Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Camino del Norte 2019

NOWY! Autor: Mariusz | Dodano: 2018-06-07 14:35:37

Witam wszystkich,

Planuję Camino del Norte w roku 2019 na przełomie kwietnia i maja (dokładnie od 15 kwietnia) i będę dysponował 5 tygodniami wolnego czasu. Biorąc pod uwagę to ile mam czasu, to że byłaby to pierwsza tego typu piesza trasa jaką przeszedłbym w życiu, to że nie chciałbym żeby cała trasa była gonitwą i stresem, że nie wyrobię się w czasie oraz to, że po Santiago de Compostela chciałbym zaliczyć jeszcze Camino de Fisterra mam pytanie: czy trasa od Irun ma sens czy lepsza będzie trasa od Santander ? chyba że ktoś ma inne propozycje to bardzo chętnie przeanalizuje inne opcje :)

Będę wdzięczy za wszystkie wskazówki i sugestie :)

NOWY! Autor: Molokok | Dodano: 2018-06-07 20:34:18

Hej

nie wiem czy z Irun czy z Santander ale zbocz z del Norte do Oviedo i dalej idź Primitivo.

Rok temu w ok. 25 dni Santander -> Oviedo -> Camino Primitivo -> Santiago -> Muxia -> Fisterra

Nie wiem czy to mało czy dużo dni. Dla mnie ok.

Taka moja sugestia :)

Buen Camino

NOWY! Autor: Mariusz | Dodano: 2018-06-08 07:55:54

Bardzo dziękuję :) napewno rozważę tą opcję.

NOWY! Autor: morskie oko | Dodano: 2018-06-08 23:16:15

Początkowe etapy zaczynając od Irun poprowadzą Cię przez góry, także jeśli lubisz takie "wspinaczki" to idź od Irun. Ogólnie polecam obejrZeć etapy i ich wysokości. 

Na cito mogę dodać, że za Santander jest miejscowość (nie pamiętam nazwy), w której schronisko prowadzi pani Nieves i proponuję tam się zatrzymać. Złota kobieta.

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2018-06-09 15:54:18

@morskie oko

Pewnie masz na myśli albergue w Santa Cruz de Bezana, ok 10 km za Santander. Takie schronisko z klimatem ale położone między autostradą a drogą szybkiego ruchu. Trzeba się oddalić od Camino prawie kilometr, a jest tylko 14 miejsc, więc wypełnia się szybko. Z noclegu tam zapamiętałem faktycznie bardzo przyjazną panią hospitalerę Nieves i niestety ciągły huk przejeżdżających samochodów i ciężarówek.
Polecam też albergue Piedad (prywatne, 5 km dalej w Boo de Pielagos). Też prowadzi bardzo przyjazna pielgrzymom rodzinka i dla chętnych przygotowują smaczną kolację. To jest miejscowość tuż przed tym mostem kolejowym po którym nie powinno się przechodzić (....)

NOWY! Autor: morskie oko | Dodano: 2018-06-09 17:22:44

@Artur

tak, tak, to tam! Ja tam dotarłam przed samą kolacją, miejsce się nawet dla mnie znalazło.

A co do mostu to nie polecę, bo nie skusiłam się, ale podobno jest do przejścia i tym samym zaoszczędzenia sobie kilku kilometrów.

NOWY! Autor: ja_jacek | Dodano: 2018-06-10 18:54:34

@Mariusz

Jeśli dysponowałbym 5-ma tygodniami, to bez zastanowienia wyruszyłbym z Irun. Pokonałem tę trasę w 2016 w 32 dni (wraz z Muxia i Finisterą). Wyruszam za kilka dni tym samym szlakiem i przeznaczam na ten cel podobną liczbę dni. Zachęcam do pokonania całego szlaku północnego. W moim przypadku, kiedy dotarłem do Santiago poczułem niepokojący niedosyt, że to już koniec wędrowania. Lekiem okazała się dalsza wędrówka na zachód, do Finistry i Muxii. Twój czas w zupełności pozwoli na pokonanie całego Camino del Norte, bez pośpiechu. 

NOWY! Autor: Grzesiek | Dodano: 2018-06-11 00:49:25

@Mariusz. Podobnie do poprzedników polecam przejscie pełnego del Norte.

Odcinek między Irun a Santander zawiera naprawdę super fragmenty - San Sebastaian, Zaratuz, Getaria, Zumaia, Deba, nadmorski odcinek Bilbao - Castro Urdiales, Laredo, Noja, Guemes.

35 dni to szmat czasu i nawet żłówim tempem zdążysz też zaliczyć Fisterie z Muxią.

Jedynie jeśli to możliwe przesunąłbym termin o miesiąc czyli wystartowałbym 15-go maja - większe szanse na mniej deszczu w początkowej fazie wedrówki. Ale rok do roku nie podobny i za rok już od kwietnia może być ładna pogoda.

