Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Camino z Porto

NOWY! Autor: Jan | Dodano: 2010-01-23 12:55:47

Witam. Chciałbym w  wrześniu 2010 iść z Porto (Camino portugalskie), potrzebuję dobrego przewodnika najlepiej po polsku ewentualnie angielsku, będę zadowolony także z każdej porady od kogoś kto chciałby mi pomóc,(jak dolecieć, gdzie spać, itd). W ubiegłym roku byłem na Camino francuskim było wspaniale, chciałbym iść jeszcze raz więc pomyślałem o innej drodze. Buen Camino.

NOWY! Autor: Anka | Dodano: 2010-01-25 14:50:14

Na stronie alberguederates są mapki trasy właśnie od Porto i one mi w zasadzie wystarczyły. Jest też dostępny opis Marka i jego żony z tej trasy, znajdziesz  łatwo w intenecie.  Ja miałam jeszcze wydrukowany PDF ze strony CSJ. Trasa jest bardzo dobrze oznakowana, więc mapki w zasadzie wystarczają do przejścia. Nowe schronisko jest w Ponte de Lima, a na jesieni miało być otwarte w Portela (10 km za Barcelos).

Niebezpieczne jest wyjście z Porto, bo długo idzie się wzdłuż ruchliwej ulicy, więc ja zdecydowałam się wyjechać z Porto metrem. W samym Porto nie ma schroniska dla pielgrzym.ów, więc albo hostel albo couchsurfing. 

NOWY! Autor: Iwona | Dodano: 2010-01-27 14:22:04

W zeszłym roku byłam na camino portugalskim. Jeśli masz jakieś pytania to czekam na maila floks@wp.pl pozdrawiam serdecznie:)

NOWY! Autor: Tomek | Dodano: 2010-02-06 21:15:39

Zamiast duplikować tematy proponuję się rozejrzeć po forum.. najlepiej tutaj... :)

http://www.caminodesantiago.pl/index.php?action=show_forum_topic&id=310

NOWY! Autor: Jan | Dodano: 2010-02-14 22:18:18

Dziękuję wszystkim za pomoc, wykorzystam Wasze porady przy organizacji pielgrzymki.

BUEN CAMINO.

NOWY! Autor: Bietka | Dodano: 2010-05-31 20:59:00

Nigdy nie byłam na camino ale w tym roku chcę spróbować. sęk w tym że łatwo się gubię. Chcę iść z Porto. Jak z oznaczeniami drogi? Do jakiej stacji metra trzeba dojechać w Porto żeby nie iść tą ulicą przed którą wszyscy ostrzegają?  Bardzo się uśmiecham do wytrawnych wędrowców o wszelkie wskazówki. Co wziąśc ze sobą . czy potrzebny jest namiot?. Jak ze schroniskami dla pielgrzymów na trasie.?. Gdzie dokładnie dostaje się legitymacje pielgrzyma w Porto?. pozdrawiam

NOWY! Autor: ola | Dodano: 2010-06-09 07:25:42

hej wybieram sie pierwszy raz na camino. ruszam 17 wrzesnia z porto jakby ktos chcial sie przylaczyc zapraszam pozdr ola

NOWY! Autor: Ania | Dodano: 2010-06-09 22:11:56

Bietko,

W Porto Credencial możesz kupić w Katedrze. Codziennie o 11.00 po Mszy Św, na pewno spotkasz przy wyjściu czynny punkt informacyjny. W ubiegłym roku paszport kosztował 0,5 euro. Oznakowanie szlaku jest bardzo dobre na terenie Portugalii, po hiszpańskiej stronie bywa gorzej. Charakterystyką Drogi Portugalskiej są podwójne strzałki: żółte prowadzące do Santiago i niebieskie - do Fatimy. Spotkasz je już przy Katedrze. Proponuję wyjechać na peryferie miasta np. autobusem linii 602 na trasie Cordoaria - Aeropuerto. Wysiąść najlepiej na przystanku Guardeiras (ok 30-35 min jazdy licząc od początku trasy).  Po przejściu ok 200m ulicą R. Eng. Frederico Ulrich skręcisz w lewo - tam już jesteś na Drodze. Dalej poprowadzą Cię znaki i św, Jakub. Nie spotkałam na trasie nikogo z namiotem, Tam, gdzie nie było schroniska nocowałam u Bombeiros. Na forach stron związanych z Camino znajdziesz wiele praktycznych szczegółów, łącznie z adresami schronisk, ale gdybyś miała wątpliwości, pytaj. Buen Camino:)

