NOWY! Camino de Snatiago z POrto w październiku
NOWY! Autor: Wiktoria | Dodano: 2019-08-18 20:49:34
Hej, czy ktoś z Was wybrał trasę z Porto do Santiago de Compostela ewentualnie z Leon ? Planuję ten odcinek na początku października. Trochę się waham między Hiszpanią a Portugalią, dużo czytałam na ten temat ale każda rada jest mile widziana:) Głównie interesuje mnie czy nie ma problemu na trasie z zamkniętymi odcinkami i czy ten miesiąc jest lepszy w górach czy raczej wybrać wybrzeże? z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
NOWY! Autor: ttt | Dodano: 2019-08-19 10:57:55
na początku października możesz mieć problemy z pogodą, bywa deszczowo i chłodno. ale mam dla Ciebie propozycję rozpoczęcia szlaku w Sevilli 2 lub 3 października ;-)
NOWY! Autor: Kasia | Dodano: 2019-08-19 13:41:38
Wiktoria, pogoda to loteria. Ja byłam na przełomie września i października zarówno na Camino Litoral jak i na Camino Primitivo i pogoda była fantastyczna. Teraz wybieram się na Camino del Norte, też koniec września - początek października. W poprzednich latach w połowie października nad Hiszpanią i Portugalią szalały huragany - warto wziąć to pod uwagę.
NOWY! Autor: k | Dodano: 2019-08-19 16:18:17
Planuje zaczac swoje camino w Leon w terminie 21.09 do 05.10 przelot samolotem z Modlina do Madrytu.Moze ktos tez takie ma plany?
NOWY! Autor: Basia | Dodano: 2019-08-19 16:25:57
Czy ktoś może wybiera się w pierszych 3 tygodniach września ? Nigdy tam nie byłam a informacja o szlaku Jakuba przyszła do mnie nieoczekiwanie i czuję, że to jest coś dla mnie. Trasa jest mi obojętna zdaję się na prowadzenie "góry". Na pierszy raz obawiam się pojechać tam sama, głównie ze względów organizacyjnych, przelot, noclegi, bagaż, wyzywienie, język itp. potrzebuję ciszy i medytacji, zatem nie będę uciążliwym kompanem, głównie chodzi mi o to by mieć kontakt na trasie z kimś kto pomoże. Pozdrawiam
NOWY! Autor: ttt | Dodano: 2019-08-20 08:23:42
@Basia - po drodze będziesz miała wielu kompanów, którzy Ci pomogą. Napisz skąd chcesz lecieć, to będzie łatwiej Ci doradzić jaki szlak wybrać, może znaleźć kogoś, kto w tym samym terminie będzie wyruszał na szlak.
Osobiście wyruszam 1 października z Krakowa do Sewilli a potem przez ok. 3 tygodnie via de la plata. Na tym szlaku jest czas na samotne bycie ;-)
NOWY! Autor: Wiktoria | Dodano: 2019-08-20 08:44:22
Dziękuję Wam za wszystkie wpisy. Nie mogę wybrać się wcześniej z uwagi na moj okres wypowiedzenia ktory konczy sie 7.10. Planuję lot 9.10 do Porto ewentualnie do Lisbony. Sprawdzam pogodę, ale z takim wyprzedzeniem to ciężko zdecydować jaka trasa. Co myślicie o trasie przez Hiszpanię? tutaj jednak mam problem ze znalezieniem lotu, chyba że polecę do MAdrytu i stamtąd busem do góry. Piszcie proszę jakie macie doświadczenia, to moje pierwsze Camino, już wiem że będzie to duże przeżycie.
NOWY! Autor: B | Dodano: 2019-08-21 10:03:21
Wiktoria ,z jakiego lotniska lecicz do Porto lub Madrytu?
NOWY! Autor: marec | Dodano: 2019-08-31 17:01:25
Idę po raz pierwszy z Porto do Santiago na przełomie września i października. Proszę o info z jakiego operatora komórkowego najlepiej korzystać, ile gotówki wziąć ze sobą. Pozdrawiam all.
NOWY! Autor: Jacek Placek | Dodano: 2019-08-31 17:23:05
@marec Przeszukaj to forum, a znajdziesz dziesiatki odpowiedzi na te pytania! A w skrócie, to:
1. Chyba wszyscy Polscy operatorzy dają więcej za mniej w roamingu, niż jakikolwiek hiszpański czy portugalski :)
2. Policz: 1euro * ilość km
Dobrej Drogi !
NOWY! Autor: marec | Dodano: 2019-08-31 20:11:44
Dzięki Jacku Placku:) Trochę się sresuję, nie wiem, czy dam radę:):)
NOWY! Autor: Grzesiek | Dodano: 2019-09-02 19:34:18
@Jacek Placek - genialny przelicznik 1km=1 eur. Zaliczyłem dwa camina i takie własnie koszty w przeliczeniu na przebyte km poniosłem.
