Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Fatima noclegownia dla pielgrzymów

NOWY! Autor: Leszek | Dodano: 2023-04-08 23:17:15

Proszę o informację na temat municypialnych lub innych noclegowni dla pielgrzymów w Fatimie zkąd planuje rozpocząc Camino Portugalskie. Wiem, że jakieś są lecz nie mogę natrafić na konkretną lokalizację lub adres.

NOWY! Autor: J | Dodano: 2023-04-10 15:20:01

W Fatimie jest prawie 100 hoteli,ktòrych egzystencję podtrzymują odwiedzający to miasteczko turyści (pielgrzymi i inni ciekawscy),więc nikomu nie przyszło do głowy otworzyć taniej oberży dla pielgrzymów.Z pewnym wyprzedzeniem da się na booking.com znaleźć całkiem korzystne miejsce postoju dla pielgrzyma.Na wypadek,gdybyś potrzebował więcei informacji o Caminos de Fatima

https://www.caminhosdefatima.org/es/caminos

Gdybyś chciał do Porto iść wzdłuż oceanu(polecam z dośw.), to wybierz z zakładki Caminos,Camino de Nazare ,czyli 2 etapy z Fatimy do Nazare i dalej wzdł. Oceanu do Porto.Noclegi na campingach,w hostalach ,hotelach lub pod namiotem.Trasa Trilho das Areias

Buen Camino

Jago

NOWY! Autor: J | Dodano: 2023-04-10 15:33:26

Trochę treści przewodnika https://www.caminhosdefatima.org/images/caminhos/nazare/caminho-da-nazare-roteiro.pdf

NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2023-04-10 19:29:39

Dwukrotnie idąc z Lisbony nocowałem w Fatimie w albergue pelegrinos Sao Bento Labre- w 2016, i 2022,można rezerwować miejsca-więcej danych o tym i innych albergach na trasie z przez Fatimę na stronie www.vialusitania.org, variante por Fatima.

B.C.

NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2023-04-10 19:30:55

Poprawka,wdała się literówka: www.vialusitana.org

:)

NOWY! Autor: J | Dodano: 2023-04-10 22:30:22

Dobrze Piotrze,że uzupełniłeś naszą wiedzę o kwaterunku dla pielgrzymów w Fatimie.Nazwa tego schroniska nie wyskoczyła  pod hasłem Albergue para Peregrinos bo jest zakwalifikowana jako- Alojamento Peregrinos São Bento Labre-hostal.Dobrze,że jeszcze ktoś się odzywa,kto tam nocował.

W dalszym szukaniu po necie znalazłem jeszcze info,gdzie należy się zgłosić na nocleg w zal. od pory roku(użyłem tłumacza translate.google) https://www.fatima.pt/pt/pages/acolhimento-de-peregrinos-a-pe

i jest to acolhimiento zależne raczej od Sanktuarium niż organizacji odpow. za Camino de Santiago.W sumie ,to dla pielgrzymów bez różnicy-ważne by było spanie na pielgrzymią kieszeń.

Pozdrawiam

Jago

NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2023-04-10 22:42:29

Jago, jak pisałem,nocowałem tam dwukrotnie i jest to jak najbardziej albergue dla pielgrzymów Camino de Santiago-oznaczone muszlami, żółte strzałki kierują w dalszą drogę i sprzedają credenciale.Za pierwszym razem opłata donativo,za drugim też "donativo" ale już określone na 6euro.

B.C.

NOWY! Autor: Krakowianka | Dodano: 2023-04-17 07:20:20

W zeszłym roku (2022) nocowałam w Alojamento Peregrinos São Bento Labre. Jest to dość bisko katedry, pisałam maila do nich ale bez odpowiedzi, po kilku tygodniach przyszła od nich odpowiedź, że mail wpadł do spamu i mają nadzieję, ze coś znalazłam:-)

Poszłam po prostu do tego schroniska, przedstawiłam credential i zostałam przyjęta, dwie sale, dość duże, było nas w sumie kilkanaście osób. Przy salach łazenka, kuchnia w innym budynku. łóżka zwykłe ( nie piętrowe) trzeba mieć swój śpiwór. Donativo, przy drzwiach wejściowych  stała puszka na datki. Można było spokojnie pójść na wieczorny różaniec i bezpiecznie wrócić samej.

pojechałam do Fatimy przed rozpoczęciem pielgrzymi, więc w paszporcie nie miałam zadnych pieczątek z trasy, ale sam paszport i wygląd pielgrzyma wystarczył by udzielić noclegu.

NOWY! Autor: Maria | Dodano: 2024-08-22 14:34:47

Potrzebuję informacji, czy da się przejść wzdłuż wybrzeża blisko oceanu z Nazare do Porto, czy nie ma problemu z noclegami i ile w przybliżeniu potrzeba dni?

NOWY! Autor: J | Dodano: 2024-08-22 21:27:45

Nie ma żadnych noclegowni dla pielgrzymów idąc wybrzeżem do Porto.Noclegi rezerwowałem przez Booking.com

Pozdr. Jago

NOWY! Autor: Maria | Dodano: 2024-08-23 09:09:18

OK, dziękuję i jeszcze dopytam czy da się iść brzegiem oceanu (tak jak jest to możliwe dalej od Porto) czy jednak trzeba odbijać od wybrzeża bo nie ma przejścia?

NOWY! Autor: Topograf | Dodano: 2024-08-23 17:10:34

Może dla lepszej orientacji, czy da się  przejść brzegiem oceanu posłuży dokładna piesza mapka.Powiekszenie konieczne.   https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=11.0/41.2121/-8.7592

NOWY! Autor: J | Dodano: 2024-08-23 20:52:27

https://www.hirschler.at/portugal/ 

Herbert ,on ją pierwszy wytyczył i udostępnił pielgrzymom.Z Lizbony do Porto nie jest to oficjalna trasa Camino de Santiago ,ale nad oceanem prawie,stąd ciekawe wrażenia .

Pozdr. Jago

NOWY! Autor: Maria | Dodano: 2024-08-26 15:53:06

Bardzo dziękuję za podesłaną stronę, w zasadzie są tu wszystkie potrzebne informacje:-)

NOWY! Autor: Maria | Dodano: 2024-08-26 15:53:09

Bardzo dziękuję za podesłaną stronę, w zasadzie są tu wszystkie potrzebne informacje:-)