Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Dojazd samochodem dalej rowerem

NOWY! Autor: Dżony | Dodano: 2008-07-29 19:52:25

witajcie.
Razem z bratem planujemy wybrać się na Camino rowerami. Dojechać chcemy samochodem, a dalej na szlaku podróżować już rowerami. Czy ktoś z Was orientuje się gdzie najlepiej i najbezpieczniej zostawić samochód. Czy w SJPP można gdzieś bezpiecznie zostawić samochód na dwa tygodnie?
pozdrawiam

dzonny1@poczta.fm

NOWY! Autor: Andrzej Wojtaszewski | Dodano: 2008-09-25 11:24:44

Wiem, że temat ma już dwa miesiące ale może komuś się przyda. Na nasze Camino pojechaliśmy właśnie samochodem, zostawiając go w SJPdP. Generalnie SJPdP to taki nasz Karpacz, pełno turystów i duży ruch. Miejsc do parkowania jest dużo, ale na sporej części z nich można parkować tylko w określonych godzinach. Duży parking znajduje się za Cytadelą, miejsca są pod murami, osłonięte przed słońcem.
Niestety w naszym wypadku parking okazał się aż za dobrze osłonięty. Jakiś wstrętny żabojad rozbił szybę i urwał lusterko. Z auta nic nie zginęło, a mieliśmy pełen bagażnik sprzętu campingowego... Na szczęście samochód został zabrany do policyjnego garażu, więc nie nalało mi się do środka.  Według policji i hospitalieros to był jedyny taki przypadek w tym sezonie, więc po prostu mieliśmy pecha. Ktoś widocznie nie lubił polaków.
Wnioski z całej sytuacji są następujące - można jechać samochodem, wychodzi to najtaniej ze wszystkich środków transportu, ale niestety, mimo że jedziemy do "cywilizowanego" kraju trzeba się liczyć z niespodziankami.
Jeśli ktoś planuje dojazd samochdem do SJPdP mogę podesłać plan miejscowości z zaznaczoną lokalizacją parkingu parkingu pod Cytadelą (należy unikać) oraz drugiego parkingu, pod samym centrum, na którym auta zostawiają hospitalieros.

a.wojtaszewski(małpa)gmail.com