Powodzenia 

BC

NOWY! Autor: Mariusz | Dodano: 2018-06-11 11:28:32

ja_jacek@ i Grzesiek@

Dzięki za informację :) Po Waszych sugestiach myślę, że jadnak wyborę trasę od Irun skoro można ją na spokojnie przejść w ciągu 5 tygodni. A możecie napisać jaka kwota jest kwotą rozsądną żey bez problemu przejść całą trasę prowadząc przy tym mało rozrzutny i raczej pielgzrymowy tryb życia ? :)

NOWY! Autor: ja_jacek | Dodano: 2018-06-11 12:56:12

@Mariusz

Jeżeli zachowasz odpowiednią dyscyplinę to 15 euro na dobę powinno wystarczyć. Podczas swojej wędrówki starałem się tak planować trasę aby korzystać z alberg municypalnych. Czasem też zdarzał się nocleg pod chmurką. Zaoszczędzone jednego dnia pieniądze pozwalały na wykwintny obiad w restauracji (menu peregrino). Innym razem nie było wyjścia i za nocleg zapłaciłem 20 euro. Nie odmawiałem sobie także śniadań w barze, czy porannej kawy. Jednym słowem, przy odrobinie właściwej organizacji kwota 15 euro powinna zapewnić dostateczny komfort.

NOWY! Autor: Mariusz | Dodano: 2018-06-11 16:27:11

ja_jacek

Bardzo dziękuję za informacje :) i super, że napisałeś, że po chmurką tez nocowałeś bo sam się zastanawiałem nad tym żeby zabrać namiot i od czasu do czasu w nim przenocować, więc teraz zdecydowanie go wezme.

NOWY! Autor: AK | Dodano: 2018-06-11 19:18:51

@Mariusz

Branie namiotu na Camino nie ma sensu dla jednej czy drugiej nocy. Pod chmurką można się też przespać  w samym śpiworze w skrajnej sytuacji.

Na Camino Norte miejsc w schoniskach nie zabraknie ,nawet i póżną porą   z pewnością znajdzie się jakiś materac na podłodze ,lub hala sportowa,szkoła , czy  też  materac w dużym  stacjonarnym maniocie jak np. w Santona.

Chyba,że jedziesz rowerem to tak.Już nie jedna osoba na tym forum nie posłuchała dobre rady i zabrała namiot do plecaka  a potem odsyłała  ten namiot  pocztą do domu.

Na Camino Norte miejsc w schoniskach nie zabraknie ,nawet póżną porą  z pewnością znajdzie się jakiś materac na podłodze , hala sportowa, szkoła , czy materac w dużym  stacjonarnym maniocie jak np. w Santona.

W razie potrzeby i kłopotu z noclegiem złoś sie na posterunek Policji /Guardia/ pomogą,zadzwonią i przenocujesz spokojnie w bezpiecznym miejscu.

Buen Camino

NOWY! Autor: ja_jacek | Dodano: 2018-06-11 19:54:40

@Mariusz

Zabranie namiotu jest znacznym obciążeniem, nawet lekki waży ponad 1kg. W terminie, który podajesz nie będzie znaczącego tłoku na szlaku, więc miejsc w albergach nie powinno zabraknąć. Nocowanie pod przysłowiową "chmurką" będzie raczej Twoim wyborem (przeżycia przygody) niż koniecznością. Zdarzyło mi się nocować na plaży, oraz pod dachami albergi. Nie miałem ze sobą namiotu, wystarczył śpiwór. Z ręką na sercu odradzam dźwiganie dodatkowego bagażu. Polecam alternatywne rozwiązanie jak np. peleryna przeciwdeszczowa z możliwością zastosowania jako płachta biwakowa. Waży około 300g i z pewnością przyda się w czasie deszczu, a w razie czego da Ci schronienie.

p.s.

Czy zgromadziłeś już cały niezbędny ekwipunek? Jeśli tak to proponuję spakować wszystko do plecaka i spróbować go założyć. Wtedy łatwiej podjąć decyzję, które przedmioty są niezbędne. Może się powtórzę, ale jeśli Twój bagaż przekroczy 10kg, to wędrówka z takim obciążeniem będzie nie lada wyzwaniem. Waga początkowa jest bardzo istotna, czym mniejsza tym lepiej. W Hiszpanii dojdzie jeszcze dodatkowy bagaż w postaci prowiantu i wody. 

NOWY! Autor: Grzesiek | Dodano: 2018-06-11 21:43:00

@Mariusz

Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze odnosnie kosztów, o które pytałeś. Dysponując dużym zapasem czasu na pielgrzymowanie możesz optymalnie rozplanować swoje Camino również pod względem fianasowym.

