Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Camino del Norte rowerem.

NOWY! Autor: Wojtek | Dodano: 2024-03-03 10:51:15

Cześć, wybieram się w czerwcu rowerem mtb z sakwami z Bayonna do Santiago. Wstepnie poplanowałme traskę, wyszło 12 dni jazdy.

Ktoś może jechał i ma slad (gpx) i namiary na miejsca noclegowe? Nie biorę namiotu, planuje wszystkie noclegi pod dachem.

Z góry dzikuje za wszelkie info i porady. Każda będzie cenna.

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2024-03-04 00:48:56

Jechałem,ślad GPS mogę wysłać/ nie wiem jak,chyba na pocztę / ale będzie taki sam jak zainstalujesz sobie w komórce aplikację Mapy.cz

W krótszych odcinkach wyznaczysz trase Camino Norte np. z przewodnika na stronie "Gonze" gdzie jest mapa trasy i info. o noclegach na każdym dziennym etapie drogi .Należy tylko pobrać mapę tych rejonów i masz super GPS trasy pieszej,lub rowerowej.

https://www.gronze.com/    

Z Bayone wychodzi + - 870 km. Trasa trudna ,wiec dokładnie szlakiem pieszym z sakwami nie wyrobisz w 12 dni .Ale drogami alternatywnymi dla roweru tak jak jest w przewodniku, to przy dobrej kondycji będzie Ok. 

Buen Camino

NOWY! Autor: Wojtek | Dodano: 2024-03-05 19:33:36

Dziękuje Andrzej za info. Wiem, że szlak nie łatwy, dużo przewyższeń i pogoda lubi płatać figle ale kto jak nie my? :)  Wszystkie podpowiedzi i rady bardzo cenne i mile widziane.

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2024-03-05 22:09:34

Wojtku,Jest jeszcze jedna  strona z której ja korzystałem i być może będzie dla Ciebie pomocna w planowaniu trasy.

Camino del Norte Mundicamino   https://www.mundicamino.com/rutas-camino-de-santiago/camino-del-norte/

Mapki,profil trasy, odległości, noclegi... itd..

Jechałem również w czerwcu w całość z Bordeaux a dokładnie z Soulac- sur -Mer  / Camino Litorale/  i dwukrotnie w lipcu Iruna-Santandrer-Iruna.

W pierwszych dniach trzymałem się ściśle szlaku pieszego, gdzie przyszło mi pchanie roweru po wertepach w stylu  / sakwy zdejmuję i z rowerem 100 m do góry - powrót po sakwy itd...  / więc odcinki były podwójne w km. W trzecim dniu zrezygnowałem i obierałem drogi alternatywne dla roweru wskazane przy znakach camina pieszego.

Tak czy inaczej to dojedziesz do Santago de Compostela w  terminie zaplanowanym.

Szrokości.Dobrej Drogi i trochę informacji po powrocie jak było.

Pozdrawiam Andrzej

NOWY! Autor: Wojtek | Dodano: 2024-03-09 12:24:08

Dziękuje Andrzej za info. Jeszcze mam pytanie, czy te drogi alternatywne, rowerowe są dobrze oznakowane (żołte strzałki jak w przypadku dróg pieszych)? Czy jest to aswalt czy mieszanka tzn. aswalt, lasy, pola i przełaje?

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2024-03-09 18:34:49

Camino Norte /szlak pieszy /jest dobrze oznakowany w przeciwieństwie do objazdu trudnych odcinków rowerem.Czasem jest tylko strzałka  na drogę asfaltową i koniec...więcej nic.Więc należy sobie  samemu zaplanować jak ponownie wjechać  na camino omijając wertepy.

Najlepiej pobrać jakąś aplikację z mapami.Ja jechałem inaczej mając papierowe notatki nr.drogi, kierunku  i powrotu na szlak. Jednym słowem jak pieszy szlak wchodził w drogę kamienistą to szukałem objazdu asfaltem w zeszycie.

Camino Norte szlakiem pieszym  dla  każdego roweru i MTB  też   jest  trudny i często nieprzejezdny.Dlatego jeśli mógłbym coś doradzić to wybrać się rowerem trekingowym z jak najmniejszym bagażem trzymając się drogi asfaltowej i tych dróg szybkiego ruchu też,bo jazda jest bardzo bezpieczna.

Buen Camino

NOWY! Autor: Ania | Dodano: 2024-03-12 20:30:17

22 czerwca wyruszam z Gliwic rowerem do Camino de Santiago. I mam pytanko czy w Santiago  jest możliwość aby nadać rower do Polski - kiedyś czytałam, że można zostawić na poczcie, pakują i wysyłają. Czy taka usługa jest nadal aktualna? 

