NOWY! Jakie wybrac buty na szlak ?
NOWY! Autor: vip | Dodano: 2012-01-19 13:42:44
Witajcie. W lipcu wybieram się do Santiago szlakiem północnym (Camino del Norte) możecie powiedzieć jakie są na taką wędrówkę najlepsze buty ? czy adidasy, sandały a może trekkingi ? Dzięki za pomoc :)
NOWY! Autor: wik | Dodano: 2012-01-19 14:11:07
Ja spotkalem na Camino Frances Japonczyka ,ktory przyszedł gdzies z okolic Arabii Saudyjskiej w zwyklych adidaskach i nawet plecaka nie mial tylko mała torebke z paskiem....haha wiec cos mi sie zmienilo w glowie od tamtej pory...Myślę,ze najwazniejsze aby buty byly w miare wygodne i juz rozchodzone moga byc sportowe lub trekingi....Wazne jest tez to aby nie pokladac zbyt wielkiej wagi w buty(typu jakis super nadprzyrodzony sprzet typu goretex czy inne cuda za jakies ogromne pieniadze).Ja przeszedlem cala trase w wysluzonych starych trekach..wazne aby byly cale.
NOWY! Autor: vip | Dodano: 2012-01-19 14:28:21
Czyli najlepiej teraz zakupić jakieś buty i już w nich chodzić. Biorę pod uwagę adidasy albo trekkingi. Boje się, że przy opadach deszczu z adidasami może być różnie i trekkingi lepiej sobie poradzą. Z drugiej strony to będzie lipiec i będzie gorąco więc może, aż takich opadów nie będzie i by lepiej sprawdziły się adidasy.
NOWY! Autor: vik | Dodano: 2012-01-19 14:51:08
Ja szedlem w lutym i pazdzierniku nie bylo goraco wtedy wiec ciezko mi powiedziec jak jest latem.Mysle ze dobrze gdyby buty byly za kostke i w miare miekke( ja mialem cale skorzane) ..Mysle ze warto miec trekingi tylko nie ma co przesadzac z ceną tak jak pisalem wczesniej..Po prostu dobre -nie najtansze ale i nie najdrozsze....Najwazniejszy jest hart ducha,chec i optymizm. przynajmniej dla mnie .:)..Buen Camino...
NOWY! Autor: vip | Dodano: 2012-01-19 14:54:46
Dzięki za pomoc :)
NOWY! Autor: pielgrzym | Dodano: 2012-01-19 19:22:28
witam
ja już od ładnych paru lat uzywam Scarpy Lite Trek GTX , przeszedłem w nich pieszo Camino Portugalskie, jak i pieszo do Rzymu, pozatym chodzę w nich na codzień wiosna, lato, jesień, zima.
Ten model jest uniwersalny i się sprawdza zarówno w górach jak i mieście, na polnych drogach i asfalcie.
pozdrawiam jacek
ps jakoś trudno mi sobie wyobrazić przejśćie Camino del Norte w adidasach chociaż nie mówie że się nie da bo da się wszystko ale czy to zapewni odpowiedni komfort tego nie wiem
NOWY! Autor: wiktor | Dodano: 2012-01-19 19:49:01
Ja szedlem Camino de la Costa i Camino del Norte w butach trekkingowych firmy Keen.Sprawdzaja sie bardzo dobrze.Goretexu nie polecam latem powyzej 25 stopni bo noga sie zagotuje .Na Norte wystarcza dobre wygodne adidasy.Tak robi wielu Hiszpanow i sam rowniez nastepnym razem tak zrobie.Waga butow tez ma duze znaczenie.Trekkingi waza czesto powyzej 1- go kilograma.Zaklada sie ze 100 gramm lzejszy but to kilometr dziennie wiecej.Ale najwazniejsze to dobrze rozchodzone i wygodne buty.Warto przed wyjazdem zrobic trasy powyzej 10 km zeby je sprawdzic.Buen Camino
NOWY! Autor: Iwona | Dodano: 2012-01-19 20:59:22
Jako "drugie" buty polecam Crocs. Są lekki, można je zgnieść bez uszczerbku, mogą służyć pod prysznic i jako zmienne na "po" wędrówce. Są przewiewne i podczas zeszłorocznego mojego Camino Portugalskiego spotkałam dużo ludzi w takich właśnie klapkach. Są szerokie i wygodne i noga z bąblami spokojnie się tam zmieści.
NOWY! Autor: Marcin | Dodano: 2012-01-19 21:32:02
Przeszedłem camino del norte i uważam że ciężkie buty to zbyteczna rzecz. Większość trasy przeszedłem w sandałach a dwa dni w lekkich adidasach. Sandały mają cudowną zaletę: jak deszcz się wleje to się od razu wylewa. Są takie fajne buciki z siatką u góry zamiast materiału. Deszcz się przelewa, leciutkie a gorąco też nie jest i teraz zabrał bym takie jako jedyne albo sandały.
NOWY! Autor: Es | Dodano: 2012-01-20 14:28:03
Wczesnym latem i jesienią szedłem (CF i Norte) w lekkich butach "typu adidas" firmy Salomon ze sporą ilością siatek wentylacyjnych - nigdy nie miałem w nich ani jednego odciska i nie zdejmowałem wcześniej niż idąc pod prysznic na noclegu. W czasie dużego deszczu, a taki raz mi się przytrafił, przemakają ale i szybko schną, wystarczy ze dwa razy nabić gazetami, których w barach nie brakuje. W czasie deszczu (już po zamoczeniu butów) zmieniłem na sandały i to był strzał w dziesiątkę! Mam zamiar kolejny raz iść głównie w sandałach. Buty za kostkę - moim zdaniem mogą być za gorące na Camino latem.