Zasada nr 1 - doleć jak najbliżej miejsca startu nawet z przesiadką - przeloty są znacznie tańsze niż autobusy czy pociągi. Najblizej Irun masz San Sebastian lub Biarritz (z tego drugiego miejsca możesz nawet dojść pieszo do Irun - 37 km), do których dotrzesz z przesiadką w innym mieście.Mnie podróż KRK-LDN-BRT kosztowała 2*13eur i tak samo z powrotem VGO-BGM-KRK

Zasada nr 2 - aby loty tanimi liniami były na prawdę tanie, musisz się spakować max do plecaka 40 litrów, inaczej  przelot będzie kosztował znacznie więcej.Zapomnij więc o karimatach czy namiotach. Śpiwór to wszystko. Im leżejszy plecak, tym więcej usmiechu na twarzy. (Spotkałem taką kobitkę z Kanady, która szła sobie na lekko z może 25 litrowym plecaczkiem - uśmiechnięta i zadowolona)

Zasada numer trzy - etapy planuj tak, aby miejsca noclegowe nie pokrywały się z tymi z przewodników oraz aby były w nich dostępne albergi municypialne lub za donativo. Unikniesz niespodzianek jak ja w Castro Uriles czy Comilas, gdzie musiałem spać w hotelach po 30 eur (w sumie to i tak nie wiele).

Zaoszczędone w ten sposób pieniądze powiększą Twój budżet na wydatki na trasie, które odciążą plecak z dźwigania pożywienia. Ja na 30 dni caminowania wydałem 970 eur w gotówce + 30 kartą. Szaleństw nie było, ale też nie odmawiałem sobie niczego. Dla bezpieczeństwa przyjąbym stawkę 30 eur / dzień - jeśli coś zostanie, to będzie na kolejne camino.

Powodzenia

g

NOWY! Autor: Mariusz | Dodano: 2018-06-11 22:13:32

Dzięki jeszcze raz, że tak chętnie dzielicie się swoimi doświadczeniami z trasy. Na pewno wszystkie wezmę pod uwagę i w pierwszej kolejności namiot zostawię w domu :)

NOWY! Autor: Alicja | Dodano: 2019-02-15 12:12:28

Witam serdecznie, 

Poszukuję chętnych na wspólne Camino w drugiej połowie kwietnia. Pozdrawiam 

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2019-02-15 15:07:08

Popieram, na Camino del Norte w kwietniu - maju namiot jest zbędnym balastem. O tej porze roku Norte świeci pustkami. Ten szlak bardzo się zagęszcza w lipcu - sierpniu bo ze wzglętu na to, że szlak przebiega wzdłuż morza wiele osób traktuje go jako formę spędzenia wakacji. 

Na dzień dzisiejszy przelot Kraków - Lourdes Ryanairem 14 kwietnia kosztuje 85 zł + ewentualnie 19 zł za miejsce przy oknie. Bagaż w razie potrzeby można dokupić później (33-48 zł). W Lourdes można się zatrzymać na noc na zwiedzanie, albo kontynuować jeszcze tego samego dnia do Irun - z Lourdes do Bayonne (na dzień dzisiejszy) przejazd pociągiem kosztuje 10 euro. https://www.trainline.pl . Z Bayonne do Hendaya/Irun za kilka euro pociągiem, albo można nawet autobusem podmiejskim 816 za 2 euro (trochę się wlecze).

Pozdrawiam Artur

NOWY! Autor: Bartek | Dodano: 2019-02-22 16:15:47

Cześć, Planuję moje pierwsze camino del Norte lub Frances. Mogę przeznaczyć ok. 4 tygodni. Szukam towarzysza/towarzyszki. Termin jaki mi odpowiada to czerwiec lub lipiec 2019. Email do kontaktu prus.bartosz@wp.pl 

Jesli ktoś chciałby się przyłaczyć to zapraszam :)

BC

NOWY! Autor: Irena | Dodano: 2019-03-08 02:31:18

Wybieram się we wrześniu 2019r. na camino Norte. Czy ktoś idzie w tym terminie? Chętnie dołączę, będzie bezpieczniej i raźniej.

NOWY! Autor: ernick | Dodano: 2019-03-08 10:17:14

Jeżeli nie masz jeszcze zabukowanych biletów to przesuń na maj.Byłem trzy lata temu na Camino Francuskim w kwietniu i trzy tygodnie padało miałem już dosyć deszcz w tym roku idę del norte 13 maja i mam nadzieję że będzie miej deszczu pozdrawiam

NOWY! Autor: Joanna | Dodano: 2019-05-11 13:15:18

Witam, planuję camino frances lub del norte w sierpniuod 27-30.07 do 24.08, czy jest ktoś chętny na wspólne wędrowanie? Mam 48 lat i 5 razy byłam na camino frances i raz szlam z Oviedo.

