Camino de Santiago

To nie droga jest trudnością... To trudności są drogą...

NOWY! Jakie wybrac buty na szlak ?

NOWY! Autor: vip | Dodano: 2012-01-19 13:42:44

Witajcie. W lipcu wybieram się do Santiago szlakiem północnym (Camino del Norte) możecie powiedzieć jakie są na taką wędrówkę najlepsze buty ? czy adidasy, sandały a może trekkingi ? Dzięki za pomoc :)

NOWY! Autor: wik | Dodano: 2012-01-19 14:11:07

Ja spotkalem na Camino Frances Japonczyka ,ktory przyszedł gdzies z okolic Arabii Saudyjskiej w zwyklych adidaskach i nawet plecaka nie mial tylko mała torebke z paskiem....haha  wiec cos mi sie zmienilo w glowie od tamtej pory...Myślę,ze najwazniejsze aby buty byly w miare wygodne i juz rozchodzone moga byc sportowe lub trekingi....Wazne jest tez to aby nie pokladac zbyt wielkiej wagi w buty(typu jakis super nadprzyrodzony sprzet typu goretex czy inne cuda za jakies ogromne pieniadze).Ja przeszedlem cala trase w wysluzonych starych trekach..wazne aby byly cale.

NOWY! Autor: vip | Dodano: 2012-01-19 14:28:21

Czyli najlepiej teraz zakupić jakieś buty i już w nich chodzić. Biorę pod uwagę adidasy albo trekkingi. Boje się, że przy opadach deszczu z adidasami może być różnie i trekkingi lepiej sobie poradzą. Z drugiej strony to będzie lipiec i będzie gorąco więc może, aż takich opadów nie będzie i by lepiej sprawdziły się adidasy. 

NOWY! Autor: vik | Dodano: 2012-01-19 14:51:08

Ja szedlem w lutym i pazdzierniku nie bylo goraco wtedy wiec ciezko mi powiedziec jak jest latem.Mysle ze dobrze gdyby buty byly za kostke i w miare miekke( ja mialem cale skorzane) ..Mysle ze warto miec trekingi tylko nie ma co przesadzac z ceną tak jak pisalem wczesniej..Po prostu dobre -nie najtansze ale i nie najdrozsze....Najwazniejszy jest hart ducha,chec i optymizm. przynajmniej dla mnie .:)..Buen Camino...

NOWY! Autor: vip | Dodano: 2012-01-19 14:54:46

Dzięki za pomoc :)

NOWY! Autor: pielgrzym | Dodano: 2012-01-19 19:22:28

witam

ja już od ładnych paru  lat uzywam Scarpy Lite Trek GTX , przeszedłem w nich pieszo Camino Portugalskie, jak i pieszo do Rzymu, pozatym chodzę w nich na codzień  wiosna, lato, jesień, zima.

Ten model jest uniwersalny i się sprawdza zarówno w górach jak i  mieście, na polnych drogach i asfalcie.

pozdrawiam jacek

ps jakoś trudno mi sobie wyobrazić przejśćie Camino del Norte w adidasach chociaż nie mówie że się nie da bo da się wszystko ale czy to zapewni odpowiedni komfort tego nie wiem

NOWY! Autor: wiktor | Dodano: 2012-01-19 19:49:01

Ja szedlem Camino de la Costa i Camino del Norte w butach trekkingowych firmy Keen.Sprawdzaja sie bardzo dobrze.Goretexu nie polecam latem powyzej 25 stopni bo noga sie zagotuje .Na Norte wystarcza dobre wygodne adidasy.Tak robi wielu Hiszpanow i sam rowniez nastepnym razem tak zrobie.Waga butow tez ma duze znaczenie.Trekkingi waza czesto powyzej 1- go kilograma.Zaklada sie ze 100 gramm lzejszy but to kilometr dziennie wiecej.Ale najwazniejsze to dobrze rozchodzone i wygodne buty.Warto przed wyjazdem zrobic trasy powyzej 10 km zeby je sprawdzic.Buen Camino

NOWY! Autor: Iwona | Dodano: 2012-01-19 20:59:22

Jako "drugie" buty polecam Crocs. Są lekki, można je zgnieść bez uszczerbku, mogą służyć pod prysznic i jako zmienne na "po" wędrówce. Są przewiewne i podczas zeszłorocznego mojego Camino Portugalskiego spotkałam dużo ludzi w takich właśnie klapkach. Są szerokie i wygodne i noga z bąblami spokojnie się tam zmieści.

NOWY! Autor: Marcin | Dodano: 2012-01-19 21:32:02

Przeszedłem camino del norte i uważam że ciężkie buty to zbyteczna rzecz. Większość trasy przeszedłem w sandałach a dwa dni w lekkich adidasach. Sandały mają cudowną zaletę: jak deszcz się wleje to się od razu wylewa. Są takie fajne buciki z siatką u góry zamiast materiału. Deszcz się przelewa, leciutkie a gorąco też nie jest i teraz zabrał bym takie jako jedyne albo sandały.

NOWY! Autor: Es | Dodano: 2012-01-20 14:28:03

Wczesnym latem i jesienią szedłem (CF i Norte) w lekkich butach "typu adidas" firmy Salomon ze sporą ilością siatek wentylacyjnych - nigdy nie miałem w nich ani jednego odciska i nie zdejmowałem wcześniej niż idąc pod prysznic na noclegu. W czasie dużego deszczu, a taki raz mi się przytrafił,  przemakają ale i szybko schną, wystarczy ze dwa razy nabić gazetami, których w barach nie brakuje. W czasie deszczu (już po zamoczeniu butów) zmieniłem na sandały i to był strzał w dziesiątkę! Mam zamiar kolejny raz iść głównie w sandałach. Buty za kostkę - moim zdaniem mogą być za gorące na Camino latem.