Znajoma peregrina szła w sandałach cały czas i nie wiem czy nawet miała inne buty.
NOWY! Autor: vip | Dodano: 2012-01-20 16:47:07
No to mam dylemat :) W każdych butach przeszliście drogę i chyba tak naprawdę to but musi być rozchodzony. Będzie się trzeba jeszcze troszkę zastanowić. Dzięki za pomoc :)
NOWY! Autor: Peter Alex | Dodano: 2012-01-20 16:47:31
@vip
Szlak jest górzysty, pagórkowaty, wyżynny co sugeruje, że trzeba zabrać buty trekkingowe lub inne. Jednak można przejść cały szlak tylko w sandałach, jak kilka osób na tym forum (w tym m.in. w większości piszący te słowa). Jeśli już zdecydujesz się na sandały to wypadałoby pamiętać o kilku czynnikach:
- sandały powinny być na grubszej podeszwie, aby nie odbić sobie stóp.
- paski nie powinny ocierać palców, ponieważ otarte będą sprawiały ból
- jeśli to możliwe to najlepiej, aby były zabudowane, chociaż nie jest to warunek niezbędny do spełnienia.
Sandały, których używałem w 2010 i 2011 można obejrzeć tutaj: http://caminodelavida.pl/2011/07/25/ekwipunek-na-camino-del-norte-2011/
Moje akurat miały cienką podeszwę, ale są o grubszej i takie warto zabrać. Może akurat nie Tevy z powodów opisanych przeze mnie na Caminodelavida, ale warto się zastanowić. Dodatkowym aspektem zabrania tylko sandałów i jakichś klapek jest zaoszczędzenie miejsca w plecaku oraz wagi Twojego bagażu.
Wyjściem jest też użycie lekkich butów z siatką, które będą przewiewne i szybko wyschną w razie deszczu lub zamoczenia w Oceanie, czy strumieniu. Nie testowałem takiej konfiguracji, jednak z doświadczenia z innymi podobnymi odmianami przewiewnych butów wiem, że po dwóch dniach pachną brzydko. Co prawda na Camino po pewnym czasie wszyscy pachniemy Drogą, jednak dyskomfort smrodku potu z butów jest dla niektórych nie do zniesienia.
Pax
Peter Alex
NOWY! Autor: Stefan | Dodano: 2012-01-20 21:26:53
Czterokrotnie byłem na Camino. Za kazdym razem miałem na nogach sandały firmy Chiruca. Sprawiały się bez zarzutu, więc i w tym roku im zaufam, model Caiman. Made in Spain.
NOWY! Autor: bs | Dodano: 2012-01-23 01:13:48
jestem na forum pierwszy raz i trochę nie w temacie , ale proszę o radę, kiedy najwcześniej można wyruszyć do Camino; marzec, kwiecień? Myślę o najkrótszej trasie, ale to może sie zmienić :)
NOWY! Autor: Maciej | Dodano: 2012-01-23 11:33:02
Peter Alex - posiadam takie buty z siateczką Salomony x3d-ultra (bez gora-texu) i po zamoczeniu (nie jedno krotnym) brzydko nie pachniały i szybko wysychały . Poza tym zero odcisków i bardzo lekkie i przewiewne (w moim odczuciu to tak jakbym miał skarpetki i sandały jednocześnie:). Po odkryciu tych butów śmiało mogę powiedzieć (jako człowiek lasu) nie polecam na camino ciężkich trekinngów
NOWY! Autor: pielgrzym | Dodano: 2012-01-23 12:03:38
witam
Mi się wydaje że buty to bardzo indywidualna sprawa , ja z Darwiną chodzimy zawsze w ciężkich butach trekingowych z gore-tex i jakoś nogi się nam nie pocą i odcisków też nie mamy.
Wystarczy dobra skarpetka i upały w takich butach niestraszne nam:-)
Lekkie sandały też mamy ale one są przeznaczone na odpoczynek i czasem na zwiedzanie.
Każdy musi sam rozeznać i wybrać , najgorzej mają Ci którzy mało chodzili albo wcale bo wtedy nie wiedzą jaki but czy sandał im będzie pasował.
Pozatym wg mnie lepiej kupić coś droższego , czyli kupujemy raz a porządnie.
Nasze buty kosztowały około 550 pln a chodzimy w nich już praktycznie non stop wiosna, lato, jesień, zima przez pare długich lat i były z nami na pieszej pielgrzymce do Rzymu, i na Camino.
pozdrawiam jacek
NOWY! Autor: gregory | Dodano: 2012-01-30 19:20:27
Widziałem że są takie specjalne sandały ze wzmacnianą podeszwą. Wyglądem nie przypominają tradycyjnych sandałów, ale na taką trasę chyba będą dobre (wyglądają tak: http://www.zielonysklep.pl/public/assets/HiTec/Buty/Bahama/hi-tec_sandaly_bahama_01_foto_02.jpg)
Jak szukasz trekkingów, to przeczytaj sobie poradnik: http://turystyka.interia.pl/news/jak-wybrac-buty-turystyczne,1679325,1000084 Generalnie piszą, żeby je rozchodzić po kupnie więc to może być dobry moment na zakupy.
NOWY! Autor: Paweł. | Dodano: 2012-01-31 19:28:02
Hej!
Chciałem zapytać czy macie doświadczenie z marką ecco a konkretnie model terra vg gtx? Kupiłem je zmyślą o Camino ale wydają się dość solidne i można ich używać też na codzień. Mają goretex ale to już jak kto woli. Jeżeli ktoś miał takie buty i się sprawdził bądź nie to byłbym wdzięczny za info.
Pozdrawiam!