NOWY! Autor: Gosia S. | Dodano: 2019-05-17 02:24:24

Hej, idę w czerwcu Camino del Norte. Właśnie kupiłam bilet  lotniczy z Krakowa do Bordeux na 24.06.2019, następnie flixbus z Bordeux do Bilbao (ale flixbus staje chyba tez w San Sebastian i zastanawiam się, czy jednak nie wysiąść tu ok. godz. 20). Natomiast w Bilbao będę o 22.15. Potrzebuję porady gdzie się przespać o tak późnej porze? Idę pierwszy raz, praktycznie jeszcze nic nie wiem o tej trasie. Kilka lat temu już o tym myślałam, ale rozeszło się, aż własnię kilka dni temu samo do mnie przyszło prosto z serca, więc idę. Kupiłam szybko bilety i teraz zaczynam się zaznajamiać z trasą. Mam dużo czasu, więc idę na spokojnie. Wyprawa niskobudżetowa. Duzo jest na forach informacji, ale mam mało czasu na czytanie, więc może ktoś bardziej się orientuje i może podlinkować najważniejsze info lub coś zaproponować, zwłaszcza tanie spanie, mapy, przewodnik. Planuje samotną wyprawę, ale również poznam osoby, które będą szły tą trasą, wieczorami z chęcią pogadam, a i może wspracie będzie potrzebne. Mój email: strzemal3@gmail.com. 

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2019-05-17 10:07:47

@Gosia

Po 22 albergue dla pielgrzymów będzie niedostępne, a co więcej w Bilbao jest ono zlokalizowane w niewygodnym (i chyba też nie do końca bezpiecznym) miejscu z dala od centrum na wzgórzu, i dojście tam zajęłoby Ci pół godziny. Natomiast w centrum jest wiele schronisk turystycznych w cenie 13-16 euro, i jeśli zrobisz sobie rezerwację przez booking i zaznaczysz że będziesz koło godz 23, to nie powinno to nikomu sprawić problemu. Przykładowy link

Co do San Sebastian, to pamiętaj o tym że albergue dla pielgrzymów jest czynne dopiero od 1 lipca.

Pozdrawiam i Buen Camino

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2019-05-17 11:36:24

@molokok

Serdeczne dzięki za info o tym nowym połączeniu Wizzaira Katowice - Santander. Bilet na lipiec zakupiony! i to za 100 złotych + bagaż. Moim zdaniem jest to bardzo wygodne połączenie dla mieszkańców tak Śląska jak i Małopolski. Samolot ma odlot o 12:35, a z dworca autobusowego PKS w Krakowie jedzie bus bezpośrednio na lotnisko Pyrzowice o 9:00 (chyba trzeba rezerwować wcześniej: www.matuszek.com.pl )

Jeśli samolot się nie spóźni i przyleci na 15:40, jeszcze tego samego dnia można z Santander dojechać do Irun, San Sebastian, Bilbao, Oviedo, Gijon, gdzie tylko dusza zapragnie:)  ewentualnie przespać się w Santander i pojechać na start Camino następnego dnia.

Jeszcze raz dzięki! Artur

NOWY! Autor: Gosia S. | Dodano: 2019-05-19 21:40:27

@Artur, dzięki za wiadomość.

NOWY! Autor: Daisy | Dodano: 2019-05-26 15:53:08

Witajcie,

Czy w Santander jest możliwość kupienia kijków trekkingowych? 

Lecę z bagażem podręcznym i nie chciałabym próbować przemycać kijków w podręcznym. Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie wędrowania bez kijków. Orientujecie się czy i gdzie ewentualnie można je kupić w Santander?

NOWY! Autor: Adam | Dodano: 2019-05-26 19:38:15

W centrum nic nie widziałem, ale jest też Decathlon

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2019-05-26 23:01:04

@Daisy

Sprawdź sobie ile kosztuje w Twoich liniach lotniczych dokupienie 10 kg bagażu rejestrowego. Od tego roku dla bagażu 10 kg są promocyjne stawki, przynajmniej w Ryanairze. Bo kije w Hiszpanii będą Cię kosztować około 20 euro czyli 86 zł. Dlatego ja wolałem przed wyjazdem kupić sobie na allegro najtańsze kijki - razem z przesyłką kosztowały mnie 30 zł, a potem zapłacić ok. 50 zł za nadanie ich na bagaż w samolocie - tyle że w jedną stronę, po zakończeniu Camino zostawiłem je w ostatnim schronisku. Koszty były takie same, gdybym je kupował w Hiszpanii, a przynajmniej nie traciłem czasu na szukanie sklepów z kijami.

