NOWY! Rowerem do Santiago w 2011
NOWY! Autor: bm | Dodano: 2010-07-22 16:12:18
witam Wszystkich i z góry dziękuję za każdą pomocną informację.
Planuję rowerową pielgrzymkę w 2011 roku, w związku z tym faktem proszę o informację osoby zorientowane w temacie. Czy w okolicach noclegowni znajdują się miejsca do rozbicia namiotu (w planie mam takie pielgrzymowanie), czy można wówczas korzystać z albergi (dostęp do wody, kuchni, sanitariaty), w jakim stopniu drogi (nie asfaltowe) pozwalają się przemieszczać (dysponuję rowerem trekkingowym), czy osiągalne są jakieś mapki takich szlaków.
kolejny temat to transport roweru (w planach mam odbycie drogi francuskiej) a więc jaki najlepszy wybór, czy ktoś przewoził rower z Polski pociągiem, może busem lub samolotem (jeśli tak, proszę o odpowiedź, jaki jest przybliżony koszt, jakie wymagania w transporcie) oraz jak wygląda rozwiązanie problemu powrotu do kraju (planuję dojazd do Finisterre)
Założeniem jest aby na ten cel poświęcić około 3-4 tyg. czasu, proszę o podpowiedź w jakiej możliwej kwocie mogę zorganizować taki wyjazd, ile wynosi średni koszt pobytu dziennego + oczywiście podróż i transport sprzętu. (bez jakichś specjalnych fajerwerków :-) mam nadzieję sporo czasu poświęcić na zwiedzenie jak największego możliwie obszaru mijanego na drodze pielgrzymki.
Osoby, mogące pomóc i chcące się podzielić informacjami, proszę o kontakt w tym miejscu lub też na poniższy adres e-mailowy: bm.bmb.bm1@gmail.com. Będę wdzięczny za każdą informację, przeczytałem sporo na ten temat, jednak większość poparta jest pielgrzymowaniem na piechotę, widzę jednak, że między tak różnymi drogami (pieszo i rowerem) występuje wiele różnic.
Planuję maj przyszłego roku. Pozdrawiam serdecznie, BM.
NOWY! Autor: Rowerzysta | Dodano: 2010-07-27 20:36:29
Proponuje Ci na początek przeczytać książkę „Rowerem do Santiago de Compostela”, autor Piotr Kopacz, , do kupienia w księgarniach internetowych
Tam znajdziesz parę dobrych wskazówek i inne „ciekawostki” przeżyte na camino z rowerem.
Powodzenia.
NOWY! Autor: bm. | Dodano: 2010-07-27 21:51:00
Tę pozycję już łyknąłem, dzięki :)
NOWY! Autor: saja | Dodano: 2010-08-11 15:26:11
My bylismy w tym roku na rowerach, dojechalismy tylko do fromisty. jechaliśmy w wiekszosci drogami asfaltowymi,ale drugiej kategorii i wzdłuz szlaku pieszego. tylko miejscami wjezdzalismy na szlak pieszy, poprostu nie jestesmy wprawnymi rowerzystami, i trasa piesza wydawała nam się zbyt trudna.
co do noclegów to my spalismy w albuerge zawsze. z tego co czytałam na forum to zabronione jest w hiszpanii spanie na dziko w namiotach tzn poza campingami i polami namiotowymi. zawsze mozesz wybrac albuerge za donativo i wydać tylko kilka euro.
my zaczelismy nasza pielgrzymke w pau we francji, tam przylecielismy z londynu. koszt transportu ok40euro w jedna strone (ceny roznia sie zaleznie od linii lotniczej). rowery do transportu samolotem muszą byc zapakowane albo w torby specjalne albo tak jak w naszym przypadku w kartony( sciagniete przednie koło).
a co do mapy to polecam przewodnik michelina, camino de santiago , droga francuska. kupilismy go w logrono za 6 euro! wszystkie mapy, bardzo dokladne, z przewyzszeniami terenu i noclegami na trasie.
powodzenia
buen camino
NOWY! Autor: bm. | Dodano: 2010-08-15 16:42:28
serdecznie dziękuję za każde słowo :)
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2011-02-26 10:59:00
Witaj
Razem z żoną tez wybieramy sie rowerem na szlak Camino. Na początek kupiłem sobie przewodnik za cos około 3 Euro , do sciągnięcia ze strony http://www.spanishsteps.eu/20117211/camino_ebook.html
Dotyczy on szlaku francuskiego i zawiera proste mapki i listę albergue,hoteli i innych przybytków z telefonami, w chyba każdej miejscowości na szlaku. Są opisy tras z zalecaną do pokonania jak i wiele innych ciekawych informacji. Przewodnik jest po angielsku.