NOWY! Autor: Danka | Dodano: 2010-08-15 14:55:42

Przeszłam w tym roku camino portugalskie i  chętnie podzielę się swoim doświadczeniem. Droga portugalska jest doskonale oznakowana żółtymi strzałkami , w częsci hiszpańskiej trochę gorzej , ale też łatwo odnależć drogę.Namiot jest absolutnie niepotrzebny, nawet karimata się nie przydaje .We wszystkich albergach są łóżka i materace.Ja wzięłam za dużo rzeczy. Następnym razem wezmę tylko dwa komplety ubrań i bielizny. Po dojściu do alberge prałam wszystko co miałam na sobie ( zdarzyło mi się, że wyprałam również komórkę) i po godzinie dwóch wszystko było suche. Dla mnie droga była fizycznie trudna , ale dałam radę bez żadnego szwanku na zdrowiu. Mam 56 lat i bałam się tego wysiłku i upałów i ktoś z caminowiczów  napisał mi,że wszystko się ułoży ,że Ktoś nade mną czuwa w tej "Drodze".  I rzeczywiście - było kilka trudnych sytuacji i zawsze się układało , ktoś stawał na naszej drodze, żeby pomóc znależć rozwiązanie. Portugalczycy znają angielski , natomiast Hiszpanie - i młodzi i starsi - nie znają i nawet się nie starają mówić , więc warto nauczyć się przed wyjazdem podstawowych słów , zwłaszcza związanych z szukaniem drogi albo pozdrawianiem. Pozdrawiam wszystkich .Danka

NOWY! Autor: Władek | Dodano: 2010-08-25 21:02:07

Witajcie Ania i Dana. Planuję Camino portugalskie. Chciałbym iść z Fatimy do Santiago.  Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki, które zechcecie napisać.

NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2010-08-26 11:43:48

http://www.santiago.defi.pl  

Pod tym linkiem znajdziesz Oficjalną Stronę Kubu Camino -potem forum i masz tam małą wyszukiwarke w ktorą wpisujesz - camino portugalskie i nasz  sporo widomosci na ten temat

Pozdrawiam

NOWY! Autor: szlenku | Dodano: 2010-08-26 12:56:47

Cześć Danka

Proszę podaj dokładnie jaką trasę przebyłaś z podziałem na dni. Czy zatrzymywałaś się gdzieś dłużej? Gdzie na dłużej warto sie zatrzymać?

Będę bardzo wdzięczny :)

My wyruszamy 8 wrzesnia do Porto.

NOWY! Autor: wojtek | Dodano: 2010-08-26 19:37:21

Przeszliśmy w lipcu, w bardzo trudnym okresie (dojście na 24 lipca wigilia św. Jakuba) podję naszą trasę

1. Porto (metrem linia B do stacji Vilar do Pinheiro– S. Pedro Rates 19,6 km
2. S. Pedro Rates – Barcelos 15,9 km
3. Barcelos – Ponte de Lima 33,6 km
4. Ponte de Lima – Rubiăes 18,7 km
5. Rubiăes – Valença (granica na rzece Minho, zmiana czasu + 1h) Tui 19,6 km
6. Valença lubTui – Redondela 30,7 km
7. Redondela – Pontevedra 18,2 km
8. Pontevedra – Caldas de Reis 23,1 km

9. Caldas de Reis – Pádron 18,6 km
10. Pádron – Santiago de Compostela 23,9 km

NOWY! Autor: szlenku | Dodano: 2010-08-26 21:37:52

A zatrzymywaliście się w jakimś miejscu na dłużej niż jedną noc? Mamy więcej czasu i szukam ciekawych miejsc które warto zwiedzić.

NOWY! Autor: Ania | Dodano: 2010-08-27 08:27:38

Szlenku,

W schroniskach dla pielgrzymów można z założenia zatrzymać się na jedną noc. Jeśli chcecie w danym miejscu pobyć dłużej, to należałoby wybrać pensjonaty lub jakies hoteliki. Ja np. w Caldas de Reis nocowałam w małym hotelu płacąc 30 euro za pokój 2-osobowy (w ub. roku w tej miejscowości nie było schroniska). Można też wydłużyć trasę przez dodatkowe przejścia, np. wariant Camino Portugues de la Costa wiodący przez podobno - bo niestety nie byłam - urokliwą Viana do Castelo. Polecam też Bragę (można tam dojechać pociągiem podmiejskim z Porto albo np. iść z Barcelos. Warto też - juz blisko celu - odbić 3 km od trasy w okolicach Padron i dojść na nocleg do schroniska w Herbon w klasztorze franciszkanów. To idealne miejsce dla tych, którzy chcą odpocząć od cywilizacji a jednocześnie wyciszyć przed wejściem do Santiago. 

Buen Camino:) 

NOWY! Autor: Krzysztof | Dodano: 2010-08-27 09:38:43

Proszę podpowiedzcie jak dostaliście się do Porto.

