Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Autobusy ALSA na Camino

NOWY! Autor: zośka | Dodano: 2010-04-18 17:58:51

Mam nadzieję, że przydatna wiadomość dla wielu. ALSA.ES uruchomiła w tym roku specjalne dojazdy na wszystkie trasy Camino. Dokładne info z mapką na stronie startowej ALSA.ES (hiszpański, francuski, angielski, niemiecki).

NOWY! Autor: Zofija | Dodano: 2010-05-18 12:13:13

mam pytanie odnośnie kupowania biletów alsa przez internet- co trzeba wpisać w miejscu NIF/Passport/NIE, żeby zadziałało? i czy nie ma problemu z płaceniem polską kartą kredytową? z góry dzięki za pomoc:)

NOWY! Autor: R | Dodano: 2010-05-18 13:44:31

Trzeba wpisać numer paszportu lub dowodu osobistego... . Pozdrawiam.

NOWY! Autor: R | Dodano: 2010-05-18 13:45:48

Bo później bilet wydrukowany jest ważny z tym dokumentem i przy wchodzeniu do autobusu trzeba pokazać swój paszport lub dowód na który kupiłeś bilet

NOWY! Autor: Zofija | Dodano: 2010-06-15 13:43:26

jest w alsie taka opcja Bus Plus card, z ktrórą nie pobierają opłaty manipulacyjnej. zamówienie nic nie kosztuje a można oszczędzić te 2,5euro:)

https://www.alsa.es/portal/site/Alsa/menuitem.ed9edff2a728bee0abf2abf2421000e5/?vgnextoid=012cbc4d35b09110VgnVCM1000002401005eRCRD&tecnocom.form.view=altaTarjeta

na mejla przychodzi tymczasowy kod a fizycznie kartę można odebrać w punkcie sprzedaży. ja póki co mam tylko kod i działa:)

NOWY! Autor: tosc09 | Dodano: 2010-06-15 17:00:31

Ale czy trzeba koniecznie pokazać paszport, którego numer widnieje na bilecie?

Jeśli wpisałem numer paszportu, a chcę pojechać na Camino tylko z dowodem to mnie wpuszczą do autobusu?

NOWY! Autor: R | Dodano: 2010-06-15 17:11:08

Dzięki Zofia, bardzo pomogłaś. Polacy lubią oszczędzać, więc pewnie wielu się ucieszy :)

Buen Camino

NOWY! Autor: ula | Dodano: 2010-06-20 12:24:29

Ja mam inne pytanie, skąd w Santiago odjeżdzają autobusy linii alsa do madrytu? niestety ,nie mogę nigdzie znaleść tego adresu. pozdrawiam:)

Buen Camino!

NOWY! Autor: H | Dodano: 2010-06-20 23:07:13

Z dużego dworca autobusowego. Plan miasta otrzymasz w informacji turystycznej. Do dworca można swobodnie dojśc z centrum- kilkanaście - 20 parę min.Dworzec - patrzę teraz na plan Santiago- jest przy rua de Rodriguez de Viguri i praza de Camilo Diaz Balino.

NOWY! Autor: ula | Dodano: 2010-06-21 13:54:33

dzięki bardzo za informację:) nie mogę się już doczekać!

NOWY! Autor: ula | Dodano: 2010-07-23 11:58:52

od dłuższego czasu próbuję kupić przez internet bilety na alsie z madrytu do leon i z santiago do madrytu...niestety bez skutku... czy macie podobne problemy? mi już z 3-ech kart odrzucało tranzakcję. trochę się obawiam,że na miejscu moze się okazać,że nie ma już miejsc...

pozdrawiam szykujących się na drogę;)

NOWY! Autor: Alina | Dodano: 2010-07-23 12:32:13

Ula, ja ma to samo! Próbuje kupic bilet z Madrytu do Astorgi i kiszka. Daj znać, jak ci się uda. A tak z ciekawosci o której godzinie chcesz wyjechac z Madrytu, ja o północy i mam nadzieję, że w związku z tym, w razie problemów z zakupem przez Internet kupię bilet - no nie wiem w kasie nocnej? u kierowcy?

