NOWY! Camino primitivo
NOWY! Autor: Marcin | Dodano: 2023-03-23 23:50:04
Witajcie pielgrzymi. W lipcu planuje iść na Camino Primitivo zwracamsie z pytańiem kto szedł w ile dni i czy ma dostęp do aktualnych noclegów. Czy wariant 10 dni drogi jest możliwy chodzi o albergue. Byłem 5 razy na camino. Pozdrawiam.
NOWY! Autor: Krakowianka | Dodano: 2023-04-01 07:55:29
Szłam 11 dni w 2015 z noclegami bez problemu ale był to październik. Jestem pewna, że od tego czasu możliwości spania w albergue są większe bo powstały nowe.
NOWY! Autor: Tomasz | Dodano: 2023-04-20 13:03:45
Wczoraj wróciłem z Primitivo, szedłem z Oviedo do Santiago 12 dni,były osoby które zrobiły 9-10 dni,wszystko zależy w jakiej jesteś formie, jest sporo górek do pokonania.
NOWY! Autor: Ewa | Dodano: 2023-04-28 10:13:53
Planuję też Primitivo, ale dopiero na wrzesień, napiszcie proszę, jak najlepiej dostać się do Oviedo z Polski. Wiem, że można poszukać na różnych portalach, im bardziej szukam, tym mniej mi pasują te połączenia, a jednak co doświadczenie, to doświadczenie.
NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2023-04-28 21:18:03
Ewo, ja leciałem w 2016 z Krakowa do Madrytu Ryanairem, a potem Alianza Bus z przesiadką w Leon do Oviedo : Aeropuerto Madrid Barajas T4-Leon-Oviedo, busami ok 7,5 godziny,
cała podróż trwała : 11:00 Kraków-23:30 Oviedo...
Nie pamietam,dlaczego takie połączenie,ale chyba było najtańsze..:)
B.C.
NOWY! Autor: andrzej | Dodano: 2023-04-28 23:43:29
Moi znajomi obrali lot z Warszawy do Santander.Tam masz już więcej połączeń autobusowych do Oviedo.Więc szukaj w tym kierunku.
NOWY! Autor: Ewa | Dodano: 2023-05-02 15:23:09
Bardzo Wam dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam!
NOWY! Autor: Grzegorz | Dodano: 2023-05-03 13:05:32
cześć,
planuje przjeść Camino Promitivo w maju lub na przełomie maja i czerwca.
Szukam towarzyszki/towrzysza .
Grzegorz
NOWY! Autor: J | Dodano: 2023-05-06 17:20:00
@Ewa
A skąd z Polski?
Linie Ryanair latają we wtorki o 13:15 z Łodzi do Brukseli i dalej o 17:25 do Asturias(lotnisko Oviedo) to rekordowy czas dojazdu na start Camino z Oviedo.Jeszcze szybciej może się udać w soboty,pod warunkiem ,że samolot z Łodzi nie będzie miał ani chwili opóźnienia.
Modlin-Buksela -Asturias też we wtorki !
Krakòw-Bruksela-Asturias !
Pomęcz trochę Ryanair`a , a jeśli chodzi o loty z Warszawy to w piątki Wizzair do Bilbao-tam nocleg i Alsa do Oviedo nast. dnia,(lub ostatni autobus w dniu przylotu ale będziesz b. późno w Oviedo ).
BC Jago
NOWY! Autor: Ewa | Dodano: 2023-05-08 11:54:27
@Jago
No genialne informacje, wtorek wydaje się być najlepszym dniem na wylot, szczerze to Łódź nawet do głowy mi nie przyszła, raczej szukałam z Warszawy, a tu niespodzianka!
Bardzo, bardzo dziękuję, mam nadzieję, że innym pielgrzymom te informacje też pomogą zaplanować lot.
NOWY! Autor: Krysztof | Dodano: 2023-05-13 21:14:50
Witajcie, planuję ok 15.08 wystartować do Saint-Jean-Pied-de-Port, zrobić trasę Francuską - jakieś porady jak najlepiej z Wrocławia się tam dostać?
Przeglądałem Trasy WROCLAW-PARIS potem TGV do Bayonne i potem do Saint-Jean-Pied-de-Port
Można też polecieć (z przesiadką) do Biarritz i przez Bayonne do Saint-Jean-Pied-de-Port
Jakieś inne ciekawe opcje?
NOWY! Autor: Irena | Dodano: 2023-05-14 14:59:37
Witam serdecznie.