A odnośnie Twojego pytania, to polecam zajrzenie do chińskich sklepów, których w Hiszpanii jest sporo, w Santander również. Oni mają te same kije które u nas są na allegro, tyle że tak jak pisałem, u nas kosztują ok 30 zł a tam ok. 20 euro.

Pozdrawiam

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2019-05-26 23:05:49

Ja kupiłem te kijki, 2 szt za 22 zł - są całkiem dobre, z amortyzacją, wytrzymują całe Camino, przesyłka do paczkomatu 9 zł, jest też opcja do Ruchu za 7 zł.

https://allegro.pl/oferta/kije-nordic-walking-kijki-trekking-2szt-x1059-8047926925

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2019-05-26 23:07:57

Poprawiony link:

http://allegro.pl/oferta/kije-nordic-walking-kijki-trekking-2szt-x1059-8047926925

NOWY! Autor: Gosia S. | Dodano: 2019-05-26 23:35:16

Ja mam wykupiony bagaż podręczny rejestrowany o wymiarach 55 x 40 cm x 20 cm, 10kg, co oznacza, że mogę wziąć kijki po złożeniu max.55 cm. Niestety polecane przez @Artura są za duże. Może polecacie jakieś inne? Lecieliście już z plecakiem 35l, kijkami i karimatą? Macie doświadczenie, sposób, jak to spakować? Myślałam, żeby zawinąć plecak i kijki w karimatę i owinąć folią stretch. Co Wy na to?

NOWY! Autor: Ula | Dodano: 2019-05-26 23:59:14

Karimata zbyteczna.Chyba,że spisz w namiocie.

NOWY! Autor: Artur | Dodano: 2019-05-27 00:24:01

@Gosia S. 

Te kijki można rozłożyć na 3 części i wtedy mają elementy długość 53 cm (właśnie zmierzyłem). Poza tym przy nadawaniu bagażu rejestrowanego wymiary nie są sprawdzane dokładnie. Mój plecak z Decathlonu Forclaz 50 litrów leciał "TAM" jako rejestrowany 10 kg, a wracał "Z POWROTEM" (już bez kijów i noża) jako kabinowy 10 kg i nikt nie kwestionował wymiarów ani w jedną ani w drugą stronę. O 35 litrowy plecak na pewno się nie musisz martwić. Tyle że chyba trudno Ci będzie zmieścić do niego karimatę... Może go jakoś owinąć tą karimatą...?

Pozdrawiam

NOWY! Autor: Daisy | Dodano: 2019-05-27 18:07:48

@Artur, dzięki za sugestie. Ale skoro koszty wychodzą mniej więcej na to samo, wolałabym jednak kupić kijki w Hiszpanii. Lecę z bagażem podręcznym i z różnych względów nie chcę kupować bagażu rejestrowanego, potem czekać na jego odbiór i znów nadawać (po drodze mam przesiadkę na drugi lot).

Czy orientujecie się może czy w centrum Santander znajdę taki chiński sklepik "ze wszystkim" czyli może i z kijkami?

Będę w Santander wieczorem i wyprawa do Decathlonu średnio mi się uśmiecha.

NOWY! Autor: Grzesiek | Dodano: 2019-05-28 18:49:27

@Daisy. Decathlon masz w Santander 900 m od szlaku camino del Norte na wylotówce z miasta czynny 9-22. Choć w tym sklepie w Hiszpanii mozna się rozczarować dostępnoscią. Chciałem  kiedyś kupić kije 130cm, to mieli tylko dziecinne 105 cm. W sklepach, które są niedaleko szlaków tego typu ekwipunek szybko schodzi.

NOWY! Autor: Asia | Dodano: 2019-05-29 16:13:12

Hej 

Planuję Camino Del Norte w Lipcu . (Irun-Santiago)

Czy ktoś kto szedł ok 40 Km dziennie podałby mi trasę i Alberge które poleca?

To moje 3 Camino ale chętnie skorzystam z doświadczenia innych!

Pozdrawiam!

Asia 

NOWY! Autor: Monika | Dodano: 2019-05-29 16:54:28

Wybieram sie z koleżanka na Camino del Norte od 16 czerwca, szukam schronisk na trasie Irun - Bilbao. Proszę o adresy, opinie, koszty.

NOWY! Autor: Marlena | Dodano: 2019-06-24 22:48:16

Hej, podpinam się pod prośbę Moniki odnośnie albergue od Irun, a idę do Santander. Ruszam 16 sierpnia :)

NOWY! Autor: najlepsze źródło informacji | Dodano: 2019-06-25 07:15:21

https://www.gronze.com/etapa/irun/san-sebastian

NOWY! Autor: Marlena | Dodano: 2019-06-26 21:24:41

Bardzo dziękuję, ta stronka jest SUPER!

