Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Camino Portugues rowerem

NOWY! Autor: Joan | Dodano: 2023-08-25 16:11:29

Witajcie;)

Wybieram się we wrześniu z Faro rowerem na Camino, chętnie dowiem się jak rozwiązaliście transport roweru z Polski  był to samolot czy  jakaś inna forma. Może polecicie jakieś ciekawe miejscówki do spania ,camping lub hostele na tej trasie , zabieram też namiot. Pozdrawiam. 

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-08-25 18:42:55

Na szlaki Camina /przy pomocy roweru/ do Hiszpanii z Polski zawsze docierałem autobusem,raz rowerem.

Będąc już na emeryturze mój czas był nieograniczony i dojazdy trwały średnio dzień-noc-dzień.Najdłużej było do Sevilli 54 h

Taka forma transportu odpowiadała mi bardzo /rower był pod kontrolą :))/

A miejscówki do spania o które pytasz to same się znajdą po drodze,mając namiocik.W razie czego  pytaj w barze tam wszystko wiedzą,skierują i pomogą.

Szerokości,bo w Portugalii kierowcy.... a w Hiszpanii to całkowite przeciwieństwo na +++

NOWY! Autor: Joan | Dodano: 2023-08-27 23:28:02

Dziękuję :)

NOWY! Autor: Bernadetta | Dodano: 2023-09-01 13:35:00

Nie jechałam rowerem, ale widziałam jak w Santiago na poczcie (Rúa das Carretas 29 - bardzo blisko katedry) pielgrzymi wysyłali rower w paczce. Usługa kosztuje 47,5 EUR do dowolnego miejsca w Europie. Rower pakuje sie do wielkiego opakowania, także niewiele trzeba rozkręcać. Może Cie to zainteresuje, wiec podaję link: https://www.elcaminoconcorreos.com/es/envio-bicicletas

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-09-01 22:11:24

Ja pamietam jak się wchodziło do "Domu Dziekana"i stało w kolejce po certyfikat potwierdzający odbycie pielgrzymki.
 I było przed schodami po prawej stronie pomieszczenie, gdzie oferowali wysyłkę roweru pod każdy adres w Europie. 
Widocznie teraz zmieniło się i można wysłać rower pocztą .Cenna informacja  dla rowerzystów.
Pytanie było w odwrotnym kierunku i być może można również nadać rower do punktu rozpoczęcia pielgrzymki.
Rowerzyści z rowerem elektrycznym mają teraz jeszcze  gorzej,bo do samolotem baterii nie wolno przewozić.

NOWY! Autor: MArcin | Dodano: 2023-09-09 08:45:55

W sierpniu wysyłałem rower pocztą z Hiszpanii.

Do pudełka z rowerem nie można już wkładać żadnych bagaży. Trzeba je wysłać w osobnej paczce.

Koszt wysyłki roweru do Polski to około 82 euro. Karton na rower 13,90 euro.Za paczkę z bagażami zapłaciłem 50 Euro.

Bagaże i rower dotarły do Polski po tygodniu.

NOWY! Autor: @Joan | Dodano: 2024-04-14 11:54:29

witam, poprosze o kontak mailowy andrzejbartnowski@gmail.com   czy już pojechałas rowerem w 2023 czy wybierasz się w tym roku?