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2011-02-26 11:08:06
Przykład wpisu z przewodnika:
Stage 1: St Jean Pied de Port - Roncesval es
St Jean Pied de Port
798km to Santiago | Altitude: 180m | Population: 1,400
St. Jean Pied de Port is a small picturesque walled town close to Ostabat in the French Pyrenean foothills, where three pilgrim routes, Tours, Le Puy-en-Velay and Limoges, converge.
© 2010 www.spanishsteps.eu & Robert Hamilton
23
The main street is the cobbled Rue de Citadelle which runs downhill past the Eglise Notre Dame de St Jean Pied de Port which has a fountain decorated with scallop shells outside and the Porte Notre Dame, the town gate.
Continuing on you will come to a bridge crossing the river Nive. From the bridge, there are beautiful views of the old houses with balconies overlooking the river.
At the top of the Rue de Citadelle you can visit what remains of the 17th Century Citadel, which has now been converted into a college.
Pilgrim Passport / Credencial
You can get your pilgrim passport / credencial from the pilgrim office Accueill at Rue de Citadelle 39 Tel: (0033) 0559 37 05 09. It is open all day except at lunchtime.
Tourist Office, Place Général de Gaulle 14. Tel: (0033) 0559 37 03 57
Opening: Jul & Aug Mon–Sat 9am–12.30 & 2–7pm; Sep–Jun Mon–Sat 9am–noon & 2–7pm; Accommodation
Albergue Municipal, Rue de Citadelle 55 Beds: 18, Open all year round. Has a kitchen facility.
Albergue L'Esprit de Chemin, Rue de Citadelle 40. Tel: (0033) - 0559 37 24 68
Beds: 18, Open Apr - Sept. Offers dining services as well as lunch for the next days walk.
Albergue Esponda, Place du Trinquet 5. Tel: (0033) - 0559 50 01 65
Beds: 20, Open all year round. Has a kitchen facility.
Hotel Ramuntcho ** Rue de Citadelle 24. Tel: (0033) - 0559 37 35 17
Hotel Etche Ona ** Place Floquet 15. Tel: (0033) - 0559 37 01 14
Hotel De Pyréneés *** Place Général de Gaulle 19. Tel: (0033) - 0559 37 11 19
For great deals on hotel accommodation
Heading out of St Jean down the Rue de la Citadelle passing by the pilgrim office and
© 2010 www.spanishsteps.eu & Robert Hamilton
NOWY! Autor: ks.Roman | Dodano: 2011-02-26 15:28:31
Jeśli ktoś pod koniec lipca wybiera się na camio Frances z chęcią podepnę się do timu. Ubiegłego roku pielgrzymowałem de norte.Ks. Roman. ozi2100@o2.pl
NOWY! Autor: Orchidea | Dodano: 2011-02-28 17:32:58
Wybieram się roweremz żioną w tym roku. Planuję trasę francuską.
NOWY! Autor: Steff | Dodano: 2011-03-01 08:31:40
Witaski:-)
Ja również wybieram się rowerem na Camino - szlak francuski , powinienem pojawić się tam po 20 czerwca. Data nie jest zbyt dokładna ponieważ jadę z domu i nie wiadomo jak na trasie będzie...
Życzę wszystkim Wiary w siebie na całej drodze:-)
NOWY! Autor: Tunia | Dodano: 2011-03-18 23:14:23
dzisiaj dostałam olśnienia.
od tylu dni dwoje się i troję, żeby znaleźć jakiś sposób dotarcia z rowerem do Hiszpanii, oczywiście najlepiej stosunkowo niskim kosztem i dopiero dzisiaj dotarło do mnie, że to może byc łatwiejsze niż myślę. przeciez w tym roku w Madrycie odbywają się Światowe Dni Młodzieży, coraz więcej pojawia się możliwości, wyjazdów organizowanych przez poszczególne parafie, duszpasterstwa i stowarzyszenia.
może to jest jakieś wyjście, to strasznie naiwne, ale w sumie wierze w życzliwość ludzi :)
NOWY! Autor: Marcin | Dodano: 2011-07-04 02:01:32
Pomysł dobry, ale czy do pełnego autobusu zmieści się dodatkowo (nawet poskładany) rower?