Natomiast z Santiago będę wracać Spanairem do Madrytu - samolot wychodzi taniej niż autobus - kupiłam bilet na Lataj.pl Buen Camino! A

NOWY! Autor: Ola | Dodano: 2010-07-23 14:02:55

Ja z Santiago do Madrytu będę lecieć Ryanairem:) I też wyszło taniej niż autobus! Zależy od dnia na jaką cenę się trafi, ale może wyjść faktycznie taniej, albo co najmniej porównywalnie (za to ile czasu się oszczędzi:))

NOWY! Autor: ula | Dodano: 2010-07-23 15:29:29

planowałam jechać z madrytu o 13.45 do Leon, wyczytałam na stronie alsy,że można kupić bilety na lotnisku w madrycie i tak chyba też zrobię:) samolot....dobra opcja,ale niestety teraz bilety już są dużo droższe i zostanę przy opcji autobusowej:)

Buen Camino!

NOWY! Autor: teresa | Dodano: 2010-07-23 18:48:19

suoper z tym samolotem z santiago do madrytu. Jest jeden problem: odprawa online.

NOWY! Autor: Ola | Dodano: 2010-07-23 21:03:32

Wiem, też już o to pytałam:) Powiedziano mi, że z wydrukowaniem karty pokładowej nie ma problemu w Europejskim Centrum Pielgrzymowania w Monte do Gozo. A jeśli nie tam, no to po drodze są większe miasta i w każdym dużym mieście (w samym Santiago pewnie też) na pewno jest kawiarenka internetowa, w której będzie można to zrobić za jakąś niedużą opłatą.:)

NOWY! Autor: Ola | Dodano: 2010-07-23 21:06:42

"Tengo que imprimir la tarjeta de embarque" - "Muszę wydrukować kartę pokładową" po hiszpańsku;) Może się przydać ten zwrot:)

NOWY! Autor: teresa | Dodano: 2010-07-25 10:09:12

dzięki Olu, to duża pomoc. Muszę się przyznać że to moja pierwsza wyprawa tego typu i mam trochę stracha

NOWY! Autor: Ola | Dodano: 2010-07-25 12:47:58

Dla mnie też pierwsza:) I też mam stracha. Ale zostawmy wszystko w rękach św.Jakuba!

NOWY! Autor: Alicja | Dodano: 2011-07-03 11:39:11

Witam. I PROSZĘ O POMOC :)

Śledzę to forum już od dawna, no i w tym roku podjęłam nieodwołalną decyzję - jadę na camino :) Samoloty zarezerwowane, wylatuję 19 lipca. No i korzystając z porad z tego forum postanowiłam kupić bilety dojazdowe w Hiszpanii przez internet i tu zaczęły się schody... Na renfe nie akceptują transakcji moją kartą, na alsa notabene tez nie, ale spróbuję jeszcze przez paypal. Natomiast mam ważne pytanie, które tu już padło, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi: co należy wpisać przy opcji wpisywania numerów identyfikacyjnych? Numer NIF i NIE mnie nie dotyczy, ale paszportu też nie mam ważnego, bo zamierzam posługiwać się dowodem osobistym. Ale na stronach alsy nie uwzględnili takiej opcji. Czy jak wpiszę nr dowodu w rubryczce "paszport" to nie będzie problemów przy wsiadaniu? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

NOWY! Autor: alina | Dodano: 2011-07-03 14:46:40

Też nie miałam paszportu, wpisałam serie i numer dowodu osobistego - nie było żadnych problemów. Drukujesz bilet z internetu (koniecznie musisz mieć wydruk)  i pokazujesz kierowcy razem z dowodem, on ma cie na liście pasażerów, sprawdza imię nazwisko chyba nawet nie wpatrywał się w numer dowodu osobistego. Co do płatności to tez miałam kłopoty udało się zapłacić kartą Visa.Buen Camino. A

NOWY! Autor: Ewa | Dodano: 2011-07-03 16:38:01

Bardzo prosze o informację przyjezdzam do Pamplone w nocy, czy ktoś zna i wie o mozliwosciach noclegu w hotelu lub kwatery.pozdrawiam

NOWY! Autor: Alicja | Dodano: 2011-07-03 18:42:09

Wielkie dzięki Alina :) Jak się uda jeszcze przebić przez tę płatność, to będzie ok :)) Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów!

NOWY! Autor: Marcin | Dodano: 2011-07-04 01:49:40

Witajcie,
czy orientuje się ktoś, czy posiadając jedną kartę BUS PLUS mogę kupić dwa bilety (dla siebie i towarzysza)?

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2011-07-04 10:46:49

Witam! Mam pytanko. Chcę dotrzeć do Santander autobusem.
Rozumiem, że jest różnica między: Startem z: Madrid (intercam Av.america) a startem z terminalu 4.

Przylatując 22 lipca na godzinę 14.00 nie mam już tego łatwego połączenia z lotniska. Muszę dotrzeć na ten drugi dworzec w Madrycie. Czy te 10 km łatwo pokonać metrem lub czymś innym?

