Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Pociąg z Bilbao

NOWY! Autor: Krzysztof | Dodano: 2010-08-30 13:22:01

Witam, czy ktoś z pielgrzymów zna adres dworca w Bilbao?- plan mamy taki, że po wyjsciu z lotniska pobędziemy jeden dzień w miescie i nastepnie pociągiem chcemy dojechac do Gijon a z tamtąd rozpocząć pieszo pielgrzymowanie (chcielibysmy z Bilbao jednak nie starczy nam czasu). Czy ktos z was kupowal bilety na kolei, da sie tam dogadać, osobiscie przeraża mnie to, no i mam nadzieje, że nie wsiądziemy w zły pociąg. Prosze o rady, pozdrawiam.

p.s Paszport lepiej załatwić w Bilbao czy w Gijon?

NOWY! Autor: Agniulka | Dodano: 2010-08-30 13:24:50

Myślę, że nawet jak trudno się dogadać, to na peronach są wyświetlane kierunki pociągów itp. :) Jeździłam w tym roku pociągami po Włoszech bez znajomości języka i było ok. 

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2010-08-31 09:20:28

Kup sobie rozmówki hiszpańskie. Ja je miałem kupując bilet kolejowy z Madrytu do Oviedo. To wystarczyło. Co do dworca, to w dobie internetu nie będzie trudno go znaleźć.

Ja mam z kolei pytanie do Ciebie, ja docieracie do Bilbao? Zastanawiam się nad wyruszeniem w przyszłym roku z tego miejsca. Lecicie samolotem z przesiadką, czy macie inne rozwiązanie?

Buen Camino!

NOWY! Autor: grzegorz | Dodano: 2010-08-31 17:33:11

Najlepiej jechać autobusem cena od 20 Euro -4 godziny-www.alsa.es

NOWY! Autor: Aneta | Dodano: 2010-08-31 22:10:58

Grzegorz, skąd ta cena? właśnie sprawdzam na alsa.es i znajduję od 43 euro.

NOWY! Autor: Aneta | Dodano: 2010-08-31 22:46:27

przepraszam Grzegorz - sprawdzam inny kierunek niż Krzysztof - inna więc cena.

NOWY! Autor: założyciel tematu | Dodano: 2010-09-02 02:40:27

Do Bilbao lecimy tanimi liniami lotniczymi- Ryan i Jet, przez Londyn, a powrot z Porto, za bilety w dwie strony zapłaciliśmy około tysiąca złoty.

pozdrawiam, jak ktos ma namiar na dworzec to z góry dzięki. buen camino

NOWY! Autor: Mariusz z Ostrołęki | Dodano: 2010-09-02 09:21:32

Znalazłem w internecie, że dworzec kolejowy jest blisko portu, który podobno jest jednym z większych w Hiszpanii

sprawdź: http://www.aferry.pl/Bilbao-prom.htm