Przyda się na przyszłość.
bc
NOWY! Autor: Wiktoria | Dodano: 2019-09-02 23:16:35
Jeszcze nie wiem z ktorego lotniska lece, mam trzymam opcje loty do Porto i swoje opcje powrotu. Zastanawiam sie czy nie wrocic sie po Camino do Porto i jeszcze Lisbone zaliczyc, albo pojechac dalej w gore w Hiszpanii i tam jeszcze zwiedzic jakis kawaleczek:)
Jestem na etapie planowania trasy, wyczytalam ze dobrze jest troche mixowac trase nadbrzezna z centralna. Ktos z was ma takie doswiadczenia? Polecacie jakies sprawdzic miejsca na nocleg na obu trasach?
NOWY! Autor: Michał i Ania | Dodano: 2019-09-05 12:28:26
Bardzo polecamy trasę portugalską, my polecieliśmy do Lizbony, ale nasze Camino zaczeliśmy w Fatimie do której dojechaliśmy autobusem po zwiedzeniu Lizbony i potem przez Porto do Santiago. Jezeli chodzi o powrót to wracaliśmy z Santiago do Lizbony częściowo autostopem, a częściowo autobusem. Nasza podróż była na przełomie listopada i grudnia i pogoda do marszu była idealna :) tak szczegółowiej i ze zdjęciami zamieściliśmy relację na naszym blogu (wpis podsumowujący i osobno relacje z poszczególnych odcinków trasy, łącznie z dotarciem do Lizbony i opisem powrotu):
https://zyciejakwyprawa.wordpress.com/2017/05/12/camino-de-santiago-podsumowanie/
NOWY! Autor: gosia | Dodano: 2019-09-10 18:02:19
Czy przejście odcinka z Valence do Santtiago na pierwszy raz jest dobrym pomysłem ? Czy na tej "wycieczkowej" trasie poczuję to całe camino ? Czytalam, że tam pełno wycieczek z wożonymi bagażami i umalowanymi panienkami. I dodatkowo podobnież trasa wzdłuż asfaltu. Czy to prawda ? Iść czy nie iść ?
NOWY! Autor: Olga | Dodano: 2019-09-23 14:46:18
Cześć wszystkim,
Zastanawiam się czy nie ruszyć w swoje pierwsze Camino portugalskie w październiku. Ze wzlędu na pracę, wyruszyć mogę dopiero 12 października z Polski, czyli 13/14 z Porto.
Moje obawy to:
1) pogoda (2 połowa X)
2) ilość ludzi na trasie (czy w październiku nie będę szła samotnie...? tego bym w sumie nie chciała. Nie lubię tłumów, ale wolałabym jednak spotykać raz na czas kogoś w trasie),
3) bezpieczeństwo (tu odniesienie do poprzedniego punktu - czy w październiku sama będę tam, obiektywnie rzecz biorąc, bezpieczna? Rodzi się we mnie jakaś irracjonalna obawa, a z drugiej strony mam ochote zrobić to sama, nie wiem czy mnie rozumiecie :)
Wiem, że wiele informacji znajdę na forum, ale ze względu na to, że to moja pierwsza, i - tu podkreślę - samotna pielgrzymka, zastanawiam się, czy po prostu dam radę, pokonam lęki. Liczę na wsparcie i obiektywne, racjonalne opinie, więc jeśli ktoś chce napisać "ten wątek już się pojawił, sprawdź we wcześniejszych wpisach" to proszę lepiej niech nic nie pisze. Tu się ważą moje październikowe losy :)
pozdrawiam wszystkich,
Olga
NOWY! Autor: Aldona | Dodano: 2019-09-23 15:57:08
Witaj Oleńko! Ruszaj jesli wzywa Cię Camino. My z mężem pielgrzymowaliśmy trasą Coimbra Santiago de Compostela i dalej Fisterra i Muxia w dn.04-25.10.2017r. Ciągle spotykaliśmy współpielgrzymów na szlaku, w albergach nie było problemu z miejscami pogoda była przyjemnie letnia (szliśmy szlakiem atlantyckim nad oceanem), tylko dwa dni były z niewielką mżawką.
Szczęśliwego pielgrzymowania, buen Camino Aldona
NOWY! Autor: Ann | Dodano: 2019-09-24 10:15:10
Olga, ruszaj i sie nie obawiaj o nic! jak czujesz ze Camino Cie wzywa to trzeba ruszyc. Ja ide ta sama trasa z Porto, startuje 9.10 mozliwe ze sie spotkamy na szlaku:) Pogode sprawdzam codziennie, procz 3 dni z lekkimi opadami cala trasa jest obiecujaca. Dawaj znac ktory szlak wybierasz, ja tez ide sama.