Mam 56 lat i zamarzyło mi się przejscie szlakiem francuskim do Comino.Wiem że może dla niektórych wyda sie niewiarygodne ,ale cos mi mówi-Irena dasz radę.
Jest jednak duzy problem, bo nie znam języka obcego.Proszę o podpowiedz czy jest możliwe pokonać szlak znając tylko język polski?
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-05-14 23:08:52
Ireno,
Z pewnością czekasz na odpowiedz .Tak czy inaczej ktoś udzieli Ci więcej cennych informacji niż ja.
Zacznę na wesoło.
Wydaje mi się niewiarygodne, byś przeszła i doszła szlakiem francuskim do "Comino"/chyba wina klawiatury/
Ale jak coś Ci mówi -Irena dasz dadę ,to tak będzie i tak się stanie.
A na poważnie .Oczywiście,że dasz radę !!! i bez znajomości obcego jezyka przejdziesz szlakiem francuskim do Santiago de Compostela.
Na szlaku camina nie będziesz sama ,spotkasz nie jednego rodaka ,lub obcokrajowca króry zna kilka słów po polsku,lub polsko podobnych.
Mów tylko po polsku w każdej sytuacji i dogadacie się.....
Spotkasz również osoby w podeszłym wieku,które też dadzą radę....i dojdziecie..
Buen Camino .con Dios.
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-05-15 00:34:40
@ Krzysztof
A co byś powiedział ma Wrocław-Berlin autobus.Berlin -Paryż pociąg sypialny. Dalej TGV do Bayone i TER do do Saint-Jean-Pied-de-Port z rowerem bez biletu i czekasz na konduktora. .
Dopłata do biletu kupionego w pociągnie wielka i nieraz często przynosi więcej oszczędności niż bilet kupiony w kasie,
A będąc w wieku seniora dodatkowej opłaty nie pobierają i a za rower w ogóle nic
Innych możliwości za wiele nie masz.Najważniejsze to mieć czas i zawsze mieć w razie czego gotówkę przy sobie.
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-05-15 00:37:05
@ Krzysztof
A co byś powiedział ma Wrocław-Berlin autobus.Berlin -Paryż pociąg sypialny Dalej TGV do Bayone i TER do do Saint-Jean-Pied-de-Port
W Hiszpanii na szlakach camino byłem chyba 7 razy /nigdy samolotem/ Zawsze autokarem i pociągiem w obie strony .Dwa azy
razy rowerem z pod własnego domu z niewielką pomocą kolei /na dziko/ wchodzisz do pociągu z rowerem bez biletu i czekasz na konduktora .Dopłata oplata do biletu kupionego w pociągu wielka i nie raz często przynosi więcej oszczędności niż bilet kupiony w kasie,
A będąc w wieku seniora dodatkowej opłaty nie pobierają i a za rower zazwyczaj nis.
Innych obcji nie masz za wiele.Najważniejsze miec czas i zawsze wrazie czego gotówke przy sobie.
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-05-15 00:37:07
@ Krzysztof
A co byś powiedział ma Wrocław-Berlin autobus.Berlin -Paryż pociąg sypialny Dalej TGV do Bayone i TER do do Saint-Jean-Pied-de-Port
W Hiszpanii na szlakach camino byłem chyba 7 razy /nigdy samolotem/ Zawsze autokarem i pociągiem w obie strony .Dwa azy
razy rowerem z pod własnego domu z niewielką pomocą kolei /na dziko/ wchodzisz do pociągu z rowerem bez biletu i czekasz na konduktora .Dopłata oplata do biletu kupionego w pociągu wielka i nie raz często przynosi więcej oszczędności niż bilet kupiony w kasie,
A będąc w wieku seniora dodatkowej opłaty nie pobierają i a za rower zazwyczaj nis.
Innych obcji nie masz za wiele.Najważniejsze miec czas i zawsze wrazie czego gotówke przy sobie.