NOWY! Autor: Ania | Dodano: 2010-08-27 11:43:21

Ja leciałam LOTem do Madrytu a następnie Ryanairem do Porto. Powrót też tą linią z Santiago do Madrytu. Sprawdź, tania linia często robi promocje a i nasz narodowy przewoźnik potrafi być konkurencyjny. 

NOWY! Autor: Aga | Dodano: 2010-08-29 14:17:19

W tym roku idę camino z Porto. Jednak jest mały problem, otóż w mieście tym ląduję około północy, nie wiem za bardzo gdzie się podziać przez resztę nocy, bo albergue podobno nie ma, a hostele drogie. Czy ktoś był w podobnej sytuacji może i wie jak można wybrnąć z tej sytuacji? Następnego dnia wyruszam już w drogę, kwestia tyko tego co z tymi kilkoma godzinami:( Pozdrawiam

NOWY! Autor: Sonix | Dodano: 2010-08-29 15:51:03

Ja za 2 tygodnie ide camino z porto i mamy ten sam problem co ty Aguś.Przylatujemy dokładnie o północy do Porto,więc postanowiliśmy po prostu wyciagnąć spiwór i przespac sie na lotnisku.

NOWY! Autor: Łukasz | Dodano: 2010-08-30 07:52:59

Ja w ubiegłym roku szedłem Drogą Francuską ale miałem podobny problem. Z Madrytu do Burgos, gdzie zaczęliśmy pielgrzymkę z moją dziewczyną, przyjechaliśmy grubo po płónocy. Albuerge było zamknięte. Te kilka godzin przespaliśmy w parku na ławce, a rano obudził nas stukot pielgrzymich kijów - bo camino prowadziło przez ten park. Buen Camino

NOWY! Autor: Ania | Dodano: 2010-08-30 10:30:03

Aga,

Jeśli wylądujesz w Porto przed północą, to masz niemałe szanse złapać połączenie z centrum miasta. Na stronie www.stcp.pt możesz sprawdzić rozkład jazdy autobusów. Ostatnie kursy linii 601 i 602 są o odpowiednio 00.38  i 00.45. Obydwa numery kursują do placu Cordoaria, a stamtąd 5 min na piechotę do pensjonatu Estoril www.pensaoestoril.com. Może uda się ustalić z obsługą późne dotarcie na nocleg? Inaczej zaczyna się Drogę, jeśli pielgrzym wyruszy wyspany i odświeżony :)

Buen Camino!

NOWY! Autor: Aga | Dodano: 2010-08-30 20:00:40

Dzięki, nie wiem jak to będzie, ale po całym dniu podróży dobrze byłoby się odświeżyć nieco przed wędrówką:)

Ostatecznie zostaje śpiwór i ciepła podłoga:)

Pozdrawiam

NOWY! Autor: Agnieszka | Dodano: 2010-12-13 19:11:57

w 2011 chcę przejsc portugalska droge do Compostelli zaczynajac trase w Porto,
jesli znajda sie chetni do towarzyszenia mi w drodze bedzie mi bardzo milo :)
podaje kontakt na skrzynke mailowa adogaj@op.pl

pozdrawiam przedświatecznie Agnieszka

NOWY! Autor: Darek | Dodano: 2010-12-22 09:21:46

Witam, planuje w czerwcu 2011 r. przejść część Drogi Portugalskiej z Lizbony lub Porto (jeszcze się zastanawiam, zależy pewnie od urlopu i funduszy). Czy ktoś się wybiera, myśli o drodze? Chętnie wymienię się doświadczeniami, w tym roku przeszedłem część Drogi Francuskiej, tj. od Ponferrady (ok. 200 km). Być może ktoś chciałby się przyłączyć? Proszę o kontakt sodaja@wp.pl

NOWY! Autor: Jola | Dodano: 2011-01-06 20:22:22

Witam wszystkich,

dwa lata wędruję po "caminach". Mam za soba Camino del Norte i Aragońskie w Hiszpanii. W tym roku, na przełomie kwietnia i maja chcę pójść z Porto do Santiago, ale przez Castelo - w zeszłym roku spotkany Portugalczyk polecał mi tę trasę. Czy ktoś szedł tym szlakiem i gdzie mogę znaleźć przewodnik z Porto do Valencia przez Castelo. A może znalazłby się ktoś chętny na wędrówkę. Znam b. dobrze angielski i też hiszpański. Nie jestem super zawodnikiem i nie szczycę się, że dzisiaj przeszłam 30...40...50 km, jak to nieraz słyszałam w albergach. Lubię chodzić, ale nie jestem masochistą. I jestem panią w średnim wieku (52). Jola

NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2011-01-06 23:35:04

Do Joli! Pisząc przewodnik o camino z Porto napotkałem wzmiankę o Caminho Portugues de la Costa, którego trasa przebiega wzdłuż Oceanu z Porto przez Viana do Castelo ale żadnych konkretów. Ania, która przekazała mi swoje uwagi była w Viana do Castelo (pojechała tam z Valenca) i pisze, ze nie spotkała tam żadnych strzałek. Prawdopodobnie ta trasa nie jest oznakowana, a noclegi tylko u Bombeiros. Kiedyś ktoś na forum pisał, że przeszedł tę trasę ale nie mogę tego wpisu znaleźć. Być może jest szansa na pokonanie znacznej części drogi po plaży! Podaj swego maila. Jeśli znajdę gdzieś jakieś wpisy na innych forach to prześlę Ci namiary. Ja mam zamiar we wrześniu przejść z Lizbony. Pozdrawiam. Buen camino!

NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2011-01-06 23:44:50

Do Joli! Znalazłem stronę z opisem! http://caminoportuguesporlacosta.com/ Tu chyba znajdziesz to czego szukasz! Daj znać czy o tym myślałaś. A może przetłumaczysz na polski i wzbogacimy przewodnik camino z Porto? Co Ty na to?  Pozdrawiam! Buen camino!

NOWY! Autor: Jola | Dodano: 2011-01-07 10:28:29

Do Macieja,

dziękuję ci bardzo za wiadomości - przejrzę wszystko i dam znać, co ciekawego wyczytałam. Mój mail: jolatomaszewska@interia.pl. Chętnie wymienię się wrażeniami. Jeszcze raz dziękuję!

NOWY! Autor: Krzysztof | Dodano: 2011-01-07 15:09:40

Do Joli. Znalazłem jeszcze taką stronę

http://pilgrim.peterrobins.co.uk/routes/details/portcosta.html

Pozdrawiam! Buen camino!

NOWY! Autor: Ania | Dodano: 2011-01-07 19:40:46

Jolu,

zgodnie z tym co pisze Maciej  w tym roku zrobiłam krótki wypad pociągiem do Viana do Castello z Valenca. Niestety miasto to niewiele oferowało dla pielgrzymów (poza zniżką na nocleg w schronisku młodzieżowym). Tak jak pisał Maciej nie spotkałam też żadnych strzałek a napotkani ludzie nie bardzo wiedzieli o czym mówię..Nie mniej wcale nie żałuję tego wypadu (prześliczna Bazylika na szczyciee góry) a i trasa nadmorska z pociągu wygładała na ciekawą i z pewnością bardzo, bardzo malowniczą.

Trzymam kciuki za przecieranie szlaków! I Buen camino!

NOWY! Autor: mario | Dodano: 2011-01-09 19:05:25

pozdrawiam planuję camino  z porto ale chcę sie  zmieścić  w 2 tyg.wylot w-wa -porto 03.05 cena 530zł,  powrót santago-waw ok.1150 zł 16,17 05 idę pierwszy raz i nic nie wiem ,mogę też zminić trasę na primitivo z oviedo, termin mogę dostosować ale nie przed 28.04 i aby wrócić przed 25.05  planuję zabrać namiot ,generalnie chcę isć samotnie  ale warto mieć świadomość że ktoś jest w pobliżu dlatego zapraszam

NOWY! Autor: Ania | Dodano: 2011-01-09 22:38:38

Mario,

Przed zakupem biletu lotniczego weź pod uwagę różne możliwości: przesiadki, przewoźników, promocje. Na stronach wyszukiwarek takich jak np. esky lub skyscanner można np. dzisiaj znaleźć bilet z SdC do Warszawy w wybranym przez Ciebie terminie za 830 PLN (przesiadki w Madrycie i Kopenhadze). Polecam też stronę www.booking.com która ułatwi znalezienie hotelu w Madrycie w pobliżu lotniska Barajas. Jeśli dokona się rezerwacji z dużym wyprzedzeniem, można trafić na bardzo atrakcyjne ceny.

Buen camino

NOWY! Autor: j | Dodano: 2011-01-10 12:46:35

Mario,

do Porto lata ryanair, z Santiago rowniez (np. do Madrytu albo Girony). moze warto rozwazyc przelot do jakiegos innego polskiego miasta niz warszawa i potem pociagiem. Dwa razy przeszlam camino (raz Portugues z Porto) i dwa razy udalo sie zmiescic wszystkie przeloty i przejazdy w kwocie ok. 700 zl za wszystko, rezerwujac mniej wiecej w kwietniu (trasa w lipcu).

NOWY! Autor: mario | Dodano: 2011-01-10 21:48:49

wielkie dzięki