NOWY! Autor: Arek | Dodano: 2019-09-25 10:19:40
Idzie wiosna drogie dziadki
NOWY! Autor: adamis | Dodano: 2019-09-27 16:31:22
Hej Olga . Ja lecę z Polski 7 października do Lizbony i potem pociągiem do Fatimy i stamtąd ruszam na camino . Planuję dojść 13 października do Porto ponieważ chcę tam zagłosować w konsulacie . A potem ruszam do Santiago więc mniej więcej w tym samym czasie co Ty. Do zobaczenia na trasie .
Adam
Buen camino
NOWY! Autor: Olga | Dodano: 2019-09-30 20:29:08
Hej!
Zdecydowałam się:) Zainteresowani: ja będę w Porto 11.10. więc pewnie 12-13.10 zacznę wędrówkę. Mam nadzieję, że spotkamy się na trasie:) Emocje rosną, a nic nie gotowe:) Ktoś ma jakieś złote rady?:)
Olga
NOWY! Autor: marec | Dodano: 2019-10-04 20:10:19
właśnie wróciłem z camino portugalskiego, polecam gorąco trasę nad oceanem. Ponieważ dość często pada o tej porze zabierzcie coś przeciwdeszczowego na się i plecak. Z noclegami nie ma problemów, caminowiczów sporo na trasie. Bom Caminho!
NOWY! Autor: Annie | Dodano: 2019-10-07 14:16:05
Hej Caminowicze:) zaczynam swoje Camino jutro z Porto, ktoś się wybiera też w tym terminie?
NOWY! Autor: Olga | Dodano: 2019-10-07 19:00:12
Hej,
Ja zaczynam w piątek, może gdzieś sie spotkamy , kto wie:) A tak przy okazji, masz jakaś miarodajna stronę do sprawdzania pogody w trasie?:)
Pozdrawiam Olga:)
NOWY! Autor: Kuba | Dodano: 2019-10-07 21:44:12
Przepraszam,że się wtrącę.
Sprawdzona,miarodajna strona pogody w Europie nigdy mnie nie okłamała.
http://www.mojapogoda.com/pogoda-na-swiecie/europa.html
NOWY! Autor: Tomek | Dodano: 2019-10-08 18:40:05
Witajcie,
Sam sie zaczałem zastanawiać nad wybraniem się na camino co było moim planem marzeniem 3-4 lata temu, a czego nie udało mi się zaplanować. Myślę doleciec do Porto 15.10 z Modlina i mam pytania czy nie mógłbym dołączyć do kogoś Was ? Będzie mi raźniej i potrzebuję dobrego towarzystwa ;)
Czy warto wziąć buty górskie dla trasy przy oceanie lub centralnej ?
Jak wielki plecaki bierzecie ? Mam tylko 35 litrów
Czy wziąć śpiwór ?
Ile dni liczyć wędrówki z Porto do Santiago ?
Gdzie na stronie internetowej znajdę wytyczony szlak z możiwymi noclegami ? Czy mozna kupić taką mapkę w Porto ?
Ile liczyć średnio za 1 nocleg ?
Jak najlepiej wrócić z Santiago do Porto ?
Pozdrawiam i dzieki
Tomek
NOWY! Autor: do Tomka | Dodano: 2019-10-08 22:38:24
Plecak masz ok,
Śpiwór tak
Ile dni,średnia cena noclegu i mapkę masz na stronie:
https://www.gronze.com/etapa/porto/vilarinho
Miłego planowania .
NOWY! Autor: Sylwia | Dodano: 2024-08-25 22:12:25
Dzień dobry,czy ktoś wie jak dostać się z Porto do Bajony ? Ruszam 21.09 z Porto-mam 7 dni i nie wiem jak iść
NOWY! Autor: Ewa | Dodano: 2024-09-06 08:38:13
ja Ci proponuję ruszyć z Porto i skończyć gdzieś na trasie, a do Santiago podjechać autobusem. Ostatnie 100 km to jest czysta komercja, szkoda nerwów.
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2024-09-06 17:43:25
Z Porto pociągiem ze stacji Campanha do Valenca, częstotliwość dość duża czas jazdy około 2 godz. W Valenca jesteś na trasie camino, przez most i jesteś w Hiszpanii w Tui to 100km do Santiago a więc dostaniesz credencial. Niestety jak wspomniano to bardzo popularny kawałek camino. Możesz tym pociągiem dojechać do Villa Praia de Ancora i iść Camino Portuges de la Costa do Vigo i dalej Redondela i Camino Portuges Central, ale 7 dni to za mało. Czy w te 7 dni wliczasz przelot do Porto + dojazd autobusem z Santiago do Porto + przelot do Polski? Trudno doradzać nie znając szczegółów.
Pozdrawiam! Buen camino!