NOWY! Autor: J | Dodano: 2019-06-27 12:42:45

Tu też sporo informacji https://todosloscaminosdesantiago.com/caminodelnorte-albergues

Pozdrawiam

Jago

NOWY! Autor: Małgorzata | Dodano: 2019-07-07 21:02:44

Wczoraj wróciliśmy z mężem z części Camino del Norte, trasa  Irun-Ribadesella.

Dla zainteresowanych podaję miejsca, w których zatrzymaliśmy się na nocleg wraz z opłatami:

1. San Sebastian - Central Roomss (booking.com) - E 55 za pokój 2-os. z łazienką w centrum

2.  Getaria - Kanpaia Hostel  - E 15

3.  Deba - Geltoki Pilgrims Hostel - E 5

4.  Markina - Markina Pilgrims Hostel  - Donativo

5.  Gernika-Lumo  - Gernika International Hostel - E18 (ze śniadaniem)

6.  Lezama - Lezama Pilgrims Hostel - Donativo ( E10 preferowane), dostaliśmy pokoik 2-os.

7.  Bilbao - Bilbao Urban Apartments by Bossh Hotels (booking.com), E 55 za super mieszkanko

8. Pobeńa - Muskiz (Pobeńa) Pilgrims Hostel - Donativo

9.  Castro Urdiales - Castro Urdiales Pilgrims Hostel - E 5

10.  Laredo - Casa de La Trinidad Hostel - E 10 (z kolacją i śniadaniem)

11. Guemes - Guemes Pilgrims Hostel - Donativo (z kolacją i śniadaniem)

12.  Boo de Pielagos - Piedad Hostel - E 14 (ze śniadaniem)

13. Santillana del Mar - El Convento Hostel - E 16 (2-os. pokoiki)

14.  Comillas - Pension Vega De Pas - E 50 za 2-os. pokój z łazienką przy plaży

15.  Unquera & Bustio -  E 40, prywatny pokój 2-os. z łazienką, polecony przez hospitalerę z albergue, które się szybko zapełniło

16.  Llanes - La Senda del Peregrino Hostel - E 10 (z jednorazową pościelą i praniem), nowy, przy wejściu szlakiem do miasta, bardzo przyjazna hospitalera. Tu spędziliśmy dwie noce.

NOWY! Autor: Zdzisław | Dodano: 2019-07-31 09:28:12

Dla lubiących papier, pojawił się właśnie przewodnik Camino del Norte. Z Irun do SdC w wersji na 815 km. Nie wiem czy to dobra trasa na pierwszy raz, ale patrzą na ilość wzniesień itd. to nie wyglada to jakoś straszniem. Kocham morze i iść wzdłuż wybrzeża to ciekawy pomysł. w każdym razie przewodnik tu: https://www.salwator.com/camino-del-norte--z-irun-do-do-santiago-de-compostela--poradnik-pielgrzyma,1467,814,produkt.html 

NOWY! Autor: Marlena | Dodano: 2019-08-02 14:28:33

Wybieram się w połowie sierpnia na Camino del Norte i dzisiaj przyszedł do mnie zamówiony poradnik z polecanego powyżej linku. Niestety duże rozczarowani :(

Spodziewałam się czegoś podobnego do przewodnika Szymona Pilarza (opisującego Camino centralne lub portugalskie), a tu jest bardziej opis autorki, która przeszła tę drogę i podaje gdzie była i nocowała. Brakuje mi niestety wymienienia różnych miejsc noclegowych w danyh miejscowościach, kontaktów do nich, cen, odległości pomiędzy miejscowościami, czy podania wysokości wzniesień itp.

No cóż, jest to poradnik, a nie przewodnik - i to mój błąd bo nie zwróciłam na to uwagi zamawiając tę pozycję. Jeśli ktoś chce poczytać opis drogi Pani Jolanty (autorki) w ramach inspiracji, a wydany w formie książki o ładnej oprawie i śliskich kartkah, to pewnie będzie zadowolony.

NOWY! Autor: Dorota | Dodano: 2019-08-02 22:36:22

Potwierdzam- ani to przewodnik, ani poradnik, to po prostu relacja. Na pewno nie wystarczy  jako informacja na drogę, nawet np. przytoczone na końcu albergi są wg mnie podane na rok 2017 (wtedy szła Autorka), ale nie na rok 2019, kiedy przewodnik wydano, parę zmian można znaleźć. Tak więc przeczytać można, ale do plecaka bym nie brała, niestety. Denerwujące są też takie wstawki:  "Droga prowadzi w większości carreterą", no, ale ja się lubię czepiać.

NOWY! Autor: Marek | Dodano: 2019-08-07 18:52:32

To zalezy kto co lubi. Jak ktoś lubi jednak coś papierowego, to warto to przejżeć. Z tego co sie orientuje nie ma przewodnika del Norte w polskiej wersji.