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-05-15 00:37:09
@ Krzysztof
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-05-15 00:37:11
@ Krzysztof
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-05-15 00:37:13
@ Krzysztof
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-05-15 00:37:15
@ Krzysztof
NOWY! Autor: Maria Lucia | Dodano: 2023-05-15 17:48:39
@Irena, w 2009 r kiedy ruszałam na pierwsze camino w wieku 51 lat tez byłam pełna obaw, ale Hiszpania to gościnny kraj, samo wymówienie słowa " camino?" i już ci hiszpanie pokazuja kierunek. od tego czasu szlak sie bardzo zmienił- więcej albergów, dużo więcej wędrujących, a i oznaczenie szlaku dużo lepsze. Życzliwość pozostała ta sama i raczej nie ma opcji ,abyś się zgubiła, zawsze ktos pomoże. Śmiało, odważ się- buen camino
NOWY! Autor: Maria Lucia | Dodano: 2023-05-15 17:57:51
@Tomasz, Dzień dobry, widzę,ze szedłeś dość krótko- mnie to zajęło 12 dni, pewnie wiek ma tu decydujący wpływ. Chciałam Cię zapytać o koszty, tzn. ile przeznaczyc mniej więcej na 1 dzień, bo na pewno ceny albergów wzrosły,a przez covid wypadłam z obiegu Jeśli mógłbyś, to proszę o nazwy albergów w miejscowosciach, w ktorych nocowałeś. Wybieram się w lipcu.pozdrawiam
NOWY! Autor: Maria Lucia | Dodano: 2023-05-15 18:01:50
@TomaszP.S. oczywiście pomyłka- szłam 16 dni. Pozdrawiam
NOWY! Autor: Lola | Dodano: 2023-06-20 20:46:46
@Ewa
ja lecę z Warszawy do Madrytu, potem pociągiem do Oviedo, powinnam tam być o 21.40
nocleg i w drogę
też zaczynam Camino we wrześniu
NOWY! Autor: Ewa | Dodano: 2023-06-21 20:13:12
Hej @Lola, ja mam start 25.09 z Oviedo, bilety już kupione. Gdyby ktoś potrzebował, to jest super strona do wyszukiwania połączeń azair.eu.
@Irena, w wieku 50 lat poszłam na pierwsze samotne camino i wydaje mi się że jestem jeszcze młoda i cały świat stoi otworem :), a jak Bóg da, to jeszcze pełno camino przede mną, niczym się nie przejmuj, w pojedynkę jest najlepiej i wszyscy którzy tego doświadczyli - potwierdzają
NOWY! Autor: stopio | Dodano: 2024-04-17 11:52:36
Witajcie.
Zamierzam wystartować z Oviedo 25 maja. z góry dziekuję za aktualizujące info :-)
NOWY! Autor: Anna | Dodano: 2024-04-19 20:05:37
Ewo,
ruszam na Camino Primitivo w maju. Lece samolotem z Krakowa do Madrytu, potem autobusem ALSA do Oviedo. Z Santiago autobusem ALSA do Madrytu i z powrotem do Krakowa.
NOWY! Autor: Anna | Dodano: 2024-04-19 20:05:39
Ewo,
ruszam na Camino Primitivo w maju. Lece samolotem z Krakowa do Madrytu, potem autobusem ALSA do Oviedo. Z Santiago autobusem ALSA do Madrytu i z powrotem do Krakowa.
NOWY! Autor: Wiola | Dodano: 2024-04-20 16:38:58
@Anno,
masz może w Oviedo czas na zwiedzanie (bo jest co zwiedzać) i lekki odpoczynek przed startem? Dla mnie pozdróż Alsą z Madrytu do Oviedo była męcząca:(
Sprawdzałaś może połączenie samolotem z Santiago do Madrytu? W moim przypadku okazało się, że lot kosztował jakieś 2/5 ceny biletu ALSY, a o komforcie i oszczędności czasu nie wspomnę:)
Pozdrawiam,
Buen Camino
NOWY! Autor: Franczeska | Dodano: 2024-05-10 09:49:57
H o"la! Wróciłam z camino primitivo ! Boże jak cudnie było !!!! Kwiecień okazał się pięknym m/c na marsz po górach . leciałam z Warszawy do Bilbao a z Bilbao autobusem do Oviedo. Było wspaniale bez deszczu ,raz czy dwa mżawka, wiatr na szczytach gór, sporo pielgrzymów, ranki o 7.00 już świtało, albergue otwarte cały rok i włączone centralne ogrzewania lub grzejniki- wyschł pranie-to jest super stan. Urok gór przyciąga choć trzeba dać w nogi ale etapy są dobre i można się wkomponować do swoich km. 22, 27. Było i 18 km ale to góry więc szło się cały dzień pamiętajcie o tym! A i zwiedźcie Bilbao kto ma po drodze bo bardzo urokliwe szczególnie nad oceanem Portugalette czyli mały Porcik. Tam nawet weszłam do morza na plaży. Pozdrawiam i buen camino..