NOWY! Autor: Wojtek | Dodano: 2024-03-13 10:23:14

@Andrzej, bardzo Ci dziękuje za info. To cenne informacje dla mnie. Z rowerem mam rozkminkę. Nie mam trekinga, mam mtb i gravela i ten ostatni mnie wciągnął. Jechałem camino frances, jechałem camino portugues i tam bywali gravelowcy, nawet na pieszej trasie.  Dawali radę... oj jak im zazdrościłem na moim MTB, szczególnie na  twardych nawierzchniach :)  Z drugiej strony wiem że najbezpieczniej jednak wybrać się w nieznaną traskę z mieszaną nawierzchcnią z MTB 

NOWY! Autor: @aniia | Dodano: 2024-04-14 11:14:25

Witam. poprosze o kontakt @ ania, w sprawie wyjazdu z Gliwic rowerem do Santiago. mój meiL; andrzejbartnowski@gmail.com

NOWY! Autor: Leszek | Dodano: 2024-04-16 11:30:13

Wybieram się na camino w czerwcu. Jestem starszym panem kiepskim w logistyce podróżowania za granicą.  Planuję przejść szlak z Burgos do Leon , jesli sił starczy  do Astorgi. Bardzo chciałbym stamtąd przemieścić sie do Lourdes we Francji i zupełnie nie wiem jak zorganizować tę podróż / autobus / pociąg /. Uprzejmie proszę o pomoc . Dziękuję

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2024-04-16 18:22:53

Leszku.

Wprawdzie trafiłeś na wątek w temacie Camino del Norte rowerem,ale mogę z własnego doświadczena doradzić z niejednego powrotu z rowerem. / starszy senior ++/

Masz łatwiej,bo masz tylko pecak, więc żadnego problemu z powrotem być nie powinno.

Burgos-Leon-Astorga przejdziesz spokojnie i prawdopodobnie bez deszczu w Czerwcu.

Przenocujesz w Leon ,lub Astorga i wcześnie rano udasz się na dworzec autobusowy kupując bilet w kasie do Irun.
W tym kierunku, czyli szlakiem północnym w Hiszpanii kuruje sporo przewożników /nie tylko ALSA/i być może będzie tylko jedna przesiadka o czym poiformuje sprzedawca biletu w kasie.

W Irun dobrze byłoby przenocować ,a jak nie to szybko na stację kolelową, przy autobusowej i zabrać się najbliższym pociagiem bezpośrednim do Lourdes.Jak będzie mało czasu to bilet dla seniora kupisz w pociągu.

Najlepiej nic na zapas nie planować i wszystko na spokojnie .

Dobrej Szczęśliwej Pięknej  Drogi

NOWY! Autor: J | Dodano: 2024-04-20 20:44:00

@Leszek

tak jak Andrzej sugeruje(a ja uzupełnię) dostajesz się z Leon do Irun w ten sposób: z Leon Alvia 625 (pociąg A Coruña-Barcelona) o godz.13:37 ,40min. jazdy i wysiadasz w Palencia.Po drugiej stronie stacji kolejowej(prawie) dworzec autobusowy i stamtąd o 15:45 autobus Alsy do Irun.O 20:45 w Irun,więc spoko 10min. drogi do schroniska dla pielgrzymów na nocleg a nast. dnia przez most 3.5 km do stacji kolejowej  Hendaye (Francja) i pociąg do Lourdes.Bezpośredni jest o 10:20.Do moich poszukiwañ wstawilem daty 15 i 16 maj.

Powodzenia

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2024-04-20 23:59:56

Jago,

To cenna informacja dla @ Leszka. 
Bardzo się cieszę jak widzę Twoje wpisy.

Ale tak miedzy nami/ znamy się od wielu lat na tym Forum/

Schronisko w Irun jest otwarte dla pielgrzymów o 16-stej  i szybko się zapełnia i o 20:45 może być problem z noclegiem.

Nocowałem tam  trzy razy w tym raz w drodze powrotnej z Santiago wykupując ponownie paszport pielgrzyma niby,że zaczynam Camino del Norte.

Innej opcji wtedy nie było/może teraz jest inaczej/ i mam do tej pory wyrzut sumienia złagodzony trochę tym, że nikomu nie odmówiono z mojego powodu noclegu.Wiec nie poradziłem Leonowi oficjalnego noclegu w  tej alberdze
W prywatnej alb. to co innego.

A wiem,że nie było wolno,takie były przepisy,bo gdy ponownie jechałem i zaczynałem w Irun moje Camino del Norte,które skończyło się przed Santander upadkiem i poważnym skręceniem stawu w kostce ,noclegu w drodze powrotnej Hospitalero odmówił znając prawdę. 
Przenocowałem w Bajonna w bardzo przystępnej cenie.

A Camino del Norte było pokonane  w następnym roku bez żadnego problemu. 

Z pozdrowieniem i dużo serdeczności dla Ciebie.
Andrzej

NOWY! Autor: J | Dodano: 2024-04-21 11:02:54

Witaj Andrzeju,

Twoje obawy co do wolnego miejsca w Albergue są uzasadnione acz nie muszą się tego dnia sprawdzić. Tak oto

https://www.gronze.com/etapa/irun/san-sebastian-donostia podaje wiele innych możliwości noclegu z rezerwacją dla pewności.Ja podałem jedną z opcji.

Dobrych i szczęśliwych Dróg.Pozdrawiam

Jago