Znajoma peregrina szła w sandałach cały czas i nie wiem czy nawet miała inne buty.

NOWY! Autor: vip | Dodano: 2012-01-20 16:47:07

No to mam dylemat :) W każdych butach przeszliście drogę i chyba tak naprawdę to but musi być rozchodzony. Będzie się trzeba jeszcze troszkę zastanowić. Dzięki za pomoc :)

NOWY! Autor: Peter Alex | Dodano: 2012-01-20 16:47:31

@vip
Szlak jest górzysty, pagórkowaty, wyżynny co sugeruje, że trzeba zabrać buty trekkingowe lub inne. Jednak można przejść cały szlak tylko w sandałach, jak kilka osób na tym forum (w tym m.in. w większości piszący te słowa). Jeśli już zdecydujesz się na sandały to wypadałoby pamiętać o kilku czynnikach:

1. sandały powinny być na grubszej podeszwie, aby nie odbić sobie stóp.
  2. paski nie powinny ocierać palców, ponieważ otarte będą sprawiały ból
  3. jeśli to możliwe to najlepiej, aby były zabudowane, chociaż nie jest to warunek niezbędny do spełnienia.

Sandały, których używałem w 2010 i 2011 można obejrzeć tutaj: http://caminodelavida.pl/2011/07/25/ekwipunek-na-camino-del-norte-2011/

Moje akurat miały cienką podeszwę, ale są o grubszej i takie warto zabrać. Może akurat nie Tevy z powodów opisanych przeze mnie na Caminodelavida, ale warto się zastanowić. Dodatkowym aspektem zabrania tylko sandałów i jakichś klapek jest zaoszczędzenie miejsca w plecaku oraz wagi Twojego bagażu.

Wyjściem jest też użycie lekkich butów z siatką, które będą przewiewne i szybko wyschną w razie deszczu lub zamoczenia w Oceanie, czy strumieniu. Nie testowałem takiej konfiguracji, jednak z doświadczenia z innymi podobnymi odmianami przewiewnych butów wiem, że po dwóch dniach pachną brzydko. Co prawda na Camino po pewnym czasie wszyscy pachniemy Drogą, jednak dyskomfort smrodku potu z butów jest dla niektórych nie do zniesienia.

Pax
Peter Alex

NOWY! Autor: Stefan | Dodano: 2012-01-20 21:26:53

Czterokrotnie byłem na Camino. Za kazdym razem miałem na nogach sandały firmy Chiruca. Sprawiały się bez zarzutu, więc i w tym roku im zaufam, model Caiman. Made in Spain.

NOWY! Autor: bs | Dodano: 2012-01-23 01:13:48

jestem na forum pierwszy raz i trochę nie w temacie , ale proszę o radę, kiedy najwcześniej można wyruszyć do Camino; marzec, kwiecień? Myślę o najkrótszej trasie, ale to może sie zmienić :)

NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2012-01-23 11:33:02

Peter Alex - posiadam takie buty z siateczką Salomony x3d-ultra (bez gora-texu) i po zamoczeniu (nie jedno krotnym) brzydko nie pachniały i szybko wysychały . Poza tym zero odcisków i bardzo lekkie i przewiewne (w moim odczuciu to tak jakbym miał skarpetki i sandały jednocześnie:). Po odkryciu tych butów śmiało mogę powiedzieć (jako człowiek lasu) nie polecam na camino ciężkich trekinngów

NOWY! Autor: pielgrzym | Dodano: 2012-01-23 12:03:38

witam

Mi się wydaje że buty  to bardzo indywidualna sprawa , ja z Darwiną chodzimy zawsze w ciężkich butach trekingowych z gore-tex i jakoś nogi się nam nie pocą i odcisków też nie mamy.

Wystarczy dobra skarpetka i upały w takich butach niestraszne nam:-)

Lekkie sandały też mamy ale one są przeznaczone na  odpoczynek i czasem na zwiedzanie.

Każdy musi sam rozeznać i wybrać , najgorzej mają Ci którzy mało chodzili albo wcale bo wtedy nie wiedzą jaki but czy sandał im będzie pasował.

Pozatym wg mnie lepiej kupić coś droższego , czyli kupujemy raz a porządnie.

Nasze buty kosztowały około 550 pln a chodzimy w nich już praktycznie non stop wiosna, lato, jesień, zima przez pare długich lat i były z nami na pieszej pielgrzymce do Rzymu, i na Camino.

pozdrawiam jacek

NOWY! Autor: gregory | Dodano: 2012-01-30 19:20:27

Widziałem że są takie specjalne sandały ze wzmacnianą podeszwą. Wyglądem nie przypominają tradycyjnych sandałów, ale na taką trasę chyba będą dobre (wyglądają tak: http://www.zielonysklep.pl/public/assets/HiTec/Buty/Bahama/hi-tec_sandaly_bahama_01_foto_02.jpg)

Jak szukasz trekkingów, to przeczytaj sobie poradnik: http://turystyka.interia.pl/news/jak-wybrac-buty-turystyczne,1679325,1000084 Generalnie piszą, żeby je rozchodzić po kupnie więc to może być dobry moment na zakupy.

NOWY! Autor: Paweł. | Dodano: 2012-01-31 19:28:02

Hej!

Chciałem zapytać czy macie doświadczenie z marką ecco a konkretnie model terra vg gtx? Kupiłem je zmyślą o Camino ale wydają się dość solidne i można ich używać też na codzień. Mają goretex ale to już jak kto woli. Jeżeli ktoś miał takie buty i się sprawdził bądź nie to byłbym wdzięczny za info.

Pozdrawiam!