A może istnieje inne połączenie z lotniska do Santander?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2011-07-04 10:59:15

ps.
Połączenie metrem już znalazłem :)

pozostaje drugie pytanie.

NOWY! Autor: Kasia K. | Dodano: 2011-07-04 21:09:47

Ja miałam podobny problem w zamówieniu biletów przez stronę ALSY, kiedy system nie chciał przyjąć mojej karty płatniczej. Skorzystałam jednak przez stronę www.movelia.es i wszystkie bilety (ALSA też) udało się bez problemu zarezerwować.

Ja mam takie pytanie. Czy orientuje się może ktoś jak dojść z lotniska do przystanku autobusowego ALSA w Madrycie? Już 12.07 trzy piękne Kasie wylatują z Katowic:).

pozdrawiam!

NOWY! Autor: Asia | Dodano: 2011-07-04 22:31:34

Z pod lotniska odchodzi metro, podobno wszystko jest bardzo widocznie oznakowane. Jest tam tylko jedna linia (numer 8) :) Dworzec autobusowy ALSA jest na przystanku Avenida de America. I żeby tam dojechać są dwie opcje:
1) Wsiąść w linie 8 i wysiąść na przystanku ´Colombia´, gdzie należy przesiąść się na linie 9 i wysiąść na przystanku Avenida de America.
lub
2) Wsiąść w linie 8 i na przystanku ´Mar de cristal´ zmienić na linie 4 i pozniej juz na Avenida de America.

Wszystko można dokłanie zobaczyć na akutalniej mapie metra w Madrycie na stornie http://www.metromadrid.es/en/index.html i też można tam poczytać o cenach i różnych opcjach biletów :)

PS. Ja wylatuję już 6 lipca do Madrytu :)

NOWY! Autor: Kasia K. | Dodano: 2011-07-04 23:25:51

Dziękuję i... Buen Camino!

NOWY! Autor: Alicja | Dodano: 2011-07-05 11:43:58

Coraz więcej lipcowych caminowiczów :) Ja wylatuję 19 lipca i idę na Primitivo, może się z kimś spotkamy :)) Biletów niestety nie udało mi się kupić ani na stronach alsy, ani na movelii, ani na renfe, a kombinowałam aż z trzema kartami, dwóch banków - wszystkie odrzuciło. Udało się dopiero u alsy przez system paypal. Z Santiago chciałam powrócić do Madrytu pociągiem, więc będę kupowac w Madrycie. Co do metra w Madrycie, to można ściągnąć z ich strony mapkę całej sieci metra. Z planem miasta (choćby z google maps) mam nadzieję, że da się dotrzeć, gdzie się potrzebuje. A mam pytanie  - może ktoś zna jakiś niedrogi hostel w Madrycie, blisko dworca autobusowego? Przylatuję wieczorem i w dalszą drogę chciałabym ruszyć następnego dnia rano, więc muszę gdzieś przenocować. Buen camino :)

NOWY! Autor: Justyna | Dodano: 2011-07-05 14:43:32

Ruszam z Leon 17 lipca - 16 wieczorem z Poznania. Stres ogromny, ale radosć chyba jeszcze wieksza. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, gdzie w Leon można dostać paszport pielgrzyma?

NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2011-07-05 15:04:43

Dostaniesz credencial  w albergue Madres Benedictinas w Convento Santa Maria de las Carbajalas - otwarte od 12:00 do 14:00 i od 16:00 do 22:00.

Pozdrawiam! Buen camino!

NOWY! Autor: Ola K. | Dodano: 2011-07-15 16:53:27

Hola;)

gdy zamawiam bilety w ALSA i mam rubryczkę "Datos pagador" pojawia się tam do wpisania numer paszportu/dowodu. Zamawiając bilety nie korzystam ze swojej karty. Do danych na bilecie podaje oczywiście swój numer dowodu ale czy nie ma to żadnego znaczenia, że numer dowodu osoby płacącej za bilet (posiadacza karty kredytowej) nie będzie moim numerem? Zapene to tak zwana oczywista oczywistość ale z ALSY korzystałam tylko kupując bielty na miejscu i wolałabym rozwiać swoje wątpliwości;)

NOWY! Autor: Rafal | Dodano: 2011-07-16 10:55:59

Różnica nie ma żadnego znaczenia. A tak poza tym jeździłem juz wile razy ALSĄ (ostani raz kilka dni temu) i ani razu nik nie sprawdzał mi ani paszportu ani dowodu tylko bilet. Kupuj i jedź spokojnie. Pozdrawiam.