NOWY! Autor: | Dodano: 2019-08-07 20:04:25

Czyżby?

A tu? http://www.caminodesantiago.pl/przewodnik/pdf

NOWY! Autor: Marek | Dodano: 2019-08-08 09:31:36

A jest to dostępne w wersji papierowej? Przeglądam cały czas ten papierowy i w sumie jest tu nawet mapka przewyżwszeń. Co prawda całej trasy, a nie poszczególnych etapów, ale w sumie daje to ogląd co człowieka czeka na trasie.

NOWY! Autor: Iga | Dodano: 2019-08-08 23:58:08

Kiążki - przewodnika w języku polskim na razie nie ma, ale papierową wersję możesz sobie zrobić sam - jak wydrukujesz opisy z linku :)

NOWY! Autor: asia | Dodano: 2019-08-16 14:07:48

A ja polecam aplikację Buen Camino ( z żółtą strzałką na niebieskim tle) jest w wersji angielsiej, są tam wszystkie potrzebne, aktualne informacje. Korzystałam z niej przez cały czas mojej drogi na Camino del Norte i bardzo, bardzo polecam!:)

NOWY! Autor: rosół | Dodano: 2019-08-17 21:23:33

Hej ja zaczynam 20.08.19 w Santander i wracam do Krakowa również z Santander 10.09.19!  Już się nie mogę doczekać. Do zobaczenia!:

Pozdrawiam
Mateusz

NOWY! Autor: Lezsek | Dodano: 2019-08-18 23:49:41

Minął rok kiedy przeszedłem Drogę Jakuba od Le Puy en Velay do Santiago.Startowałem 25.07.19 w dniu Św.Jakuba,zakończyłem w Muxia,po przejściu Finisterre.Nigdy nie miałem żadnych problemów z drogą,z ludżmi,z noclegami.Mimo mojego wieku(71) ,chyba dałem radę.Moja trasa to start-  Le Puy en Velay we Francji,do San Jean dePort,dalej do Saint-Jean-de-Luz,Irun,Camino del Norte do Santiago,dalej do Finisterre,Muxia,powrót do Santiago autobusem,następnie busem do Porto i samolotem do Polski.Bardzo słabo mówię po angielsku, lepiej po niemiecku.Korzystałem we Francji z przewodnika Miam Miam Dodo,w Hiszpanii z niemieckiego Cordula Rabe.Szedłem samotnie- ze znajomymi spotykałem się w albergach .Pewnie już nie uda mi się kolejne camino,ale nie uda się zapomnieć.Czytałem wiele porad na temat camino-na tym portalu- dużo dobrych rad.Droga jest prosta-idziemy,znajdujemy nocleg,pranie ,spanie,dbanie o jedzenie.To tyle o wędrówce.Inną sprawą są spotkania ludzi i sprawy przeżyć duchowych.Nie myślcie za dużo-idżcie.Moja pielgrzymka trwała 2 m-ce i10 dni ,miałem do dyspozycji 1300 euro.

NOWY! Autor: boguskrowa@op.pl | Dodano: 2019-08-19 07:15:53

LESZEK, NIE "ODPUSZCZAJ", JA MAM TROCHE WIECEJ LAT OD CIEBIE I JESZCZE PLANUJĘ, ALE JUZ NIE HISZPANIĘ CZY PORTUGALIĘ, A RACZAJ (BLIZEJ ODE MNIE) CAMINO LATVIA, CAMINO LITUANO... A TOBIE PODPOWIADAM.....CAMINO POLACO (OD GRANIC Z LITWĄ DO....NP. GIETRZWAŁDU). INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE W MOIM PRZEWODNIKU "CAMINO POLACO".POZDRAWIAM BUEN CAMINO

NOWY! Autor: Irena | Dodano: 2019-09-01 23:12:59

Witam - może wybiegam za daleko ale czy ktoś planuje c. norte w 2020 roku? Szukam kontaktu bo razem jest bezpieczniej i raźniej. Mogę się dostosować do terminu i mogę rozpocząć w dowolnym miejscu. Jeżeli ktoś ma tak dalekie plany to proszę o kontakt irosor@poczta.fm

NOWY! Autor: najort | Dodano: 2020-03-08 21:14:59

jestem zainteresowany trasą north czerwiec 2020. oczekuję większego zainteresowania. Byłem w 2016 na camino portugalskim z Porto, teraz woła mnie trasa trudniejsza north.

NOWY! Autor: Jacek Placek | Dodano: 2020-03-09 09:01:37

Ja też planuję w czerwcu trasę północną. Ale obawiam się, że nie będzie to jeszcze możliwe. Przewiduję w czerwcu zamkniete alberge i odwołane loty.

Pozdrawiam.