Ja wybieram się z dziewczyną w sierpniu i zaczynamy z Pampeluny. Do Barcelony dolatujemy Wizzairem, a następnie autobusem do wspomnianej Pampeluny. Tak samo wracamy - z Santiago czy innego miejsca gdzie się znajdziemy wsiadamy w busa i jedziemy do Madrytu a z tamtąd Rayanairem do Krakowa. Może się spotkamy ... :)
Pozdrawiam
NOWY! Autor: Marcin | Dodano: 2011-07-04 02:10:45
*stamtąd :P
NOWY! Autor: M&M | Dodano: 2011-07-17 14:03:49
Cześć Marcinie,
My wybieramy się podobnym wariantem we wrześniu - samolotem do Girony (4 września), potem do Pampeluny i powrót z Madrytu.
Czy wiesz może jak szukać sporobu dotarcia autobusami do szlaku na miejscu? Będzimy także wdzięczni za podzielenie się Waszym do doświadczeniem po powrocie
Buen Camino!
NOWY! Autor: Marcin | Dodano: 2011-07-27 01:39:30
Witajcie M&M, wyjazd coraz bliżej, więc i coraz mniej czasu na załatwianie ważnych spraw, szykowanie sprzętu, szukanie połączeń... Ale to chyaba normalne :)
Ja zacząłem szukanie połączeń od tego na jaki terminal przylatuje mój samolot i jakie mam możliwości dostania się do centrum/dworca autobusowego. Następnie ceny biletów transportu miejskiego z lotniska oraz warunki przewozu rowerów (na jedną osobę przypada jedna maszyna i jedzie z nią bez dodatkowych opłat).
Następnie wziąłem się za połączenia autobusowe (nacional) z Barcelony do Pamplony. Ważne jest aby sprawdzić, czy na danym połączeniu jest przesiadka czy też jedzie bezpośrednio, kiedy odjeżdża, kiedy przyjeżdża (także na poszczególne stacje; dobrze wiedzieć budząc się nad ranem i patrzac na zegarek mniej więcej między jakimi miastami się jest na trasie). Najpopularniejsze są chyba linie Alsa, natomiast oferowały one tylko jedno połączenie i to z przesiadką, więc szukałem dalej połąćzeń, ale tym razem przez stronę dworca autobusowego i znalazłem dwa eleganckie, bez przesiadki. Chyba wybiorę nocny autobus, żeby przyjechać rano i ruszać w drogę.
Co do powrotu, postępowałem identycznie - najpierw adres dw. autobusowego, mapka danego miasta i szukanie połączeń do Madrytu. Wracamy dzień wcześniej, żeby w razie korków czy innych nieprzewidzianych opóźnień nie stresować się nadto. Szczęśliwie autobuj dojeżdża bezpośrednio na lotnisko w Madrycie.Tu jest link do różnych lotnisk w Hiszpanii, na które można dojechać autobusem Alsy http://www.alsa.es/portal/site/Alsa/menuitem.9cf3fbea2eb6a6b56a506a50421000e5/?vgnextoid=6d09f4b6040f8110VgnVCM1000002401005eRCRD&searchType=airport
To chyba tyle z ważniejszych informacji. Jeśli chcecie się szybko dostać np z lotniska na dworzec przestudiujcie sobie mapki np. metra - jakie nr linii, jakie kolory, gdzie przesiadki, na którym trzeba wysiąść itp.
Pozdrawiam, Marcin
NOWY! Autor: M&M | Dodano: 2011-08-30 20:42:47
Witaj Marcinie,
Dopiero dziś trafiłam z powrotem na to forum - gdzieś mi się zgubiło :)
Wielkie dzięki za wszelkie informacje.
Czy jesteście już z powrotem? Możecie się podzielić wrażeniami i doświadczeniem?
Pozdrawiamy
M&M
NOWY! Autor: Marek | Dodano: 2011-10-16 13:51:16
Przebyliśmy Camino na rowerach na przełomie września i października 2011. Na bieżąco tworzyliśmy nasz prosty dziennik z podróży, dodając zdjęcia, informacje o przebytej drodze i przemyślenia. Serdecznie zapraszamy na naszą stronę:
http://roweremdosantiago.blogspot.com/
Pozdrawiamy,
Joasia i Marek
NOWY! Autor: Peter Alex | Dodano: 2011-10-16 15:51:52
@Asiu & Marku
Chciałbym podpytać o Wasz doświadczenia z trasy. Czy możemy skontaktować się mailowo?
Ewentualnie przez mojego bloga Caminodelavida.pl
W przyszłym roku prawdopodobnie wyruszę z przyjaciółmi rowerem na Camino Frances :)
Pax