu dużą nakrętkę zamykającą, w trakcie dokręcania nabój nabija sie na igłę - rurkę, którą gaz doprowadzany jest do poalnika właściwego. Moja kuchenka zakupiona została w takim wioskowym sklepie na Sycylii za 15 euro, kiedy przez kilka dni bezskutecznie szukałam butli Campingas do której miałem palnik. Nagój był w cenie kuchenki. Później kolejne gdziekolwiek byłem kupowałem w cenie 1 euro bez szukania. Pozdrawiam. Vagabond
NOWY! Autor: Sebastian | Dodano: 2015-03-04 23:17:29
Dzięki za porady. Ze wzgledu na dużą dostępność butli wciskanych (190g) biorę tą kuchenkę kosztem nieco większej ilości miejsca. Nie będę miał czasu biegać za kartuszami wkręcanymi, pisałem np. do Intersportu w Santander i tam w ogóle butli z gazem nie mają w sprzadaży.
Plecak spakowany, nie wiem ile kg wyszło, na pewno poniżej 10 :) Pojutrze rano wyruszam do Santander na 15 dni wędrówki. Najpierw Camino Norte do Oviedo i dalej Camino Primitivo. Odezwę się po powrocie. Buen Camino.
NOWY! Autor: libero | Dodano: 2015-03-05 00:19:48
ULTREÏA !