NOWY! Autor: MarcinJ | Dodano: 2020-07-03 14:51:55

Ja planuję trasę północną na rok 2021. Miał byc ten, ale widocznie nie było mi to pisane :) Za to więcej czasu na rozmyślanie i przygotowanie na 2021 :) Sam cel, marzenia napawa mnie radością, i mimo, że to dopiero za rok, zaczynam powolne przygotowania (oglądanie tras, czytanie, decyzje co chcę zobaczyć po drodze etc.). :) 

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2020-07-03 22:01:58

W jakim okresie planujesz Camino ?

NOWY! Autor: Andrzej Gniady | Dodano: 2020-07-04 18:30:21

początek maja 2021

NOWY! Autor: MarcinJ | Dodano: 2020-07-15 12:26:20

Andrzej, planuję Camino Del Norte na lipiec 2021 :)

NOWY! Autor: MarcinJ | Dodano: 2020-07-31 07:48:22

Dzień dobry ;)

Czy polecielibyście jakiś fajny przewodnik (może być nie po polsku) na Camino północne? Chodzi mi głównie o opisy + mapki poszczególnych tras :) 

NOWY! Autor: Patka | Dodano: 2020-08-10 11:33:32

Dzień Dobry!

Czy ktoś szedł Camino del Norte w styczniu lub lutym i może  podzielić się ze mną radmami? przede wszystkim czy pogoda daje się bardzo we znaki i czy przy "krótkich" dniach udaje się przejść te dłuższe odcinki. Czy auberge będą czynne? Chcę zacząc z Irum. Taki termin mi się składa i chciałabym się trochę przygotować.  

Będę wdzięczy za wszystkie wskazówki i sugestie!

NOWY! Autor: Jacek Placek | Dodano: 2020-08-10 15:37:50

@Patka

Ja przeszedłem, co prawda nie Norte, tylko Lebaniego i San Salvador i nie w styczniu i lutym, tylko w pażdzierniku i listopadzie , ale to prawie to samo :)  Problemem może być śnieg i zamknięte, lub nie do przejścia niektóre fragmenty przez góry - niebezpieczne są gałęzie drzew pekające pod naporem niewielkich ilości sniegu (!). Ciepła kurtka, wodoodporne buty, peleryna i wszystko co zabezpiecza przed śniegiem z pewnością się przyda - kilka razy szedłem w czasie najnormalniejszej snieżycy. Albergue były w wiekszości otwarte, ale nie wiadomo, czy do stycznia COVID-19 przestanie walczyć z ludzkością.Powodzenia!

NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2020-08-10 16:03:04

Możliwości noclegu na trasie od Irun do Bilbao:

San Sebastian - albergue Ondarreta 22 euro

Zarautz camping Talai Mendi 10 euro

Deba camping Sutarraran 8 euro

Monasterio Zenarruzakao donativo

Geurnika albergue Pozueta 7 euro

Bilbao Hostal capsula Optimi Rooms 23,5 euro.

Dane z Camino del Norte na Facebooku https://www.facebook.com/groups/1796177354017227/permalink/2378081195826837/

Pozdrawiam! Buen camino!

NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2020-08-12 18:13:41

Dalsze informacje na temat noclegów:

Pobena albergue zamknięte

Islares camping 8 euro

Santona albergue juvenil 7,5 euro

Guemes albergue del Abuelo Peuto donativo

Santander albergue Santos Martires 15 euro.

To aktualne dane podawane na facebooku.

Pozdrawiam! Buen camino!

NOWY! Autor: Rafał | Dodano: 2024-09-01 12:08:18

Cześć,

zastanawiam się nad przylotem do Bilbao i wedrowką szlakiem św. Jakuba w odwrotną stronę, do San Sebastian (skad odbiera mnie kolega i wracamy do Polski). Czy myślicie że ma to sens? Czy będę mógł korzystać z przywilejów pielgrzyma podczas zakwaterowani? Chyba z kierunkami na trasie nie powinno być problemu? Rozważam wylot 6go września.

Może coś jeszcze mi podpowiedzieć? Co zabrać albo na co zwrócić uwagę?

Dziękuję

Rafal

Bardzo dziękuję jeśli znajdziesz czas na odpowiedź 

Rafał Piersa

NOWY! Autor: turystycznie w jednym i drugim kierunku | Dodano: 2024-09-01 17:54:28

Idąc w odwrotnym kierunku nie przyjmą na noc w municypalnej alberdze,w prywatnej bez problemu zanocujesz. Tak było kilka lat temu i myślę,że do tej pory nic się nie zmieniło .

NOWY! Autor: Jacek | Dodano: 2024-09-07 16:15:30

Witam,planuję na przyszły rok ( 2025) Camino Norte.Start z Irun.Czy ktoś może mi podpowiedziec optymalne połączenie z Krakowa?Dziekuję  Pozdrawiam ,Jacek