NOWY! Autor: Kam | Dodano: 2011-07-17 23:28:23

A ja chciałem się zapytać czy wystarczy wydrukować to co ALSA przesłało mi na maila, czy trzeba jakoś bezpośrednio ze strony tego przewoźnika?

NOWY! Autor: Ola K. | Dodano: 2011-07-18 20:08:03

dzięki Rafał:)

NOWY! Autor: Rafał | Dodano: 2011-07-18 22:39:17

Pax.

Wystarczy wydrukować to co przyślą nic więcej. Pozdrawiam.

NOWY! Autor: Kam | Dodano: 2011-07-19 21:21:50

Dzięki :)

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2011-07-21 12:21:06

A kiedy wysyłają bilet e-mailem? Zapłaciłem PAYPALem a wyskoczył mi błąd na stronie. I nie wiem czy jestem pasażerem. 

NOWY! Autor: Ola K. | Dodano: 2011-07-23 10:18:55

może komuś pomoże ta informacja, bo widzę, że nie tylko ja miałam problem z dokonamiem płatności z pominięciem PayPala;) płatności można dokonać za pomocą konta walutowego w Banku Zachodnim WBK:) bo niestety karta kredytowa VISA, którą się posługiwałam  została odrzucona.

NOWY! Autor: Dorota | Dodano: 2011-08-10 18:01:49

Też mam pytanie odnośnie kupowania biletów Alsy. W zeszłym roku bez problemu kupiłam przez internet przy pomocy kart płatniczej WBK. W tym roku próbowałam tej samej karty, potem karty kredytowej i za każdym razem wyskakiwała informacja, że bank odrzucił operację. Kontaktowałam się z bankiem i poinformowali mnie, że wina leży po stronie Alsy, bo do nich nie dotarła nawet żadna informacja od Alsy o trnsakcji. W końcu spróbowałam PayPala i znowy błąd!!! Nie wiem, czy to jakaś chwilowa awaria, czy co... Do wyjazdu coraz bliżej i nie wiem co robić:( Pomocy!

NOWY! Autor: dymitr | Dodano: 2011-08-10 18:10:13

Wczoraj powiedzieli, że mają awarię systemu płatności PayPal. Jeszcze nie naprawili. Czekamy(

NOWY! Autor: Dorota | Dodano: 2011-08-10 18:50:21

Wielkie dzięki za informację! Przynajmniem wiem, że jeszcze nie wszystko stracone;)

NOWY! Autor: aga s. | Dodano: 2011-08-10 19:54:15

Wlasnie wrocilam z Camino. Kupowalam bilety na autobusy Alsa bez problemu w dzien przed odjazdem w kasach na stacjach ( Barcelona- Pampeluna, Santiago- Madryt). Nie trzeba kupowac z gory i placic karta :-)

NOWY! Autor: Dorota | Dodano: 2011-08-10 19:58:37

Dzięki za info:) Jeśli nie naprawią tego PayPala to chyba tak zrobię...

NOWY! Autor: CAMI(L)NO | Dodano: 2011-08-24 11:35:09

Również miałem problem z zakupem biletów na stronie alsa.es gdyż interesowały mnie połaczenia z Madrid-Baraja do Leon. Próbowałem płacić na wszelkie możliwe sposoby dostępnymi mi kartami m.in. MasterCard z Millenium, MarterCard z Bzwbk oraz VISA z ING - wszystkie transakcje zostały odrzucone bez względu na to jakie dane posiadacza karty wpisywałem (z opcją NIF, NIP i tax). W ostateczności zdecydowałem się na PAyPall i przeszło od razu. Po chwili dostałem maila z asla.es o potwierdzeniu płatności z PayPall wraz z możliwością wydruku biletów. Wszelkie problemy tego typu wynikają raczej z braku odpowiednich zabezpieczeń transakcji przez stronę alsa.es, bo na żadnym etapie nie jest to połaczenie szyfrowane.

Na marginesie, zdziwiło mnie dlaczego na opcjach połaczenia z AeroportoBaraja do Leon znikają wszelkie zniżki jak np. - 20% jeżeli bookuje się na 15 dni przed planowaną trasą? W końcu to ten sam bus który z lotniska przejeżdża przez Centrum i dalej jedzie do Leon...

Buen Camino

NOWY! Autor: Michał K. | Dodano: 2011-08-26 09:00:55

Alsa ma różne promocje, przy zakupie wcześniejszym niż 15 dni przed odjazdem często jest 25 % taniej. Warto przejrzeć zakładkę z promocjami na alsa.es (zielony prostokąt OFERTAS).

Buen Camino!