Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Camino del Norte Lipiec 2023 z Irun

NOWY! Autor: MariuszT | Dodano: 2023-04-30 19:09:21

Idę z żoną w tym terminie najbardziej obawiam się dotarcia do Irun jak ktoś wybiera się w tym terminie chętnie ppodłączymy się z Warszawy. Około 45 dni na dojście.

MT

NOWY! Autor: Tamara | Dodano: 2023-05-02 14:19:54

Witaj. W 2018 roku leciałam Ryianairem z Modlina do Madrytu, a stamtąd autobusem Alsy do Irun. W albergue w Irun kupicie paszporty pielgrzyma i nie zapomnijcie wziąć z albergue spisu czynnych albergue - jest bardzo przydatny. Pierwszy etap od razu ostro pod górę, ale pięknie. Nie zapomnijcie o wodzie, bo po drodze będzie tylko jedno miejsce z wodą (przy kościółku MB z Guadelupe). Buen Camino!

NOWY! Autor: martan | Dodano: 2023-05-17 14:55:55

Czy jeżeli dotrzemy do Irun jeszcze autobusem lub taksówką to pierwszą noc w Alberdze już możemy spędzić? raczej dotrzemy koło 24.00 dostaniemy sie juz wtedy?

NOWY! Autor: Tamara | Dodano: 2023-05-17 19:31:38

Z tego, co pamiętam to alberue przyjmuje do godz. 22. Sprawdź na stronie www.gronze.com

NOWY! Autor: martan | Dodano: 2023-05-18 19:09:14

A od której rano można wejść to może gdzieś przenocujemy póżniej w alberdze kupimy credencial i w drogę.

MT

NOWY! Autor: martan | Dodano: 2023-05-18 19:09:16

A od której rano można wejść to może gdzieś przenocujemy póżniej w alberdze kupimy credencial i w drogę.

MT

NOWY! Autor: a. | Dodano: 2023-05-18 20:54:43

W Irun w albergue  nocowałem dwukrotnie parę lat temu i myślę,że nic się nie zmieniło do tej pory.

Miasto Irun jest punktem wyjściowym na szlaki Camina dla pielgrzymów i turystów,którzy korzystają z możliwości taniego noclegu na rozpoczęcię wędrówki z plecakiem nie mającym nic wspólnego z pielgrzymką.Takie samo zdanie miał haspitalero w albergue.

W praktyce wygląda  tak: Około godziny 15-sej ustawia się przed wejściem kolejka,która rośnie do 16-tej,czyli  otwarcia i zameldowania osób na nocleg. Około 20-tej miejsc już nie było.A o 22-drugiej drzwi są zamykane do wczesnego ciemnego ranka.
około 8-mej jak wszyscy wyjdą alberga  ponownie jest zamknięta /sprzątanie i przygotowania do kolejnego noclegu/

Być może w tym porannym czasie uda się załatwić credencial  i tak było o ile dobrze pamiętam dla jednego porannego pielgrzyma.

NOWY! Autor: Piotr Paweł | Dodano: 2023-05-18 22:14:37

W 2018 byłem w albergue w Irun ok 9 rano i bez problemu kupiłem credencial- o ile tylko ktoś będzie na miejscu to napewno wam pomogą :)

BC

NOWY! Autor: martan | Dodano: 2023-05-20 13:44:25

czy braliście jakieś sztućce ze sobą, kubek itp?

Dzięki za informacje o noclegach.

NOWY! Autor: a. | Dodano: 2023-05-20 16:33:14

Kubek, sztućce.. zabrać .Zawsze to swoje i po swojemu umyte. Grzałka elektryczna do zrobienia wrzątku też by się przydała.